Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Herkes ona "Obama" diyordu Ama "Karaoğlan" gibi yönetti

Görev yaptığı dönem içerisinde Kanalizasyon, Su, Yol gibi altyapı sorunlarını tamamlayıp Belde Belediyelerinin en büyük handikapı olan Personel giderleri ve Piyasa borçları konusunda çevreye örnek olacak bir Belediyecilik sergileyen Kesmetepe Belediye baş

SİYASET 14.04.2018 17:59:55 0
Herkes ona

Belediyenin borcu yok kasasında parası bile var

Çok genç yaşta siyasete atılmasına rağmen başarılı bir siyasi grafik ortaya koyarak Kesmetepe´de 2 dönem seçim kazanıp hizmete devam eden Belediye Başkanı Vakkas Acar çalışmalarını Besnilier Dergisine anlattı. Görev yaptığı dönem içerisinde Kanalizasyon, Su, Yol gibi altyapı sorunlarını tamamlayıp bugün borçsuz bir Belediye olarak hizmet veren Kesmetepe Belediyesinde başkan Vakkas Acar ile, göreve geldiği 2009 yılında bu güne yaptığı hizmetleri konuştuk. Belediyenin asli hizmetleri yanında Parkları, taziye evleriyle önemli eserleri Beldeye kazandıran Başkan Acar ?Şuan Kesmetepe Beldemizde altyapı, kanalizasyon, içme suyu ishale hattı, üst yapı, yol, cadde, sokak, sosyal tesis anlamında; taziye evleriyle tamamen hepsi bitirilmiş, beldemizin şuan için ciddi hiçbir eksiği kalmamıştır? diyor. Belde Belediyelerinin en büyük handikapı olan Personel giderleri ve Piyasa borçları konusunda da çevreye örnek olacak bir Belediyecilik sergileyen Kesmetepe Belediyesinin ne piyasaya ne de Personele tek kuruş borcu bulunmuyor. Hatta kasasında parası bile var!

Sayın Başkan öncelikle okuyucularımızın sizi tanıması için bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

1978 Kesmetepe doğumluyum. İlk ve Orta öğrenimimi Kesmetepe´de, Liseyi Çakırhüyük Çok Programlı Anadolu Lisesinde tamamladım. Liseden sonra askerlik görevimi yaptım. Biz 9 kardeşiz, 9 kardeşten ortancayım. Diğer kardeşlerimin ve ağabeylerimin hepsinin okuması sebebiyle babamın bana bir kişinin benim yanımda kalması gerektiğini söyleyip liseden sonra eğitime devam etmemi istememesinden dolayı liseden sonra askerlik görevimi yapıp babamla beraber ticarete atıldım.

2003 yılında kendi aile şirketimiz olan Acarko Tekstili amcam ve akrabalarımızla birlikte kurduk. Çırçır Prese olarak kurduğumuz bu şirkette 2003-2009 yılları arasında hem ortağı hem de müdürü olarak çalıştım. 2007 yılında Besni´de daha önceden kurulmuş olan Besni Genç İşadamları derneğinin 2007-2009 yılları arasında başkanlığını yaptım.

Beldeler hem siyaseten hem de hizmet yönünde sıkıntılı seçim bölgeleri. Genç yaşta siyasete girme fikri sizde nasıl oluştu?

 

Hizmetlerde, var olan yönetimin Beldeye çok duyarsız kaldığını, yapılması gereken birçok hizmetin sürekli ertelendiğini, beldemizin bunları hak etmediğini düşünerek 2008 yılından sonra siyasete girmeye karar verdim ve buradaki tüm halkla bir yıl boyunca ön görüşmeler yaptım. Onlarında teveccühü ile 2009 yılında, 30 yaşında Belediye Başkanı olarak seçildim.

İlk seçildiğim dönemde Belde de hemen hemen Belediye anlamında yapılmış hiçbir hizmet yoktu. Tabi, buraya nereden başlayacağımızı düşünerek ilk etapta arkadaşlarımızla, belediye meclisi üyelerimizle oturup bir karar verdik. Beldemizin altyapısı da yoktu. 2009 yılında toplamda 17 km olan kanalizasyon altyapısını tamamladık. Bunun %75´i hibe, %25´i Belediye bütçesinden karşılandı. Altyapıyla birlikte İl Özel İdaresi, Köy Hizmetleri zamanında döşenmiş olan, artık işlevini kaybeden bir içme suyu şebekemiz vardı. Bununla birlikte her taraf kazılmışken bunu da yapalım dedik ve arkadaşlarımızla bu konuyla ilgili de bir karar alıp altyapının bitimiyle birlikte beldenin komple şehir içi içme suyu şebekesini yine 16 kilometre olmak kaydıyla bütün borularını değiştirdik. Kanalizasyonla birlikte Su sorunu da ortadan kaldırmış olduk.

Belde Belediyelerinin en büyük sorunlarından birisi Personel giderleri ve borçlar. Bunu nasıl çözdünüz?

O dönemde belediyemiz tabi çok personeli olan, personel yükünün altında ezilen bir belediyeydi. Ben ilk göreve geldiğimde Kesmetepe Beldesi 2 bin 200 nüfuslu bir beldenin 19´u işçi, 10´u da memur olmak kaydıyla 29 personeli vardı. Benden önce ve benimde o dönemde personel maaşını bile zor ödeyen bir belediyeydik. Ben ilk görevi aldığımda beldemizin diğer borçlarının haricinde personele bile 100 bin lira borcu bulunuyordu. Daha sonra hükümetin çıkarmış olduğu bir yasayla belediyelerdeki fazla personelin diğer kurumlara gönderilmesiyle ilgili bir karar çıkmıştı. Bizde o dönem belediye bünyesinde işçi olarak çalışan 19 personelin 15´ini diğer kurumlara gönderdik. Kalan personelimizle idare etmeye çalıştık. Çünkü hakikaten belediyenin o günkü şartları o personel maaşını kaldırmıyordu. Şimdi 12 personelimiz var. Ne personelimize nede piyasaya borcumuz var. Hatta belirli bir süre yetecek kadar kasasında parası bulunan bir Belediyeyiz.

Belde ve mahallelerinde yol sorunu nu nasıl çözdünüz. Tüm caddeler kilitli parke yapılmış. Bütün bunları Belediyenin imkânlarıyla mı yaptınız?

Evet, köyde kanalizasyonla birlikte bütün yollarımız harap olmuş, çamur içinde kalmıştı. Kendi araçlarımızla bunu stabilize malzemeyle ara ara ne kadar yaptıysak da kış aylarında yine eski haline dönüşüyordu. Bilindiği gibi Kesmetepe ovada olan bir belde olduğu için çamuru, tozu, toprağı çok olan bir belde. Bundan dolayı ne yapıp edip bu cadde ve bağlantı yollarımızı bir şekilde asfalt veya kilitli parke taşı ile kaplamamız gerekiyordu. İlk etapta yine o zaman belediyemizin imkanlarını kullanarak ana caddeleri kilitli parke taşı, kendi personelimizle yapmak kaydıyla yapmaya başladık. Birinci dönemde İnce Mahallemizin %80´ini, Kesmetepe´den ana yola kadar olan bağlantı yollarımızın hepsini ve Kesmetepe Merkezinde %60´ını kilitli parke taşı ve beton olmak kaydıyla yaptık.

Belde de 2 tane Taziye evi var. Bunları Belediye olarak mı yaptınız?

Tabi Beldemizin en büyük ihtiyaçlarından biri olan taziye evi sorunlarımız da vardı. Birinci dönemde merkeze toplamda kapalı alanı 300 metrekare olan bir taziye evi yaptık. Bunu da belediyenin ve dışarıdaki hayırseverlerinin de katkılarını alarak o taziye evini yapıp halkın hizmetine sunduk. Daha sonra İnce Mahallemize yine belediyenin ve halkın katkısıyla 270 metrekare bir sosyal tesis kazandırdık. Orası sadece taziye evi olarak değil, hem taziyede hem düğünde hem de diğer organizasyonlarda kullanılabilecek bir alan olarak belirledik ve şuanda halkımız o şekilde kullanıyor. Bu dönem kalan bütün cadde, sokak ve yollarımızın hepsini şuan kilitli parke taşıyla yaptık, bitirdik.

2 tane büyük dış mahalleniz var. Çakmak ve İncearaplar mahalleleri, buralara da aynı hizmet ulaşıyor mu?

Şuan Kesmetepe ve mahallelerinde bir metrekare bile toprak veya stabilize yolumuz, caddemiz kalmadı. Bu arada hiç personel almadık. Çünkü gerçekten belediyelerde personel çok ağır bir yük. 10 memur, 2 işçiyle devam ettiğimiz bu süreçte daha sonra emekli olan arkadaşlarımız oldu. Onların alacaklarının hepsini ödedik. Şuan ki haliyle Kesmetepe Belediyesinin gerek piyasaya gerek personele hiçbir borcu olmayan ve hatta hesabında kendine belli bir müddet yetebilecek kadar da parası mevcut olan bir belediye haline getirdik.

Ayrıca başta söylemeyi unuttum. Benim ilk hizmetim, ilk seçildiğimde Çakmak Mahallemizde cami vardı ama lojman veya kalacak yer olmadığı için oraya imam tahsis edilmiyordu. Bizim ilk hizmetimiz Çakmak Mahallesine 120 metrekare bir cami lojmanı yapmaktı ve onu 2009 yılında yapıp müftülüğü de bildirerek orayı da imamıyla buluşturduk. Şuanda vatandaşlarımız orada o hizmeti de alıyorlar.

Belediye binasının yanında büyük bir okul inşaatı yükseliyor. Bu konuda da bilgi verir misiniz?

Evet, Beldemizin en büyük eksikliklerinden bir tanesi de okuldu. Okulla ilgili ilk geldiğim günden beri bütün kaymakamlarımızla bütün valilerimizle bu konuyu birçok kez görüştük. Çok eskiden yapılmış bir okula sahiptik. Ama sağ olsunlar bu dönem giden valimiz Sayın Abdullah Erin´in bizim bu sesimizi duyarak bu dönemki yatırım programına alınıp şuanda 4 katlı olmak kaydıyla 8 derslik ama ihtiyaç olduğunda 12 derslik de olabilecek büyüklükte bir okul inşaatına başlandı. 3 ay içerisinde de bitirmeyi planlıyorlar. İnşallah önümüzdeki dönem yeni okulumuzla çocuklarımızı buluşturup eğime devam edeceğiz.

Kesmetepe´de özel bir bayram geleneği var. Bundan bahseder misiniz?

Beldemizde çok güzel bir bayram geleneği var. Beldemiz bütün bayramları çok canlı ve çok içten kutlayan bir beldedir. Belki de Besni´nin beldeleri içerisinde mesela 23 Nisan´ı Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını bile 23 Nisan 1920´den beri aynı canlılıkla en istekle kutlayan bir belde. Diğer dini bayramlarımızda da bir gelenek haline gelmiş bayramlaşma törenimiz mevcuttur. Her iki bayramda da halk bayram namazı sonrası mezarlık yakınına giderek hem orada yatan ata ve dedelerimize dua edip ardından sıraya dizilerek bayramlaşmaktadırlar. Burada bütün küskünlükler, kırgınlıklar bu vesileyle ortadan kalkmakta. Bizde o alanı bu dönem 1500 metrekare taş duvarla çevresini yapıp üzerini de kilitli parke taşıyla kaplayarak bu tören için ve aynı zamanda cenaze törenleri için kullanmak üzere halkımızın hizmetine sunduk.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Teşekkür ederim. Son olarak bir şeyden daha bahsetmek istiyorum. 2014 yılından itibaren Cumhuriyet Halk Partisinin Türkiye genelinde başlatmış olduğu kardeş belediyecilik uygulaması kapsamında Kesmetepe Belediyemiz İzmir Buca Belediyesiyle kardeş belediye olmuştur. Bu vesileyle İzmir Buca Belediyesi ve Belediye Başkanı Sayın Levent Piriştina üç defa beldemizi ziyaret ederek burada görmüş olduğu eksiklikleri sağ olsun büyük bir duyarlılıkla giderdiler. Bunu beldemizin Atatürk Mahallesine 2 bin metrekare alan üzerinde Buca Belediyesindeki parkın aynısı olmak kaydıyla çok güzel bir park kazandırdık. Aynı zamanda o parka çıkan bütün caddelerimizin kilitli parke taşıyla kaplanması işini üstlendiler ve bir adette hizmet aracı beldemize hibe ederek çok büyük katkıda bulundular. Bundan dolayı Buca Belediyesi ve Belediye Başkanı Sayın Levent Piriştina´ya da beldem adına çok teşekkürlerimi sunuyorum.

Şuan Kesmetepe Beldemizin altyapı, kanalizasyon, içme suyu ishale hattı, üst yapı, yol, cadde, sokak, sosyal tesis anlamında taziye evleriyle tamamen hepsi bitirilmiş, beldemizin şuan için ciddi hiçbir eksiği kalmamıştır. Tüm halkımıza hayırlı uğurlu olsun.

Size de bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim.


Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024
Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024

BESNİ HAKKINDA HERŞEY...

Besni'de Kaybolan Meslekler "KARCILIK"
Besni'de Kaybolan Meslekler "KÖŞGERLİK"
BESNİ ÜZÜMÜ
Besni'de Beddualar Dualar Atasözleri
BESNİ AĞZI
BESNİ'DE AİLE YAPISI
BESNİ'DE KÖPRÜLER
BESNİ'DE DEHLİZLER
BESNİ'DE TARIM
BESNİ'DE ÇEŞMELER
BESNİ SOFRASI
BESN'NİN COĞRAFİK YAPISI
BESNİ DARPHANESİ
BESNİ'DE MEDRESELER
BESNİ'DE KİLİSELER
BESNİ'DE HAMAMLAR
BESNİ'DE CAMİLER