İbrahim Erdemoğlu’nda Besnilileri sevindirecek açıklamalar…

GÜNDEM 30.01.2013 08:55:09 0
İbrahim Erdemoğlu’nda Besnilileri sevindirecek açıklamalar…

 

Bayram Haziran’a alınabilir

Besni Eğitim Bayramı hakkında İstanbul’da yapılan toplantıda sorunlar masaya yatırıldı. Daha önce de bir çok kez gündeme gelen halkın Bayram ilgisizliği ve Bayramın tarihi konusunda toplantıya katılanlar görüşlerini açıklarken, bayramın bu sene okulların kapandığı Haziran ayında yapılması ağırlık kazandı. 

Bu tür toplantıya ilk kez katılan Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu da yaptığı tespitlerle toplantıya damgasını vurdu. 

Erdemoğlu: Eksikleri halka soralım

Besni Eğitim Vakfı ile Besni halkı arasında bir iletişim kopukluğu olduğu savunan Erdemoğlu, halkın bayrama katılımı noktasında düzenlenecek etkinlikler hususunda halkında görüşlerinin alınması gerektiğini ifade ederek, “Besni Eğitim Vakfı olarak dışarıdan halkla iç içe olunmadığını biliyorum, halk da katılımcı değil, halka panelist olarak hangi konuda uzman istersiniz diye sormuyoruz, Halk katılmıyor deme lüksümüz yok. Nerde eksiklik yapıyoruz? diye sormalıyız. Kaymakam ve Belediye Başkanı bu konuda baş aktör olmalıdır.” dedi.

Fabrika inşaatı Mart’ta başlıyor

Erdemoğlu Holding olarak Besni’ye yapacakları Fabrika yatırımı hakkında da bilgi veren Erdemoğlu katılımcılar tarafından ayakta alkışlandı. Besni OSB’ye yapacakları İplik ve Halı üretiminin yapılacağı Fabrikanın inşaat çalışmasının Mart ayında başlayacağı müjdesini veren İbrahim Erdemoğlu, Fakülte çalışmalarına da değinerek “Mimarlık Fakültesi sözü vermiştik, master planını Ortadoğu Teknik Üniversitesine yaptırıp ve nasip ise 2013 yılında inşaatına başlıyoruz, kültürümüzün tanıtılması içinde fakültenin içinde veya dışında olabilir müze yapmayı düşünüyoruz.” dedi.  

“Besni’nin tamamını kucaklamalıyız”

Bayramın her kesim tarafından kabullenmesi ve sahiplenilmesi için önce Besni Eğitim Vakfının tüm kesimleri sehiplenmesi gerektiği özeleştirisini de yapan Erdemoğlu, Gaziantep’e ilk gittiklerinde Gazianteplilerin Besnilileri kabullenmediğini ifade edip şunları söyledi. “Besni'ye köyden gelenleri sahiplendik mi? Besnililer olarak Gaziantep'e ilk gittiğimizde onlar da bizi kabullenmemişti. Ama şimdi farklı, BEV Besnilileri köylüsüyle, şehirlisiyle sahiplenmeli. Farklı düşünebiliriz, yerli nüfus yüzde 10  var, ama tamamını kucaklamalıyız.'

Besni Eğitim Vakfının organize ettiği, geçtiğimiz cumartesi günü saat 10.00'daki kahvaltılı toplantıya Besni Kaymakamı Gürkan Demirkale, Besni Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Kuyucak, Erdemoğlo Holding Yönetim kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, Vakfın  yaklaşık 30 mütevelli üyesinin yanı sıra, Laleli’deki Besnililer derneği ve BESNİAD Besnili işadamları derneği başkanları katıldılar.

Hemşehrilerimize ait Marriott otelde gerçekleştirilen toplantıya Besni Eğitim Vakfı Başkanı Mehmet Karakuş Türkiye dışında olması sebebi ile katılamadığı öğrenildi. İki oturumlu toplantının ilk konusu  Besni'de 14 yıldır geleneksel olarak yapılan Besni Eğitim Bayramı etkinliklerinin tarih değişikliği  masaya yatırıldı.   

Konuyla ilgili BEV 2.Bşk Zübeyir Özbay; Besni Halkının Bayrama duyarsız kaldığını, yeteri kadar Halk'tan yürüyüş, açılış ve panellere katılımın olmadığını belirterek, “Buna benzer sorunlar olduğu için Bayramın Haziran ayında okulların kapanmasına yakın yapmayı düşünüyoruz. Şöyle ki Eylül sonu yaptığımızda Öğretmen ve öğrencilerin bayrama katkıları olamıyor, oysa okulların kapanmasına yakın yaparsak Öğrencilerin emeğini, sergilerini, başarılarını daha iyi anlatırlar. Hasat zamanı yani yerli ürünlerin çıktığı zaman Belediyemiz organize ederse de her yerde bunu söylüyorum. Besni deyimiyle ‘ciğer bayramı’nı da o zaman ayrıca yaparız” dedi. 

Ozan Kelleci ise öyle bir şey söyledi ki toplantıya damgasını vurdu. ”Gelin tarih konusunu Besnili hemşerilerimize  Besni'de danışalım” dedi ve bu görüş kabül de gördü. 

Söz alan Besni Kaymakamı Gürkan Demirkale; açılış konuşması gibi yaptığı konuşmasında “Doğrusu bu kadar Besnilinin burada olması beni heyacanlandırdı. Burada olmaktan çok mutlu oldum. İki konu hakkındaki eleştirilerin nedenini araştıralım ve Bayram hakkında bilgilerini almak üzere genç katılımcı arkadaşımızın söylediği gibi Besni halkına soralım” dedi.

Besni Belediye Başkan yardımcısı Mehmet Kuyucak Besni Peygamber üzümünün belediye olarak patentini alındığını hatırlatarak bir anektodunu anlattı.

Şaban Çağıran ise; “Besni Eğitim Bayramı için Dünyada tek diyoruz, hareket noktası mükemmel, Eğitimin her alanına girilmeli, Eğitim Bayramı tarihi yerine daha iyi neler yaparız onu tartışmamız gerekir. Eğitim Bayramına Kaymakamlık, Belediye ve ilçe Milli eğitim müdürlüğü daha iyi destek vermeli, Bayrama davet edilen Panelistler Besnililere etki edecek birileri olmalı, geleneği bozmayalım” dedi. 

Bev önceki Başkanı Mehmet Kaban da “Sayın Besni kaymakamımızda kusura bakmasın Eğitim bayramını başka bayramlara benzemesini istemiyorum çelenk koyamaz hale geldik. Cumhuriyet, 19 mayıs, 23 nisan bayramları ortada biz bunlara da destek verelim güçlendirelim diyorum.”

Eski başkanlardan Mehmet Baykara da “Besni Belediye Başkan yardımcısından daha geniş bilgi isteyelim konu üzerine bizi aydınlatsın teşekkür ederim” dedi.

BEV yönetim kurulu üyesi Ali Balta ise Bayram haziranda yapılması iyi olacağını belirterek “Bizler 19 Mayıs’a da, 23 Nisan’a da, 29 Ekim’e de burada da Besni’de de destekleriz. Buna da kimsenin itirazı olmaz, okul sonu başarı gösteren okullara ve öğrencilere, Bilgi yarışmalarında dereceye girenlere çeşitli aktivitelerde bulunanlara, değişik hediyeler takdim edelim, hedefimiz Bayramımızın daha çoğulcu, katılımcı ve coşkulu olması değilmi?” şeklinde konuştu.

Ali Aslanbay; “Bayramda Öğretmen ve Öğrencilerden destek almalıyız. Değişik fikirler ve görüşler ortaya atılır fakat bayramın tarihiyle bu kadar oynamayalım.” 

Mehmet Balta; “Besni ürünlerinin çıktığı zaman bayram yapıldığında esnaflara katkımız oluyor. Ama hedefimiz eğitim olduğu için eğitimde ağırlıklı olmalıyız, Esnaf bayramı değil ki ürünlerin çıktığında yapalım, haziranda yapılacak bayram daha iyi olacaktır. Gerekirse somut bir şey olması açısından oylamaya da sunabiliriz diyorum.” 

Halil Göksel; “Vakfın Yönetim kurulu toplantısında Eğitim Bayramı haziran da olsun demiştik, en azından bu tarihi denemeliyiz kimsenin pek katkısını görmedik, halkın açılış ve Seminerlerede katılmadığı olmuştur. 

İkinci konu Besni Kültür Merkezi alımı ile ilgili söz alan 2. Başkanı Zübeyir Özbay, kısa süre önce dernek başkanlarıyla toplandıklarını ve fikir alışverişinde bulunduklarını dile getirerek, Şirinevler E.5 te yer bulduklarını, Laleli’deki dernek binası satılırsa biz, üzerine katkı yaparak bu yeri alalım diyorum” dedi.

Konuyla ilgili konuşan Av. İbrahim Kelleci de, “Derneğimizin eski başkanlarından biri olarak Laleli’deki derneğinin satılması ayrı iştir, kafanıza göre satamazsınız. Ayrıca geçen gittim gördüm. Bu kötü durumundan hicap duyuyorum atıl durumda, boyası ve badanası dökük, bakımsız v.s. burayı tekrar düzenleyelim, yönetim yapamıyorsa gerekirse bana bildirilsin ben masrafını karşılayayım” dedi.

Son olarak söz alan Erdemoğlu Holding yönetim kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu; Öncelikle Vakıf yöneticisi ve memleketimiz Besnide vefat edenleri Rahmet ve Saygıyla anıyorum. Bir karnemize bakalım 1936' yılında Besnide okuyan kaç lise öğrencisi olduğunu öğrendim, bugün ise sayısını biliyormuyuz? her şey ortada. Besni ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü Besni’deki okularla alakalı eksiklerin yapılması gerekenler hakkında bize dosya sundular bunları biliyoruz. Besni Eğitim Vakfı olarak dışarıdan halk'la iç içe olunmadığını biliyorum, Halk da katılımcı değil, Halka panelist olarak hangi konuda uzman istersiniz diye sormuyoruz, Halk katılmıyor deme lüksümüz yok, Nerde eksiklik yapıyoruz diye sormalıyız. Kaymakam ve Belediye Başkanı bu konuda baş aktör olmalıdır. Amarika ve Avrupadan fon alabiliriz, bunun araştırmasını yapmalıyız, Besni'ye köyden gelenleri sahiplendik mi? Besnililer olarak Gaziantep'e ilk gittiğimizde onlarda bizi kabullenmemişti ama şimdi farklı, BEV Besnilileri köylüsüyle Şehirlisiyle sahiplenmeli, Farklı düşünebiliriz, Yerli nüfus yüzde 10  var ama ancak tamamını kucaklamalıyız.  Mimarlık Fakültesi sözü vermiştik, master planını Orta doğu teknik üniversitesine yaptırıp ve nasip ise 2013 yılında inşaatına başlıyoruz, Kültürümüzün tanıtılması içinde fakültenin içinde veya dışında olabilir müze yapmayı düşünüyoruz. Ayrıca Sanayi alanında Besni'ye 500 kişilik istihdam sağlayacak iplik ve halıda olan iş alanınıda Mart ayında inşaat çalışması yapacağız” dedi. Konuşmasının sonunda toplantıdakiler öyle coşkulu alkışladılar ki deyim yerindeyse salon ayağa kalktı hatta İbrahim Erdemoğluna bayrama konuşmacı olarak davet edenlerde oldu. Verilen aradan sonra Nejla Bekar'ın sunumuyla önceden bu güne proje aşamasında olan Kızılin'de yapılması düşünülen turistik yelerin başka planlarla da desteklenebilecek konularını içeren sinevizyon gösterisi yapıldı.                                                                                                                                                                                          


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor