İlçe Tarım´dan hayvan sahiplerine Paratüberküloz Hastalığı Çağrısı

Besni İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, küçükbaş hayvanlarda görülen ve ekonomik kayıplara neden olan Paratüberküloz Hastalığı ile ilgili çiftçilere çağrıda bulundu.

GÜNDEM 10.01.2017 13:15:26 0
İlçe Tarım´dan hayvan sahiplerine  Paratüberküloz Hastalığı Çağrısı

Besni İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, küçükbaş hayvanlarda görülen ve ekonomik kayıplara neden olan Paratüberküloz Hastalığı ile ilgili çiftçilere çağrıda bulundu.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan çağrıda şu ifadelere yer verildi; ?İlçemizde koyun keçi türü hayvanlarda ortaya çıkan ve özellikle bazı keçi sürülerinde de önemli ekonomik kayıplara neden olan hastalık ile ilgili Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü Uzman ekiplerince yapılan saha ve laboratuar çalışmaları sonucu söz konusu hastalığın Paratüberküloz hastalığı olduğu tespit edilmiştir.

Paratuberculosis sığır, koyun ve keçi barsak mukozasında kalınlaşma ile birlikte kronik ishal meydana getiren ve inkubasyon süresi çok uzun olan bir enfeksiyondur (inkübasyon süresinin 15-18 ayın üstünde olduğu kabul edilir).

Genç hayvanlarda hastalık semptomları ortaya çıkmaz. Paratüberküloz çıkışında, iklim ve toprağı ilgilendiren bazı çevre faktörlerinin de rolü olduğu, en çok sıcak ve nemli iklim koşullarında toprağı alkali olan bölgelerde daha çok görüldüğü, kireçli topraklarda az rastlandığı, muhtemelen fosfor azlığının olumsuz etki yarattığı kabul edilmektedir. Hastalık etkeni ısı, soğuk, güneş ışığı, kurutma ve dondurma gibi fiziksel faktörlere ve genel dezenfektanlara dirençlidir.

Bakteri, hasta ve enfekte hayvanların dışkısı ile çevreye yayılır. Etkenler mera ve toprakta 1 yıla yakın canlı kalabilir. Hayvanların dolaştığı bu meralar tamamen bulaşıktır, durgun sular da bulaşık olabilir. Mikrop, bulaşık yiyecek ve sularla ağız yolundan alınır. Enfekte bir sürüde doğan yavru, ilk günden itibaren yoğun bir şekilde enfeksiyona maruz kalır.

Koyun ve keçilerde, genellikle İlk doğumdan önceki dönemde klinik olaylara pek rastlanmaz. Yaşlı koyun ve keçilerde klinik hastalık olayları daha yüksektir. Klinik belirtilerin ortaya çıkmasında, hayvanın direncini kıran doğum, laktasyon, iklim değişikliği, taşıma gibi çeşitli faktörlerinin etkisi olduğu kabul edilir.

Başlıca bulgular, hayvanların iştahları normal olduğu halde zayıflama, yapağı ve kıl örtüsünün dayanıklılığının azalması, ileri aşamada ise aşırı zayıflamadır. Hastalığın en önemli bulgusu ishaldir. İshal belirli bir dönem düzelir gibi olur, sonra yeniden başlar.

Hastalığın kesin teşhisi laboratuar testleri sonucu mümkündür. Hastalığın tedavisi mümkün değildir. Hastalık; sürüde çok yaygın değilse hasta hayvan ve yavrularını sürüden ayırıp kesime sevk edilmelidir. Hastalığın çok yoğun olduğu sürülerde ise bütün sürünün kesime sevk edilip ağılların 1-2 yıl boş bırakılması gerekir.

Aşılama; hastalığa karşı tam koruma sağlayamadığı gibi hayvanları taşıyıcı yapabilir veya hayvanlarda hastalıkta oluşturabilir.

Hastalık görülen sürülerde vucüt direncini arttırmak için tek yönlü beslemeden vazgeçilmesi,rasyonların vitamin ve mineral maddelerce zenginleştirilmesi önemlidir. Ayrıca formalin, fenolik ve kresilik dezenfektanlar etken üzerinde etkili olduğu için ahırların belli aralıklarla bu dezenfektanlarla dezenfekte edilmesi gerekir? denildi.


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor