İYİ PARTİ´Lİ BAŞKANIN MAZBATA İPTALİNE HALK TEPKİSİ

Besni´ye bağlı Suvarlı Beldesi´nde 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde İYİ Parti´den Belediye Başkanı Seçilen Mikail Ağır´ın mazbatasının yapılan itiraz sonucu Yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edilmesine belde halkı tepki gösterdi.

SİYASET 20.05.2019 19:52:00 0
İYİ PARTİ´Lİ BAŞKANIN MAZBATA İPTALİNE HALK TEPKİSİ

BELEDİYE BİNASI ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI DÜZENLEDİ

31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde Besni İlçesine bağlı Suvarlı Beldesi´nde İYİ Parti´den Belediye Başkanı Seçilen Mikail Ağır´ın mazbatası bir önceki Belediye Başkanı Mehmet Korkmaz´ın itirazı sonucu Yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edilmesinin ardından Mikail Ağır Belediye Binası önünde basın açıklaması düzenledi.

Mazbatası iptal edilen İYİ Partili Belediye Başkanı Mikail Ağır yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi.

?Hepinizin bildiği üzere beldemizde yapılan ve hep birlikte kazandığımız belediye başkanlığımız Yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edilmiştir. Bu konuda birçok vatandaşımız yanlış bilgilendirilmekte ve art niyetli bazı kimseler yalan yanlış dedikodular üretmektedirler.

Değerli arkadaşlar ailemin, akrabalarımın ve siz dostlarımın önerisi ve desteği ile Suvarlı Belediye Başkanlığı´na aday oldum. Partimiz İYİ Parti vasıtasıyla başvurumuzu yaparken, istenilen belgelerden olan sabıka kaydımı da başvurumun ekine ekledim? diye konuştu.

Ben ne FETÖ´cü oldum ne de vatanıma ihanet ettim

Ağır şöyle devam etti; ?Benim sabıka kaydımdaki karar işte bu, suçum görevi yaptırmamak için direnme. Yani Emniyet Mensuplarıyla aramda yaşanan bir münakaşadır. Bunun olmasını elbette istemezdim ama bu herkesin yaşayabileceği basit bir suçtur.

Ben ne hırsızlık yaptım, ne adam öldürdüm, ne FETÖ´cü oldum, Ne de vatanıma ihanet ettim. Bu suçun karşılığı olarak da 1 Yıl 2 Ay ceza aldım ve cezam ertelendi. Aynı Kararla birlikte 2 yıl denetime tabi tutuldum. 2 Yıl içerisinde herhangi bir olumsuz davranışım olmaması sebebiyle 30 Mart 2018 tarihinde denetimim bitti.

İlçe Seçim Kurulu Hâkimi de bu denetim süresi geçtiği için benim seçime katılmamda bir sakınca görmedi. Çünkü Türk Ceza Kanunu´nda infazın tamamlanmasıyla birlikte kısıtlılıkta biter, yeni yasadaki kural bu? ifadelerini kullandı.

?Bu adaletsizliği kararı verenlerde biliyor?

Verilen kararın adaletsiz ve hukuksuz olduğu ifade eden Ağır; ?31 Mart 2019 akşamı seçimi hep birlikte kazandık. İtiraz süreleri geçti ve sonuçlar kesinleşince mazbatamızı aldık, görevimize başladık. Aradan 1 buçuk aylık bir süre geçtikten sonra üzerinde tarih dahi bulunmayan ve şu gördüğünüz dilekçe ile YSK´dan mazbatamın iptal edilmesi, mümkünse ikinci sırada ki beyefendiye başkanlığın verilmesi, yok oda olmuyorsa yeniden seçim yapılması talep edildi.

Araban Asliye Ceza Mahkemesinin kararı diyor ki; ?Ey Mikail Ağır sen memnu hakların iadesi için başvurmuşsun ama senin memnu haklarını iade almana gerek yok, çünkü senin infazın tamamlanmış ve dolayısıyla herhangi bir kısıtlılığın ya da hak mahrumiyetin yok. Senin kısıtlılığın kendiliğinden 30 Mart 2018 tarihinde kalkmıştır.? Diyor.

Bizlerde savunmamızı YSK´ya gönderdik ve YSK savunmamızdan bir kelime dahi bahsetmeden mazbatamızın iptaline karar verdi. İşin garip yanı sadece mazbatanın iptaline karar verdi. Yerine seçim mi olacak, mazbata başkasına mı verilecek bir açıklama dahi eklenmedi. Bu kararın adaletle bir ilgisinin olmadığı, düpedüz siyasi ve hukuksuz bir karar olduğunu herkes biliyor. Hatta bu adaletsizliği eminim bu kararı verenlerde biliyor. Bu haksızlığı, bu itirazı yapanlar, sandıkta kaybedip masa başında hile arayanlarda biliyor. Ben bu süreçteki tüm belgeleri basın aracılığıyla tüm halkımızla paylaşıyorum? dedi.
Belde içerisinde sloganlar atarak yürüyüş yaptılar

Basın açıklamasının ardından belediye binası önüne toplanan vatandaşlar belde içerisinde yürüyüş yaptı. Eski Belediye başkanı Mehmet Korkmaz´ın evinin önüne gelen vatandaşlar sloganlar atarak yaptığı itiraza tepki gösterdi. Korkmaz´ın yakınları tarafından havai fişek gösterisi yapılınca bazı vatandaşlar eve saldırmak istedi. Öfkeli kalabalığa müdahale etmek isteyen Jandarma ekipleriyle vatandaşlar arasında arbede yaşandı.

Yürüyüşün ardından vatandaşlar tekrar belediye binası önünde toplanırken, Jandarma ekipleri ise belde içerisinde geniş güvenlik önlemleri aldı.

YSK mazbatanın iptali kararı vermişti

AK Parti Belediye Başkan Adayı Mehmet Korkmaz´ın yaptığı itiraz sonucunda Yüksek Seçim Kurulu tarafından Mikail Ağır´ın belediye başkan adaylarının ilan edildiği tarihte ve seçimin yapıldığı 31 Mart´ta seçilmeye engel mahkumiyet kararının adli sicil arşiv kaydında mevcut olduğu belirtilerek mazbatası iptal edilmişti.

Önceki başkan Ak Parti Adayı Memet Korkmaz´ın İtirazını değerlendiren Yüksek Seçim Kurulu´nca verilen kararda, Mikail Ağır´ın seçilme yeterliliğini kaybettiren bir mahkumiyeti bulunduğunu, bu cezanın da Araban Asliye Ceza Mahkemesi´nin 24.03.2016 Tarihli ve 2016/20 Esas, 2016/41 karar sayılı ilamı ile 5237 sayılı kanunun 125/1 ve 51. Maddeleri uyarınca 1 yıl 2 ay hapis cezası aldığı kararın 30.03.2016 tarihinde kesinleştiği,

2972 Sayılı kanunun 31 ve 36. Maddesinin göndermede bulunduğu 2839 sayılı kanunun 11. Maddesinin (e) ve (f) bentleri, taksirli suçlar hariç toplam 1 yıl veya daha fazla hapis ve ya süresi ne olursa olsun ağır hapis cezasına hüküm giymiş olması ve affa uğrasa dahi, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik inancı kötüye kullanma dolanlı iflaf gibi yüz kızartıcı? suçlardan biriyle mahkum edilmiş bulunmasını seçilmeye engel hal olarak kabul etmektedir.

Bu itibarla Mikail Ağır´ın ismin yasal dayanağı olan 2972 sayılı kanunun 31 ve 36. Maddelerinin yollamada bulunduğu 2839 sayılı kanunun 11. Maddesinde belirtilen seçilme yeterliliği şartını taşımadığı anlaşılmaktadır.

Bu nedenle; 31 Mart 2019 tarihinde yapılan seçimde Adıyaman İli Besni ilçesi Suvarlı beldesi Belediye Başkanı seçilen Mikail Ağır´ın adli sicil kaydında bulunan suçtan dolayı mazbatanın iptaline karar verilmesi gerekmiştir? denildi.


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 15.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 11.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor