Kendi Şirketinde sigortalı olunabilinir mi ?

GÜNDEM 27.12.2014 12:50:51 0
Kendi Şirketinde sigortalı olunabilinir mi ?

 

Bir ya da birkaç işverene bağımlı olarak çalışanlar ise ücretli olduklarından sosyal güvenlik güvencesi sosyal sigortalar kurumu kapsamında prim ödeyerek sigortalarını sürdürmektedirler. Bilindiği üzere 2006 yılından itibaren Bağ-Kur SSK ve Emekli Sandığı tek çatı altında toplanmıştır.

Anonim Şirket yönetim kurulu başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile Limitet şirket ortaklarının sosyal güvenlik olarak Bağ-Kur’a tabi olmaktadırlar, ancak bu şirketlerin müdürleri için SSK kapsamında değerlendirilmektedir.

Bu konu çoğu kez kurum ile yukarda sayılan şirket ortakları arasında ihtilaf yaratmakta idi gerek kurum ve yargı bu konularda fuzuli iş külfeti boş ihtilaflara sebep olmaktadır.

Yukarda sayılan kişiler Bağ-Kur’lu olarak çalışmaya başlamış olmaları halinde Bağ-Kur’lu olarak çalışmalarına devam edeceklerdir. Ançak A.Ş. Ltd. Şirketlerde müdür olarak SSK’ya tabi oldukları halinde şirket ortağı olmaları halinde Anonim şirketlerde yönetim kurulu ya da yönetim kurulu başkanları ve limited şirketlerde şirket ortağı olmaları halinde SSK’ya tabi halleri devam edecektir. Bu şekilde kişi kendi şirketinde çalışırken sigortalı olabilmektedir. Ancak burada şu ayrıntıyı gözden kaçırmamak gerekir bu durumda olan şirket ortakları kesinlikle ara vermeleri gerekir. Ara vermeleri halinde ise hemen otomatikman Bağ-Kur’lu olacaklardır.

Sosyal Güvenlik Kurumu bu sorunu 2008 yılında çözmüş ve bu tarihi milat olarak kabul etmiştir. Kısaca 2008 yılından önce bu şartları taşıyan şirket ortakları istemeleri halinde SSK’lı olmaya devam ederler 2008 yılından sonra ise şirket müdürleri şirket ortağı olmaları halinde onlarda Bağ-Kur’lu olmak zorundadırlar.

 

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor