“MEB yönetici atama yönetmeliği çözüme değil, yeni sorunlara kapı aralayacak”

GÜNDEM 13.03.2013 10:22:28 0
“MEB yönetici atama yönetmeliği çözüme  değil, yeni sorunlara kapı aralayacak”

 

Bu yönetmelik ile yönetici atama ve yer değiştirme kurgusunun neredeyse tamamen değiştiğini ifade eden Karakuş, yeni yönetmeliğin çözüme değil, yeni sorunlara kapı aralayacağını söyledi. Eğitim-Bir-Sen olarak yapılan değerlendirmede öne çıkan önemli hususları şöyle sıraladı:

Kurum Tipleri Kaldırıldı 

Yürürlükten kaldırılan yönetmelikte bulunan kurum tipleri (A, B, C) kaldırılmıştır. Tüm eğitim kurumlarının tek tip eğitim kurumu olarak değerlendirilmesi esas alınmıştır. Yürürlükten kaldırılan yönetmelikte ilçe milli eğitim müdürlüğüne atanmak için 3 yıl A tipi bir okulda çalışmış olmak ve il milli eğitim müdürlüğüne atanmak için 8 yıl A Tipi okul müdürlüğünde çalışmış olmak şartları aranmaktaydı. Bu durumda, yeni yönetmelikle öngörülen b düzenlemeyle il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine atamada hukuki belirsizlik oluşacaktır.

Kapsam maddesinden ve yönetici tanımından müdür başyardımcılığı çıkartılmıştır. Müdür başyardımcılığının müdür yardımcıları arasından atanacağı dikkate alındığında, ‘Bakanlık uzun vadede müdür başyardımcılığını kaldırmak mı istiyor’ sorusu akıllara gelmektedir.

Vali Üç Aday Arasından Atama Yapacak

652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile sözlü sınav getirilmişti. Sözlü sınav, hatırlanacağı gibi, kısa bir süre önce Anayasa Mahkemesi tarafından Anayasa’ya aykırı görülmemiş ve bir nevi vize verilmişti.

Bir aday için, tercih ettiği her eğitim kurumu sayısı kadar sözlü sınav yapmak bu sürece teatral bir hava katacaktır. Böyle bir değerlendirmenin uygulanabilirliği neredeyse imkânsız olmakla birlikte valiliklerce en fazla puana sahip üç aday arasından hangi kriterlere göre belirleme yapılacağı, yapılacak belirlemenin objektif, denetlenebilir, öngörülebilir nitelikte olup olmayacağı muallaktır. Bu şekilde yapılacak her atamanın idari yargıda dava konusu edilebileceği ve bunun da yönetici atama sürecini sekteye uğratacağı açıktır.

Müdürlerin de Rotasyon Süresi 8 Yıla Çıkarıldı 

Okul yöneticilerinin zorunlu yer değiştirmeleri daha önce sadece değerlendirme puanı üstünlüğüne göre yapılırken, yeni düzenlemede hizmet süreleri zorunlu yer değiştirmede belirleyici duruma getirilerek hizmet puanlarının yüzde 70’i ve değerlendirme puanın yüzde 30’unun toplamı esas alınarak yer değişikliği yapılacaktır. Burada hizmet puanından kast edilenin, öğretmenlik hizmet puanı mı yoksa yöneticilik süresi esnasında aldıkları hizmet puanı mı olduğu izaha muhtaçtır.

Kazanılmış Haklar Gasp Edildi

Kurucu müdürlük, müdür yetkililik ve daha önce yöneticilik yapmış ancak herhangi bir gerekçeyle yöneticilikten ayrılanların kazanılmış hakları hiçe sayılmıştır. Uzun yıllar yöneticilik yapmış ancak herhangi bir sebeple yöneticiliği düşen veya yöneticilikten ayrılanların tekrar yöneticiliğe dönmeleri için yeni yönetmelikte herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Burada eksik düzenleme yapılarak mevzuatta boşluk oluşturulmuştur. Bu konuda ciddi mağduriyetler yaşanacaktır. Yapılan eksik düzenleme yargı konusu olacaktır. Yürürlükten kaldırılan yönetmeliğe göre iller arası yer değişikliği hakkı vardı. Yeni yönetmelikte bu hakkın alınmış olması kazanılmış hakların gaspıdır.

Kısacası, anlaşılan, bu yönetmelik çok su götürecek ve suyu çok ısıtacaktır diyen Karakuş; Yeni yönetmelikte eksik düzenlemeler, çelişkili durumlar olduğu için, bu durum ilerde mağduriyetlere de sebep olacaktır. Oluşan hukuki boşluklar, hak kayıpları ve ihlalleri, eksik ve çelişkili düzenlemeler nedeniyle ortaya çıkan kaos, mahkeme kapısını işaret etmektedir. Eğitim-Bir-Sen olarak, bu yönetmeliği tüm boyutları ile değerlendirerek, Bakanlık yanlışından dönünceye kadar, hukuki ve yasal haklarımız da dâhil olmak üzere itirazımızı ve tepkimizi sürdüreceğiz. 

 

 

 

 


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor