Mesleki enfeksiyona dikkat!

Besnili hemşerimiz ve Gazetemiz yazarı Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı İşyeri Hekimi Dr. Mustafa Torun, çalışanların işyerlerinde sıklıkla yakalandığı enfeksiyon hastalıklarına dikkat çekti.

GÜNDEM 13.12.2016 11:55:23 0
Mesleki enfeksiyona dikkat!

Besnili hemşerimiz ve Gazetemiz yazarı Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı İşyeri Hekimi Dr. Mustafa Torun, çalışanların işyerlerinde sıklıkla yakalandığı enfeksiyon hastalıklarına dikkat çekti.

Enfeksiyon hastalıklarının dikkat ve alınacak önlemler ile önüne geçilebildiğine vurgu yapan Torun, çalışanlara ve işverenlere düşen sorumlulukları sıraladı.

?AYDINLATMA GÖREVİ BİZE DÜŞÜYOR?

Meslek hastalıklarının kader olmadığına dikkat çeken Torun, ?Son yıllarda ülkemizde artan işyerlerine paralel olarak iş yeri hekimliği kavramı anlaşılmaya başlanmış, 2012 yılında ?İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu´ çıkmış, ama yasa çıkmasına rağmen, yasanın nasıl uygulanacağı ile ilişkin olarak mevzuat henüz yayınlanmamıştır. Artan iş kazaları, iş yeri hekimliği ve iş yeri güvenlik uzmanı bulundurma zorunluluğunu adeta dayatmıştır. İş yerinde edinilen hastalıklar eskiden yazgı olarak değerlendirilirken, ilerleyen mühendislik ve tıp tekniği ile bunların birer meslek hastalığı olduğunu ve kader olmadığını yüzümüze çarpmıştır. Bu konuda yayınlar arttıkça bilgilerimiz artmakta, işçi dostlarımızı aydınlatma görevi de bizlere düşmektedir? dedi.

?SANDIĞIMIZDAN DAHA FAZLA ENFEKSİYON VAR?

Torun, hastalıklara karşı işyeri hekiminin sorgulayıcı olması gerektiğini de ifade ederek, ?Mesleki enfeksiyon, iş yaşamı esnasında ve iş yaşamına bağlı olarak oluşan enfeksiyonların meydana getirdiği hastalıklar olarak anılır. Bu hastalıklar viral etkenlerden, çeşitli bakteri ile mantarlardan ve parazitlerden kaynaklanıyor. Isı, nem, toprağın durumu, oksijen, parazitler için kaynak ve vektörlerin bulunması bu tarz enfeksiyonların oluşumundaki etmenleri oluşturuyor. Yaşam biçimi, bulunulan ortam enfeksiyona duyarlılığı arttırır. İşyeri hekiminin bunu sorgulaması gerekiyor. Sandığımızdan daha fazla mesleki enfeksiyon hastalığının mevcut olduğunu tahmin ediyoruz? değerlendirmesini yaptı.

TEDBİR ALIN HASTALIKTAN KORUNUN

?İnşaatlarda çalışan işçiler, kanalizasyon işçileri, madenciler, mezbaha çalışanları, veteriner ve tarım işçileri enfeksiyon hastalıklarına en çok maruz kalabilen meslek gruplarını oluşturuyor. Havalandırma eksikliği, kapalı alanda çalışma, havalandırma aygıtlarının mikroplarla bulaşması, nemli ortamda çalışma, toprak su ve havanın mikroplarla teması ve kirlenmesi, kemirgenler, keneler ve vektörler gibi taşıyıcı ve bulaşıcı canlıların varlığı enfeksiyonların geçişine neden oluyor. Bu enfeksiyonlar genellikle sessiz seyrediyorlar. Dolayısıyla tedbiri ve dikkati bırakmamak gerekiyor? diyen Torun, çalışanların alması gereken tedbir ve önlemleri de şu şekilde sıraladı: ?İşe girerken çalışma ortamını ve yapacağımız işi çok iyi bilmeli, sağlık durumumuzu gözden geçirerek iş yeri hekiminin önerileri doğrultusunda hareket etmeliyiz. İşe giriş ve periyodik muayene ve aşılama programları titizlikle uygulanmalı. İşyeri ortamı biyolojik faktörler yönünden, risk değerlendirilmesine tabi tutulmalı. İşyerinin havalandırılması, dezenfeksiyonu ve düzenli temizliği, böcek ve kemirgenlerle savaşım, kişinin enfeksiyonlara karşı bireysel eğitimi, sigaranın kesinlikle yasaklanması gibi önem arz eden etkenlere dikkat edilmeli. Yasal mevzuat çerçevesinde işyeri ortamının bu yönden uygunluğunu denetlemeli, çalışanını eğitmeli, aşılamalarını düzenli yapmalı veya yaptırmalıdır. Çalışanın işe girerken ve daha sonra periyodik muayenesini yapmalı, hastalık saptarsa ilgili yerleri bilgilendirmeli, en kısa zamanda sağaltımı için uzman ve hastane ile temasa geçerek sorunu çözmelidir.?


Anahtar Kelimeler: Mesleki enfeksiyona dikkat

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor