Öztürk; ?Değer tespitlerinde yanlış varsa düzelteceğiz?

Ciritmeydan Mahallesinde başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarında anlaşma sağlanamayan vatandaşlarla bire bir görüşeceğini ve mağduriyete mahal verilmeyeceğini belirten Başkan Öztürk, ?Değer tespitlerinde yanlış varsa onları da düzelteceğiz? dedi.

GÜNDEM 12.12.2017 10:41:13 0
Öztürk; ?Değer tespitlerinde yanlış varsa düzelteceğiz?

Protokole imza atmayan Yüzde 40

Ciritmeydan Mahallesindeki 50 ve 51 nolu Ada´da yapılacak olan Kentsel dönüşüm için hak sahipleri ile olan görüşmeler devam ediyor. Haksızlığa uğradığını ya da mülküne değerinde para verilmediğini iddia eden hak sahiplerinin durumuna ilişkin Gazetemizin sorularını yanıtlayan Belediye Başkanı İbrahim Öztürk, hak sahibi vatandaşlarla bire bir görüşerek mutabakat sağlamaya çalıştıklarını dile getirdi. Kentsel dönüşüm Protokolüne imza atmayan yaklaşık yüzde kırk civarında hak sahibi olduğunu belirten Öztürk, değer biçmede yanlışlık varsa düzelteceklerini söyledi. ?Maliyetlerde yeniden doğru tespit çıkartabilmek bakımından bir çalışma yaptık. Yapılan ne kadar yanlış varsa biz o yanlışları düzeltmek suretiyle kalan yüzde kırk kısmıyla da ben bizzat görüşerek bu mutabakatları çıkartmaya çalışıyoruz.? dedi.

?Görüşmedi diyenlerle bire bir görüşeceğim?

139 hak sahibinin bulunduğu 21 dönüm alan üzerinde ki 88 parselin 49´u ile kentsel dönüşüm protokolünü imzalandı. Riskli alan olarak ilan edilen bu bölgenin zemin olarak değil üzerindeki yapılar olarak riskli alan ilan edildiği belirten Öztürk, Hak sahiplerinin şikayetlerine ilişkin ise, ?Burada ki yanlışlıklarda başkan bizle görüşmedi diyenler olabilir, onlarla da bire bir görüşeceğim. İnşaatının durumuna bakacağım, bu değer tespitlerinde yanlış varsa onları da düzeltmek suretiyle bakanlığın vermiş olduğu talimatlar doğrultusunda sonuçta bunu bakanlık onaylayacak ama biz vatandaşın mağduriyetini göz önünde bulundurmak durumundayız ve bu mağduriyeti de ilgili genel müdürlüğe intikal ettirerek vatandaşın mağduriyetini çözmek durumundayız.?

2018´in Mart ayı sonu itibariyle kazmayı vurmayı hedeflediklerini söyledi.

?Şehirde değişimi Hedeflemekteyiz?

Belediye Başkanı İbrahim Öztürk kentsel dönüşümle şehir merkezine değişimi hedeflediklerini ifade ederek şunları kaydetti; ?Kentsel dönüşüm Besni´nin kaderini ciddi anlamda etkileyecek önemli bir proje. Biz bu projeyi, 2015 yılında almış olduğumuz meclis kararı doğrultusunda akabinde bu kararımızın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü tarafından incelenmesi sonucunda akabinde 2016 yılında Bakanlar Kurulu kanunun kararının çıkması doğrultusunda burası riskli alan ilan edildi. Bu ilandan sonra biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı marifetiyle buranın zemin etüdünün yapılmasını, mevcut durumun incelenmesini, raporlanmasını, değer tespitlerinin yapılmasını, mimari projelerinin oluşturulması şeklinde bakanlığın vermiş olduğu yetki doğrultusunda bir firmaya iş ve işlemlerin yürütülmesi için görev verildi. Bu görev doğrultusunda bu firma gerek Gaziantep yolunun genişlemesi gerek Gölbaşı yolunun genişlemesi gerek binaların yola 15 metre çekme mesafesiyle geriye konularak ferah bir alan ortaya çıkması, köhne bir alanın yeşil alanlarıyla birlikte nezih bir alana dönüşmesi yani şehrin göbeğinde köhne bir alanın yerine modern bir saha oluşturulması suretiyle şehirde bir değişimi hedeflemekteyiz.

Bölgenin kentsel dönüşümle

Ferah bir alana kavuşması lazım

Bu projenin en büyük faydası Yenikent ile Aşağışehir bölgesi arasındaki kopukluğu, değer farklılığını ve dengeyi sağlayabilmek noktasında en önemli mihenk noktası. Bu hususta birçok projeyle uğraşıyoruz. Gerek içme suyu olsun gerek kavşak ve bulvarlar olsun gerek tesisler olsun bu tür projelerle uğraşırken ben bu projelerin memleketin gelişmesi bakımından en önde olan projelerden olduğuna inanmaktayım. Şehirde doğmuş büyümüş birisi olarak şehirdeki dengeyi de kontrol etmeyi göz önünde bulundurduğumuzda buranın bir an önce kentsel dönüşüm marifetiyle ferah bir alana dönüşmesi bu memlekette lazım olan bir proje olduğuna, gerekli olduğuna inanmaktayım.

Yanlış değer tespitleri düzeltilecek

Bu projenin yürütülmesi hususunda müşavir firma mevcut projeye, mevcut mülklerin haklarının korunması konusunda yapmış oldukları bir değer tespiti var. Binanın kaç yıllık, inşaat sınıfının ne olduğu yani yalıtımlı mıdır, doğalgazlı mıdır, birinci mi, ikinci sınıf mıdır şeklinde yapılan değerlendirmeleri de göz önünde bulundurarak bir değerlendirme yaptılar. Bu değerlendirme de bakanlık nazarında dikkate alındı, o şekilde de biz mülkiyet sahipleri ile görüşmelere başladık. Bu görüşmeler yapıldığı sırada gerek vatandaşlarımızın itirazları gerekse emsal değerlerle karşılaştırıldığında farklılıkların oluşması yönünde itirazları değerlendirirken protokole imza atmayan yaklaşık yüzde kırk civarında hemşerimiz var. Bizde bu kalan kısmın değerlendirme raporlarını ve maliyet raporlarını yeniden inceledik.

Mesela 15 yıllık yapılan bir bina var. Bu bina 20-30 yıllık olarak değerlendirilmiş. Bu tür yanlışlıklar var. Bir de yalıtımlı ve doğalgazlı bina var. Burası ikinci sınıf ev olarak değerlendirilmiş. Bunlar bir teknik yanlışlık. Biz bu yanlışlıkları düzelterek, maliyetlerde yeniden doğru tespit çıkartabilmek bakımından bir çalışma yaptık. Yapılan ne kadar yanlış varsa biz o yanlışları düzeltmek suretiyle kalan yüzde kırk kısmıyla da ben bizzat görüşerek bu mutabakatları çıkartmaya çalışıyoruz.

Kar sağlama derdinde değiliz

Kanuna göre yüzde altmış mutabakatı sağlamış kalan kısmının istimlak edilmesiyle biz bu sahaya girmek durumundayız. Ama biz vatandaşımızın mağdur olmaması, her hangi bir hak mahrumiyetine de mahal verilmemesi bakımından yeniden bir inceleme yaptık, incelemeler sonucunda değerlendirmelerde bazı düzeltmeler yaptık. Bu doğrultuda da hemşerilerimizle artık bire bir görüşme aşamasındayız. Altını çizerek söylüyorum biz belediye olarak herhangi bir kar sağlama derdinde değiliz. Biz bu projeyi uygulamayla başı başını kurtarırsa bizim için memlekete yaptığımız en güzel hizmetlerden biri olacağına inanmaktayız.

Mart ayında kazmayı vurmak istiyoruz

Bu projenin uygulamasında bahsettiğimiz bazı yanlışlıklarında düzeltilerek mutabakatların inşallah yüzde 80-90 seviyesine getirmek suretiyle niyetimiz 2018´in Mart ayı sonu itibariyle artık kazmayı vurmak istiyoruz. Bunun çalışmalarını hızlı bir şekilde yürütmekteyiz. Tekrar söylüyorum, burada ki yanlışlıklarda başkan bizle görüşmedi diyenler olabilir, onlarla da bire bir görüşeceğim. İnşaatının durumuna bakacağım, bu değer tespitlerinde yanlış varsa onları da düzeltmek suretiyle bakanlığın vermiş olduğu talimatlar doğrultusunda sonuçta bunu bakanlık onaylayacak ama biz vatandaşın mağduriyetini göz önünde bulundurmak durumundayız ve bu mağduriyeti de ilgili genel müdürlüğe intikal ettirerek vatandaşın mağduriyetini çözmek durumundayız.

Vatandaşlarımızın iki hakkı var

Biz bu projenin uygulanmasında koordinatör görevi yürütmekteyiz. Proje tamamen bizim müracaatımız doğrultusunda bakanlık tarafından yürütülen bir proje, ama biz bu proje yürütülürken bütün mesuliyetleri de alarak projenin bir an önce memlekete kazandırılmasıyla ilgili gayretimizi sıkı bir şekilde devam ettireceğiz.

O bakımdan vatandaşlarımızın iki tane hakkı doğar, birisi kabul etmek, kabul etmezse de yapılan değer tespitini mahkemeye vermek suretiyle yeniden değer tespiti çıkartarak yapılan değer tespitinin artırılması, yerinde kalması yada eksiltilmesi şeklindeki mahkeme kararına razı olmak durumunda olacak. Ama biz işin o boyutuna gitmeden biz hemşerilerimizle bu işin mutabakatını sağlama azmindeyiz, bundan sonraki süreçte de öyle olacağız.

Biz etrafın bu konudaki kışkırtmalarına çok mahal vermeden bu konuda oturup uzlaşıp yapabileceğimiz düzenlemeler varsa onları da yaparak bu projenin bir an önce memlekete kazandırılmasının hepimiz için önemli olduğuna inanmaktayım? dedi.   


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 15.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 11.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor