Perre Antik Kenti’nde Tarih Gün Yüzüne Çıkarılıyor

Kommagene medeniyetinin 5 büyük kentinden biri olan Perre Antik Kentinde 2020 yılında başlatılan ve etap etap devam eden kazı çalışmalarının 2022 yılındaki ilk kazı çalışmaları başladı.

GÜNDEM 1.07.2022 07:59:00 0
Perre Antik Kenti’nde Tarih Gün Yüzüne Çıkarılıyor

Vali Mahmut Çuhadar, Kommagene medeniyetinin 5 büyük kentinden biri olan Perre Antik Kenti Nekropol alanındaki tarihsel ve arkeolojik değerlerin gün yüzüne çıkartılarak turizme kazandırılması amacıyla kazı çalışmalarının başlandığı Perre Antik kentinde devam eden çalışmaları yerinde inceledi.
Nekropol alanı gezen Vali Mahmut Çuhadar, kazı çalışmaları sırasında roma dönemine ait olduğu değerlendirilen tarihi eserleri inceledi.  
Perre Antik Kentindeki tarihsel ve arkeolojik değerlerin gün yüzüne çıkartılması amacıyla başlatılan kazı çalışmalarıyla ilgili basın mensuplarına bilgi veren Vali Mahmut Çuhadar, “ uzun zaman sonra 2020 yılında Adıyaman’da göreve başladıktan sonra Perre Antik Kentinin tarihsel önemine binaen buradaki kazı çalışmalarına başladık. Geçtiğimiz yılda kazı çalışmalarımız devam etti. Bundan sonra da her yıl kazı çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu yılda İl Özel İdaremiz tarafından temin edilen bütçe ile bugün itibariyle kazı çalışmalarına başladık. Perre Antik Kenti, Roma ve Kommagene medeniyetinin önemli bir merkezi. Bu kenti kazı çalışmalarıyla ayağa kaldırılıp açığa çıkarılmasına kararlıyız.  Perre Antik kentinin ülkemiz ve ilimiz turizmine çok şeyler katacağını umut ediyoruz. Perre’nin altında çok önemli tarihsel zenginlikler yatıyor ve biz bu zenginliği ülkemiz ve ilimiz turizmine kazandırmaya kararlıyız” dedi.
Bu yıl kazı çalışmalarına Nekropol alanda devam ettiklerini kaydeden Vali Mahmut Çuhadar şöyle devam etti; “Birde üç yıldır sonuna ulaşamadığımız gizemli bir merdivenimiz var. Bu merdiven yaklaşık 400 basamaktan oluşuyor. Ama hala merdivenin nereye gittiği hususu ile ilgili bir gizem var. Bu merdivende de çalışmalara devam ediyoruz. Bugün 2022 yılının ilk etabını başlattığımız kazı çalışmalarında da önemli bulgulara ulaşmayı hedefliyoruz. Perre Antik Kentinin yanında bildiğiniz gibi Karakuş Tümülüsü var. Kraliçeler mezarlığı olarak adlandırılan Karakuş Tümülüsü’nde neler yapabiliriz bunun çalışmalarını yapıyoruz. Tümülüsün jeofizik çalışmaları devam ediyor. Eğer Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gerekli izinler alınırsa tümülüsün açılması gündeme gelecek, oda ilimiz ve ülkemiz turizmi için büyük bir heyecan uyandıracak. Adıyaman sahip olduğu zengin tarihi ile adeta bir açık hava müzesi konumunda. Bütün dünya vatandaşlarını tarih kokan Adıyaman’ın tarihsel zenginliklerini görmeye ve gezmeye davet ediyoruz. Çünkü Kommagene uygarlığı Adıyaman’la başlayıp, Adıyaman’la biten bir uygarlık. Adıyaman’ı görmeden Kommagene tanınamaz”


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor