Prof.Dr. Bekir Karlığa, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görüldü

GÜNDEM 24.12.2013 14:56:31 0
Prof.Dr. Bekir Karlığa, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görüldü

 

Hizmet ve eserleri ile Türk kültür ve sanat hayatına önemli katkılarda bulunan, ülkenin kültür ve sanatının yüceltilmesine çalışan Türk vatandaşı ve yabancı uyruklu kişileri veya kurumları, Devlet adına onurlandırmak ve özendirmek amacıyla verilen Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, belgesel dalında Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Başbakan Başdanışmanı Prof. Dr. Bekir Karlığa’ya verildi.

Karlığa, “Batıya Doğru Akan Nehir” belgeseli ile insanlık tarihinin doğudan batıya yürüyüşünü güçlü bir görsellik ve zengin bir anlatımla aktarmadaki başarısı ve bu doğrultuda medeniyetler arası uzlaşıya getirdiği değerli bakış açıları için belgesel dalında ödüle layık görüldü.

Prof.Dr. Bekir Karlığa’ya ödülü bugün Çankaya Köşkünde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından verilecek.

“30 Yıllık Bir Hayaldi”

Karlığa, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görülmesinin kendisi için ayrı bir mutluluk olduğunu belirterek, “Bu noktada söyleyecek söz bulamıyorum. 30 yıllık bir hayaldi. Belgesel, 30 yıllık bir arka planın, çalışmanın ürünü. Biz bir şeyi ortaya koymaya çalıştık. Burada bir başarı varsa bu şahsıma ait değil, bir kültürün, medeniyetin birikiminin başarısıdır. Bunlar daha çok başarılara namzettir” diye konuştu.

Prof. Dr. Bekir Karlığa Kimdir ?

 

1947 yılında Besni’de doğdu.Önce babasından Kuran-ı Kerim ve Arapça dersleri aldı.Daha sonra 1955-1961 yılları arasında Şanlıurfa ve Diyarbakır medreselerinde klasik usulde Arapça,Farsça ve dini ilimler öğrenimi gördü.

Orta öğrenimini Kahramanmaraş İmam Hatip okulunda tamamladı.İstanbul Pertevniyal Lisesinde fark derslerini vererek lise diploması aldı.

Yüksek öğrenimini İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’nde tamamladı.İstanbul Yüksek İslam Enstitüsünde felsefe ve Mantık Asistan’ı oldu.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk İslam Tarih kürsüsünde hazırladığı “İslam Kaynakları ve Filozofları ışığında Pythagoras ve Pre-Sokratik Filozoflar” başlıklı teziyle Felsefe Doktoru oldu.

İstanbul Yüksek İslam Enstitüsünün İlahiyat fakültesine dönüştürülmesi üzerine aynı fakültenin Kelam ve İslam Felsefesi bölüm başkanı oldu.

1983: Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Felsefesi Anabilim dalında Yardımcı doçent oldu.

1987: Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Felsefesi Anabilim dalında Doçent oldu.

1993:Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Felsefesi Anabilim dalında Profesör oldu.

Felsefe ve Din bilimleri bölümü başkanlığına atandı.Bu tarihten beri bu görevini sürdürmektedir.

Bekir Karlığa gerek Türkiye’de ve gerekse yurt dışındaki birçok uluslar arası toplantılara katıldı.

Ayrıca şimdiye kadar 20 civarında Yüksek lisans, 5 civarında doktora tezi yönetmiş ve birçok tezde jüri üyesi olarak görev almıştır.

 

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor