SASA AVRUPA’NIN İLK CTC TESİSİNİ KURMAK İÇİN HAREKETE GEÇTİ

.

GÜNDEM 5.04.2022 12:46:00 0
SASA AVRUPA’NIN İLK CTC TESİSİNİ KURMAK İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Petro-kimya sektöründe Türkiye’nin ithalatını azaltıp ihracatını artıracak yatırım vizyonuyla yeni tesis projelerini sürdüren hayırsever hemşerimiz Erdemoğlu Ailesinin sahibi olduğu Sasa Polyester, 2021 yılında başladığı PTA tesisinin ardından Avrupa’nın ilk CTC tesisini kurmak için de Adana Yumurtalık’ta yeni tesis yatırımına hazırlanıyor.

2022 SASA’DA YATIRIM YILI OLACAK

Türkiye’nin ilk Petro-kimya şirketi olarak 1966 yılında kurulan Sasa Polyester, yıllık 1.4 milyon üretim kapasitesini daha da artıracak yeni tesis yatırımlarını sürdürüyor. Her türlü polyester çeşidinde üretim yapan firma, geçtiğimiz yıl devreye aldığı iki yeni polyester üretim tesisiyle Çin ve Hindistan’daki firmalardan sonra en yüksek üretim kapasitesine sahip firmalar arasına erişti. Ham madde tedarikinde dışa bağımlılıklarını azaltacak yeni tesisleriyle ilgili yatırım sürecinin devam ettiğini ifade eden SASA Polyester A.Ş. Yönetim Kurulu üyesi Dr. Mehmet Şeker, ilk etap olarak 2021 yılında yatırımına başladıkları polyesterin ham maddesi olan saf tereftalik asit (PTA) tesislerini 2023’ün ilk yarısında devreye almaya hedeflediklerini kaydetti. 2022 yılında ayrıca yıllık 700 bin ton kapasitesiyle yeni bir elyaf ve polyester chips üretim tesisi kurmayı planladıklarını ifade eden Dr. Mehmet Şeker, bu sayede yıllık toplam üretim kapasitelerini 2.1 milyon tona çıkarmayı planladıklarını söyledi. Ayrıca Adana Yumurtalık’ta ham petrolden kimyasal (CTC) üretecek yeni bir tesis yatırımına hazırlandıklarını belirten Şeker; “CTC tesisimiz Avrupa’nın ilk ve tek CTC işletmesi olarak tarihe geçecek. Bu işletme ile Türkiye’nin ihtiyacı olan yaklaşık 12 milyon ton kimyasal ürünün üretilmesini sağlayacağız” dedi.

ÜRETİMDE YÜZDE 71, SATIŞLARDA YÜZDE 290 BÜYÜDÜ

Geçtiğimiz yıl devreye aldıkları iki yeni polyester üretim tesisiyle 2020 yılında 722 bin ton olan üretim miktarını 2021 yılında yüzde 71 artırarak 1.2 milyona çıkardıklarını ifade eden Dr. Mehmet Şeker, bu sayede cirolarının bir önceki yıla göre yüzde 290 artışla 5 milyar TL’den 14.6 milyar TL’ye ulaştığını aktardı. İki yeni polyester tesis yatırımıyla birlikte toplam üretim kapasitelerini yıllık 1.4 milyon tona çıkarttıklarını vurgulayan Şeker; “Firmamız son iki yıl içinde kapasitesini 350 bin tondan 1.4 milyon ton kapasitesine yükseltmiştir. Kendi ham maddemizi üreterek rekabetçi konumumuzu güçlendirirken, ülkemizin cari açığının kapanmasına olumlu katkılar sunacak olan 1.6 milyon ton kapasiteli ve yaklaşık 935 milyon USD yatırım bedeli ola yeni PTA tesisi yatırım çalışmalarımızı büyük bir hızla sürdürüyoruz. PTA tesisimizi bu yıl içinde büyük oranda tamamlayarak gelecek yılın ilk yarısında hizmete almayı planlıyoruz. Ayrıca 2022 yılında toplam kapasitesi 700 bin ton olan elyaf ve polyester chips tesislerimizin kurulumuna da başlayacağız. 2024 yılında tamamlanmasını öngördüğümüz tesislerimizin devreye alınması ile birlikte toplam üretim kapasitemiz 2.1 milyon tona ulaşacak” diye konuştu.

KATMA DEĞERLİ ÜRÜN ÜRETİMİ İÇİN AR-GE YAPIYOR

Yurt içi ve yurt dışı pazarlardaki en önemli rekabet güçlerinden birisinin de SASA Araştırma Geliştirme Merkezi olduğunu ifade eden Mehmet Şeker, burada kimya, fizik ve iplik laboratuvarlarında önemli ar-ge projeleri yürüttüklerini aktardı. Merkezleri bünyesinde ayrıca Ar-ge ve Ür-ge faaliyetlerine destek sağlayacak 5 L kapasiteye sahip pilot üretim tesislerinin bulunduğunu dile getiren Şeker; “Hijyen alanında kullanılacak biyobozunur özellikli PET, düşük boncuklama özelliğe sahip PET elyaf, akrilik yerine kullanılacak yüksek hacimli özellik gösteren PET elyaf, hidroliz direnci yüksek PET, proses atıklarından alternatif ürünler, antimikrobiyel katkılı PET, alev geciktirici özellikli polimer gibi katma değeri yüksek ürünlerimizle Ar-ge çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor” dedi.

YEŞİL DÖNÜŞÜM SÜRECİYLE ÇEVRE ETKİSİNİ MİNİMUM SEVİYEYE DÜŞÜRECEK

Yeni PTA tesislerinin tamamlandığında ham maddede dışa bağımlılıklarını azaltırken Türkiye’nin dış ticaret açığının kapatılmasına da önemli bir katkı sağlayacaklarını belirten Şeker, aynı zamanda PTA tesisleriyle birlikte önemli yeşil dönüşüm projelerini de hayata geçireceklerini söyledi. Bu yatırımlardan en önemlilerinin yenilenebilir kaynaklardan elektrik enerjisi üretecek santraller olduğunu kaydeden Şeker; “ Toplamda yıllık 28 megavat kapasiteye sahip olacak çatı tipi güneş enerjisi santralimizi 2022 yılı içerisinde devreye alacağız. Yüksek kapasiteli yenilenebilir enerji yatırımları için de araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca ikinci etapta ileri teknolojiye sahip atık su arıtma tesisimizde oluşacak biogazdan bu har üreterek enerji verimliliğimizi artırmayı hedefliyoruz. Geri kazanım tesisimiz ile de atık suyun geri kazanımını sağlarken temiz su kullanım oranımızı minimuma indirgeyeceğiz. Ayrıca yeni tesisimiz enerji verimliliğimizi artıracak endüstri 4.0 ve yapay zeka kontrol sistemlerine sahip olacak” şeklinde ifade etti.

HEDEF PAZARI AMERİKA

Dünya genelinde 50 ülkeye aktif ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Dr. Mehmet Şeker, en önemli yurt dışı pazarlarının Avrupa olduğunu kaydetti. Mehmet Şeker; “Özel polimer ve chips ana iş konunda ise düzenli olarak PTA, PBT ve Co-Polymer, ihracat operasyonlarımızdaki lokomotif ürünleri oluşturuyor. 2021 yılında 43 farklı ülkeye yaklaşık 141 bin tondan fazla elyaf ihracatı gerçekleştirirken değer bazında 428 milyon dolar dış satım hacmine ulaştık. Almanya, İtalya, İspanya ve İsrail en yüksek dış satıma sahip pazarlar olarak öne çıkıyor. 2024 yılında faaliyete geçecek yeni elyaf hattımızla beraber özellikle ABD pazarında çok etkin olmayı planlıyoruz” dedi.


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor