Şimdi Besni’de SALÇA zamanı...

GÜNDEM 10.10.2012 11:14:37 0
Şimdi Besni’de SALÇA zamanı...

 

Besni kadınlarından edindiğimiz bilgilere göre her yıl yapılan salçalık biber, Besni’nin kültürünü yansıtıyor. Kadınlara ‘neden kendi yaptığınız biber’ diye sorduğumuz takdirde bize verilen cevaplar ise şöyle: “Hazır yapılan biber salçalarının nereden geldiği belli değil. Biz Besni kadını olarak her yıl Besni’nin simgesi haline gelen salçalık biber temizleme işini yardımlaşarak ve sohbet içinde gerçekleştiriyoruz. Her mahallede herkes sıralı olarak biber alıyor ve komşular toplanarak biber alan kişiye yardım ediyoruz.

Marketlerde satılan biber salçalarını kimin yaptığı belli değil. Bizim yaptığımızı ise gözümüz görüyor. En azından kendimiz yapıyor, kendimiz tüketiyoruz. Belki bir kaç gün yoruluyoruz ama genede yaptığımız iş bu yorgunluğa değiyor”

Besni’nin kültürünü yansıtan ve imece usülü yapılan bu temizleme işinden Besni vatandaşı çok memnun durumda ve yaz mevsiminin bitimiyle bu gibi işlerin yapılmaya başlandığına dikkat çekiliyor.

Biber sezonunun başlamasıyla uygulanan işlemler ise şöyle: “Salçalık Biber mevsimi başlayınca, Besni vatandaşı bir an once biberlerini alıp işlemlere başlamak için yoğun bir koşuşturma içerisine giriyor. Biber satıcısından birebir görüşülerek alınıyor ve daha sonra temizlenmeye başlanıyor. Temizleme işi sona erdikten sonra biber çekme makinaları getirilerek, biberler kovaların içine çekiliyor. Dolan kovalar evlerin çatılarının üzerindeki tepsilere dağıtılıyor. Bir kaç gün çatılarda bekletildikten sonra, tüketime hazır hale geliyor.” 

Geçtiğimiz yıllara nazaren bu yıl daha çok talep bulan salçalık biber, Uzay çatı altında ve çevre mahallelerde yoğun olarak satılıyor. Satıcılardan edindiğimiz bilgilere göre 2012 yılı itibari ile sezon bitimine kadar Besni’ye 1.500 ton salçalık biberin gelmesi bekleniyor. Salçalık biber kilogram hesabı ile satışa sunuluyor ve bir torba biber 30 ila 37 kilo arasında değişiyor.

Salçalık biberin sezonunun başlamasıyla satışın yüksek olduğuna dikkat çeken satıcılar, biberin kilogramının 1.25 TL olduğunu söyledi. Bir torba biberin 30 ila 35 kilogram arasında değiştiğini belirten satıcılar, fiyatın ise 40 – 55 arasında değiştigini belirtiyorlar. Biberlerin, kova hesabı ile 1.50 TL’ye çekilerek hazırlandığı öğrenildi.


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor