Tarımsal yatırıma % 50 hibe desteği

GÜNDEM 20.12.2013 11:30:18 0
Tarımsal yatırıma % 50 hibe desteği

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından şartları uyan yatırımcıya % 50 hibe desteği verilecek. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ 14 Aralık 2014 tarihli resmi Gazetede yayınlandı. Bu program kapsamında şahıslara 300.000 TL. Tüzel kişiliklere ise 800.000 TL tutarındaki yatırımlarının %50 si hibe olarak verilecek. 

Yatırım konularının başında Tarımsal ürünlerin işlenmesi

Yayınlanan tebliğe göre ekonomik yatırımlar destekleme programı kapsamında giren ve hibe desteği alacak kalemler ise şöyle; 

-Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni tesislerin yapımı, 

-Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesi, 

-Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması.

-Alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımı,

-Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi üretim tesislerinin yapımı ve Koyun, keçi ve manda konularında sabit yatırım projeleri, hibe desteği kapsamında değerlendirilecek. 

Hibe Kapsamına girmeyen alanlar

Gıda Tarım ve hayvancılık ilçe müdürlüğünden alınan bilgiye göre Hibe kapsamına alınmayan konular ise şöyle sıralandı.

“Tarımsal ürünlerin işlenmesi kapsamında, başka bir yatırım tesisinde ilk işlemesi yapılan mamul ürünün ikincil işlenmesine ve paketlenmesine yönelik yatırım teklifleri hibe desteği kapsamında değerlendirilmez. Sert kabuklu meyveler bu madde kapsamında değildir.

-Un ve karma yem konularında yeni yatırım tesisi başvuruları kabul edilmez. Kütlü pamuk konusunda teknoloji yenileme ve kapasite artırımı dışındaki başvurular kabul edilmez. Çay konusunda sadece yaş çay üretiminin yapıldığı illerdeki başvurular kabul edilir.

-Tarımsal ürünlerin depolanmasına yönelik yeni tesis başvurularında sadece çelik silo ve soğuk hava deposu hibe desteği kapsamında değerlendirilir.

Yatırım yeri kira da olabilir 

Yapılan açıklamada yeni tesis ve tamamlama yatırımlarına yönelik başvurularda yatırım yerinin başvuru sahibi adına olması ya da Hazine, belediye, il özel idaresi, ticaret odası, sanayi odası, ziraat odası, ticaret borsası, organize sanayi bölgesi, tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi ve küçük ihtisas sanayi sitesinden başvuru sahibi adına tahsis/irtifak tesis edilmiş veya Hazine, belediye, il özel idaresi, ticaret odası, sanayi odası, ziraat odası, ticaret borsasından kiralanmış olması gerekiyor. 

Kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik başvurularda ise yukarıda belirtilen kiralamalar dışındaki kiralamalar da kabul ediliyor.

Tarımsal ürünlerin üretimine hibe yok

Yatırımcılar bu hibe proğramı kapsamında ekonomik yatırım konularında ülke genelinde sadece bir adet proje başvurusunda bulunabilecek. 

Bu Tebliğ kapsamında tarımsal ürünlerin üretimine yönelik bir hibe desteği verilmeyecek.

Tarımsal yatırım yapmak isteyen çiftçilerin müracaatları ve konu hakkında ayrıntılı bilgi almaları için İlçe Gıda Tarım ve hayvancılık Müdürlüğüne başvurmaları gerekiyor.

 

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor