Topkan: Parti örgütü, Milletvekili Adayları önseçim talep etmeli

GÜNDEM 20.12.2014 10:23:10 0
Topkan: Parti örgütü, Milletvekili Adayları önseçim talep etmeli

Kendisinin de ancak ön seçim yapılması halinde aday olacağını belirten Topkan, Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun söylemlerinde ve parti tüzüğünde ön seçimle ilgili bağlayıcı maddeler olduğunu ifade eden Topkan, “Eğer parti tüzüğüne uygun davranılmazsa, politikalarda inandırıcılık ve güven sorunu yaşanır.” dedi.


Topkan şöyle devam etti. “Besni Ekspres Gazetesi’nin internet sitesinde 12 Haziran 2014 tarihinde yapılacak olan seçimlerde, CHP’de aday olması muhtemel partilerin adları sayılmış. Onlar arasında benimde adım geçiyor.  

CHP parti tüzüğünün 2. Maddesinde CHP “Çoğulcu ve katılımcı demokrasi değerlerine ve insan haklarına dayanan, gücünü halktan alan, çağdaş demokratik sol bir siyasal kuruluştur.”

 5. Maddesi’nde: “Siyasal yaşamda; erdemliliğe, üretkenliğe, yeteneğe ve emeğe uygun yükselmek esastır.  Partililer, bu ilkelere uymakla, parti yöneticileri de bu ilkeleri uygulamakla yükümlü ve sorumludurlar” deniliyordu.

5 Eylül 2014 tarihinde yapılan 18. Olağanüstü CHP Kurultayı’nda Parti Tüzüğünde değişiklik yapıldı. Milletvekili adaylarının yüzde 85’nin illerinde parti üyelerince önseçimle, yüzde 15’nin genel merkezden belirlenmesine karar verildi. 

Genel Başkan Sayın Kılıçdaroğlu, Salı günleri toplanan CHP Meclis Grubu’nda yaptığı konuşmalarda, yazılı ve görsel medyaya yaptığı açıklamalarda, bölge toplantılarında milletvekili adaylarının yüzde 85’ni önseçimle belirleyeceklerini söyledi. 

Parti tüzüğü, partinin anayasasıdır. Parti üyeleri ve seçmenle yapılan siyasi ve hukuki bir sözleşmedir. Genel başkan başta olmak üzere partinin üye ve örgütlerini bağlar. Eğer parti tüzüğüne uygun davranılmazsa, politikalarda inandırıcılık ve güven sorunu yaşanır. 

Bu bağlamda Parti Tüzüğü’nde benimsenen ilkeler ve halka verilen sözler gereğince seçimlerde milletvekili adaylarının erdemlilik, üretkenlik, yetenek ve emek göz önüne alınarak, çoğulcu ve katılımcı bir anlayışla belirlenmesi, gücünü halktan alan bir siyaset yapılması, gereklilik ve zorunluluktur.  

Adıyaman CHP üye ve örgütleri, milletvekili adayları, parti tüzüğünde benimsenen ilkelere uygun davranıp, demokratik sol bir partinin üyeleri gibi hareket edip önseçim talep etmeleri gerekir. Aksi halde parti tüzüğüne uygun davranılmamış olunur. 

Ben, ilkesel olarak ön seçimi savunuyorum. Önseçim yapılmazsa aday olmuyorum. Nitekim 12 Temmuz 2011 tarihinde yapılan seçimlerde, önseçim yapılmadığı için aday olmadım. Haziran 2014’te yapılacak seçimlerde önseçim yapılmazsa aday olmayacağım. CHP örgüt ve üyeleri başta olmak üzere kamuoyuna bu günde duyurmak istedim.”


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor