TÜRK KIZILAYI

GÜNDEM 7.11.2012 07:57:24 0
TÜRK KIZILAYI

Bilindiği üzere 28 Ekim – 04 Kasım tarihleri ülkemizde Kızılay Haftası olarak kutlanılmaktadır. Bu vesile ile bu günkü köşemi 11 Haziran 1868 yılında kurulan Türk Kızılay’ımıza ayırmak istedim. İlkokul yıllarımda sınıf başkanlığı yapmadığım zamanlarda sürekli Kızılay Kolu’ nu seçerdim. Sanırım bu daha küçüklük yıllarımda bile çalışmayı ve yardımı seven kişiliğimden kaynaklanıyordu.

Daha bu çocukluk yıllarından kalmış olsa gerek Türk Kızılayı Besni Şube Başkanı Sayın Ali Erdoğan bizi de Besni teşkilatında görmeyi arzu ettiklerini söyleyince hiç tereddütsüz evet dedim. Yaklaşık iki yılı aşkın süredir de kıymetli ve çalışkan başkanımızın yardımcılığını büyük bir zevkle ve gururla yapıyorum.

Türk Kızılayı’nın aşağıda sıralayacağım temel ilkeleri hepimizi ziyadesiyle gururlandıracak diye düşünüyorum.

İNSANLIK

Savaş alanında yaralılara ayrım gözetmeksizin yardım etme isteğinden doğan Kızılay, her nerede olursa olsun insan ıstırabını ulusal ve uluslararası kapasitesi dâhilinde önlemek ve dindirmek için çabalar. Amacı insan hayatının, sağlığının korunması ve insan onuruna saygı duyulmasının sağlanmasıdır. Bütün insanlar arasında karşılıklı anlayışı, dostluğu, işbirliğini ve kalıcı barışı destekler.

AYRIM GÖZETMEMEK

Kızılay, milliyet, ırk, dini inanç, sınıf veya siyasi düşünce farkı gözetmez. İnsan ıstırabını, en ivedi ve zaruri ihtiyaçlara öncelik vererek dindirmeye çalışır.

TARAFSIZLIK

Kızılay, herkesin güvenini kazanmak amacıyla, düşmanlıklara taraf olmaz ve hiçbir zaman siyasal, ırksal, dinsel ve ideolojik nitelikteki ihtilaflara girmez.

BAĞIMSIZLIK

Kızılay bağımsız bir kurumdur. Kızılay, insancıl faaliyetlerinde kamu otoritelerinin yardımcısı olarak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti yasalarına tabii, ancak kendisine her daim Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Hareketi temel ilkelerine uygun hareket etme olanağı veren bir özerkliğe sahiptir.

HAYIR KURUMU NİTELİĞİ

Kızılay, hizmetlerinden hiçbir şekilde çıkar gözetmeyen gönüllü bir yardım kurumudur.

BİRLİK

Türkiye’de “Kızılay” adı altında tek bir dernek kurulabilir. Bu dernek herkese açıktır. İnsancıl faaliyetlerini bütün yurdu kapsayacak şekilde yürütür.

EVRENSELLİK

Diğer ülke ulusal dernekleri ile eşit statüye sahip ve karşılıklı yardımlaşmada onlarla eşit sorumlulukları ve görevleri paylaşan Kızılay, dünya çapında bir organizasyonun içinde yer alır.

Dolayısıyla gurur hepimizin, gurur tüm Türkiye’mizin ve gurur tüm Dünyanındır…

 

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor