TUTDERE: ESNAF, PANDEMİ SÜRECİ BİTİNCEYE KADAR FAİZSİZ ERTELEME BEKLİYOR

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle esnafların zor günler geçirdiğini dile getiren CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere; ?Hükümetin geçici çözümleri artık esnaflarımızın derdine derman olmuyor. Esnaf borç bataklığına itil

GÜNDEM 13.08.2020 12:28:22 0
TUTDERE: ESNAF, PANDEMİ SÜRECİ BİTİNCEYE KADAR FAİZSİZ ERTELEME BEKLİYOR

ESNAF BORÇ BATAKLIĞINA İTİLİYOR

Pandemi süreci devam ederken esnaf kredilerinin ?faiziyle´ ertelenmesini değerlendiren TBMM Katip Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av.Abdurrahman Tutdere ?Hükümetin geçici çözümleri artık esnaflarımızın derdine derman olmuyor. Esnaf borç bataklığına itiliyor. Hükümetin acilen esnafın yararına adımlar atması gerekiyor. Esnaf, kredi ödemelerinin pandemi süreci bitene kadar faizsiz olarak ertelenmesini bekliyor." dedi.

Tutdere, yaptığı yazılı açıklamasında Cumhurbaşkanı kararıyla, yaklaşık 1 milyon esnafın 30 Eylül´e kadar Halkbank´a ödemesi gereken kredi borçlarının ?faiz işletilerek´ 3 ay ertelenmiş olmasının esnafın yarasına merhem olmayacağını, aksine ertelenen taksit ve faiz yükünün sonraki taksitlere bindiğinde esnafın şimdikinden daha zor günler yaşayacağını vurguladı. 

?ESNAF 3 AY SONRA DAHA BÜYÜK SIKINTIYA DÜŞECEK? 

Sadece Halkbank kredileriyle sınırlı olan ve 3 ay gibi kısa bir süreyi kapsayan ertelemenin esnafın derdine çare olmayacağına işaret eden Tutdere, esnafın 3 ay sonra yeniden ve daha büyük sıkıntıya düşeceğini ileri sürdü.

Tutdere, ertelemenin pandemi süreci bitinceye  kadar faizsiz olarak yapılması gerektiğini belirterek şöyle devam etti; ?Sadece Halkbank değil esnafın diğer bankalara olan borçları da Bankalar Birliği aracılığıyla bir paket dahilinde ertelenmeli. Bu erteleme paketine ayrıca esnafın SGK, vergi borçları da dahil edilmeli ki, esnaf kara listeye düşmesin. Çünkü yaklaşık 5 aydır iş yapamayan esnafın henüz işleri açılmadı, ürünleri tezgâhta bekliyor, çeklerin günü geliyor?

?HÜKÜMET ESNAFIN SIRTINA YÜK ÜSTÜNE YÜK BİNDİRİYOR?

Pandemi sürecinden en çok etkilenen kesimin esnafların olduğuna dikkati çeken Tutdere, "Esnaflarımız kiralarını dahi ödeyemeyecek duruma gelmişlerdir. Kira ödemesi dışında, çalışanların ücretleri, giderleri ve diğer ödeme kalemleri dikkate alındığında esnafın içler acısı hali gün yüzüne çıkıyor. Pandemi dolayısıyla gelir elde etmekte zorlanan esnaflarımızın giderleri azalmıyor, artıyor. Birkaç ay önce esnafa nefes aldırmak için kredi kullandıran hükümet bu kez esnafı nefessiz bırakacak adımlar atıyor. Kazanç elde etmekte zorlanan, başta kirası olmak üzere giderlerini karşılayamayan ve mağdur olan esnafları rahatlatmak için kullandırılan kredi faizle erteleniyor. Bu kesinlikle kabul edilebilir bir durum değildir? ifadelerini kullandı.  

?PANDEMİ SÜRECİ BİTİNCEYE KADAR ERTELEME ŞART?

Adıyaman´da pandemi sürecinde iş yapamadığı veya kepenk kapattığı için binlerce esnafın kredi kullandığını ve bu kredilerin de pandemi süreci bitinceye kadar faizsiz olarak ertelenmesi gerektiği vurgulayan Tutdere; ?Adıyaman´da vaka sayılarının özellikle Ramazan Bayramından bu yana sürekli artış göstermesi, son günlerde mülki amirlerin hastanelerde yer kalmadığına ilişkin açıklamaları ve evde karantina uygulamasının en yüksek seviyelere ulaşmış olması pandemi sürecinin bitmediğinin ve hatta eskisinden daha zor günlerden geçtiğimizin kanıtıdır.  Buna rağmen sergilenen bu tutum yanlıştır. Esnafa kullandırılan krediler pandemi süreci bitinceye kadar faizsiz olarak ertelenmelidir. Aksi tutum esnafa kepenk kapat demekten başka bir şey değildir. Maalesef AKP hükümeti şu an bunu yapmakta, Merkez Bankasının ihtiyaç akçesinden sonra esnafın ihtiyaç akçesine de göz dikmektedir. Bu durum sosyal devlet ilkesiyle de kesinlikle örtüşmemektedir? dedi. 


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor