TUTDERE: VERDİĞİNİZ DESTEKLER VATANDAŞIN DERDİNE ÇARE OLMUYOR

.

GÜNDEM 12.11.2022 12:44:00 0
TUTDERE: VERDİĞİNİZ DESTEKLER  VATANDAŞIN DERDİNE ÇARE OLMUYOR

Cumhuriyet Halk Partisi Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Hazine ve Maliye Bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında söz alarak Bakan Nurettin Nebati’ye seslendi. Tutdere konuşmasında; “Vatandaş zamlarınızın altında inim inim inliyor. Sizin vermiş olduğunuz bu destekler, yapmış olduğunuz bu artışlar kesinlikle vatandaşın yoksunluğunu, işsizliğini ortadan kaldırmıyor” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında söz alarak vatandaşın sorunlarını dile getiren CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, hükümetin ekonomi modelinin iflas ettiğini dile getirdi.

Tutdere, Bakan Nebati’ye yönelik konuşmasında şunları kaydetti; “Sizin yapmış olduğunuz zamlar vatandaşın cebine girmeden eriyor, bitiyor. Dolayısıyla sizin sunmuş olduğunuz ekonomi modeli iflas etmiş durumda. Esnafa, çiftçiye destek verdiğinizi söylüyorsunuz, büyük büyük rakamlar söylüyorsunuz fakat sahada bunun yansıması yok. Bu paraları ya birileri hortumluyor ya da enflasyon canavarı yutuyor. Vatandaş zamlarınızın altında inim inim inliyor. Sizin vermiş olduğunuz bu destekler, yapmış olduğunuz bu artışlar kesinlikle vatandaşın yoksunluğunu, işsizliğini ortadan kaldırmıyor. 

Yüksek elektrik fiyatları nedeniyle vatandaşlarımız artık faturalarını ödeyemiyor. Adıyaman'ın Kâhta ilçesine bağlı Alidam köyü 210 hane, elektrik faturaları 50 bin 929 lira gelmiş. Muhtar ben bunu nasıl ödeyeceğim, köylüyle karşı karşıya geliyorum, sürekli aylığımın üzerine koyuyorum ancak ödeyemiyorum diyor. Anadolu'nun birçok köyünde su koladan, sütten daha pahalı. Sayın bakan bunu özellikle not almanızı istiyoruz ve bu konuda köylülerin desteklenmesi lazım. Adıyaman'da valilik muhtarlara gerçekten çok komik bir çözüm önerisi getirmiş. Türkiye Cumhuriyeti Devleti köylüye diyor ki, 'GES için yarısını siz verin, yarısını ben veririm.' Bu mu sizin uçurduğunuz Türkiye? Bu mu G-20'de olduğunu iddia ettiğiniz Türkiye'nin hali? Bu işi mutlaka çözmenizi bekliyoruz. 

Adıyaman başta olmak üzere, Türkiye'nin birçok bölgesinde sarmalık tütün meselesi var ve bu mesele uzun süredir iktidarınızın gündeminde. Fakat siz sürekli cezaları ve vergileri artırarak gündemimizde tutuyorsunuz. Oysaki sizden önceki bakanlar özellikle sarmalık tütünde vergileri düşüreceklerini söylemişlerdi. AKP olarak siz üretici kooperatiflerine ilişkin düzenleme yaptınız, yönetmelik çıkardınız. Siz yerli tütünü ve yabancı tütünü aynı kefede değerlendirdiniz ancak şu an kooperatifler ve üretici birlikleri bu ağır vergi yükünün altından kalkamıyorlar. Önceki Hazine ve Maliye Bakanı Naci Ağbal 'vergiyi düşüreceğiz' demişti, Cumhurbaşkanı 27 Mayıs 2022 tarihinde yüzde 40 olan ÖTV'yi yüzde 55'e çıkardı. Siz indireceğinize bindirdiniz Sayın Bakan. Başta Adıyaman olmak üzere Adıyaman'da ve tüm Türkiye'de üreticiler bu konuda vergi indirimi bekliyor, özellikle de milli ve yerli olan tek başına içim özelliğine sahip tütündeki vergiyi indirmenizi bekliyor. Avrupa ülkelerinde ÖTV yüzde 11 ile yüzde 18 aralığında fakat Türkiye'de şu anda ÖTV+KDV yüzde 78 bandında."


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor