Tütün taşıma yasağı 25 bin Aileyi vurdu

Adıyaman´ın tek gelir kaynağı olan tütünün taşınmasına getirilen yasaklarla birlikte Adıyamanlı 25 bin ailenin bu yasaktan etkileneceği belirtildi.

GÜNDEM 11.08.2017 09:58:02 0
Tütün taşıma yasağı 25 bin Aileyi vurdu

Tütün sevkiyatı bıçak gibi kesildi

Adıyaman´ın tek gelir kaynağı olan tütünün taşınmasına getirilen yasaklarla birlikte Adıyamanlı 25 bin ailenin bu yasaktan etkileneceği belirtildi.

Adıyaman´da binlerce insanın geçim kaynağı olan sarmalık kıyılmış tütünün taşınmasına getirilen yasağın tütün sevkiyatını bıçak gibi kestiği belirtildi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Eşya Taşıma Dairesi Başkanlığına gönderilen yazıda, yaprak tütün ve sarmalık kıyılmış tütünün yasa dışı ticaretinin son zamanlarda arttığı gerekçe gösterilerek tütün ticareti ve nakliyesinin sadece Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumundan belge almış firmalar tarafından yapılabileceği talimatı verildi.

Bu belge ise Türkiye genelinde 61 kişi veya şirkette bulunuyor. Herhangi bir düzenleme yapılmazsa başta Adıyaman olmak üzere Türkiye genelindeki tütün üreticilerinin ekmeğinin elinden alınmış olacağı iddia edildi.

Tütün Taşıyan Yerlere Tebliğ Edildi

Tütünün taşınmasına getirilen yasak  taşıma şirketlerine tebliğ edilerek verilecek olan cezalar resmi kaynaklardan açıklanınca  Türkiye genelinde tütünün toptan ve perakende satışının aniden durduğu iddia edildi.

Tütün Ticareti Yetki Belgesi almadan ve ayrıca TAPDK´ya Tütün Taşıma Bildiriminde bulunmadan miktarı ne olursa olsun yaprak tütün veya sarmalık kıyılmış tütünün taşınması ve bu doğrultuda ticarete 4733 sayılı kanun hükümlerine aykırılık oluşturduğu belirtilerek, tütün ticareti yapanlara 91 bin 907 Türk Lirası idari para cezası verileceği bildirildi.

Şu Kadar Ceza Ödeyecekler

Ticari  amaçlı sarmalık tütün kıyılmış tütün üretenler ile satan veya satışa arz edenlere ise ürettikleri, sattıkları tütünün miktarına göre ceza verileceği belirtildi. Buna göre 50 kiloya kadar 369 lira,50-100 kilo arasında 742 Lira, 100 kilo ile 250 kilo  arasında 2.232. Lira,  250 kilo ile 500 kilo arasındaki tütüne 4.469 Lira para  cezası verilecek.

25 bin aile şokta

Tütünün taşınmasına getirilen yasaklama Adıyaman´da geçimini tütünden sağlayan 100 bin kişiyi perişan etti. Adıyaman Merkeze bağlı Esence Köyündeki Ömer Tutar adındaki üretici, tütünün taşınmasının yasağını duyunca şok olduğunun altını çizerek şöyle konuştu:

"Tarlamda tütün üreterek dışarıda isteyen müşterilerime kilo ile satıp kazandığım para ile 12 nüfusu besliyordum. Başka hiçbir gelirim yok. Bir ay sonra okullar açılacak. Çocukların okul masrafını nasıl karşılayacağımı şimdiden düşünmeye başladım. Tütünden başka gelirimiz yok. Bütün köy şoktadır. Ne diyeceğimizi nereye başvuracağımızı bilmiyoruz. Yetkililerden acilen buna bir çare getirmelerini bekliyoruz?

Sadece  bunlar tütün

Taşımaya yetkili olacak

Yapılan araştırmalarda Türkiye genelinde Tütün Ticaret Belgesine sahip 61 kişi/şirketin bulunduğu, bunlardan 31´nin İzmir´de, 12 ?sinin İstanbul, 5´inin Gaziantep, 4´ünün Mersin,  2´sinin Kırklareli, 2´sinin Adana, 1´er kişi/şirketin de Trabzon, Kocaeli, Çanakkale, Adıyaman ve Ankara´da olduğu öğrenildi. Yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre bu kişi veya şirketlerin dışında hiç kimse tütünü taşıyamayacak.

Türkiye´de en çok tütün üreten Manisa, Denizli, Samsun, Uşak ve İzmir başta olmak üzere Türkiye genelinde 100 binlerce ütün üreticisinin uygulamadan rahatsız olduğu öğrenildi.

Türkiye genelinde 29 ilde tütün üretimi yapılıyor. Manisa, Denizli, Samsun, Uşak ve Adıyaman sırasıyla en çok üretim yapılan iller olarak yer alıyor. Sarmalık kıyılmış tütün olarak en çok Adıyaman tütünü tercih edildiği için tütün taşıma yasağından en fazla etkilenen Adıyamanlı tütün üreticileri olacağı ifade edildi.


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 15.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 11.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor