Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Tütün Yasağına Topyekûn Tepki

Hükumetin meclise sunduğu Torba Yasada yer alan tütün yasağı Adıyaman´ı ayağa kaldırdı. Tasarı durdurulmazsa Adıyaman´ın en önemli gelir kaynaklarından biri olan Tütünün taşınmasına getirilen yasak nedeniyle Adıyamanlı 25 bin ailede yaklaşık 100 bin insan

GÜNDEM 3.10.2017 10:42:44 0
Tütün Yasağına Topyekûn Tepki

Hükumetin meclise sunduğu Torba Yasada yer alan tütün yasağı Adıyaman´ı ayağa kaldırdı. Tasarı durdurulmazsa Adıyaman´ın en önemli gelir kaynaklarından biri olan Tütünün taşınmasına getirilen yasak nedeniyle Adıyamanlı 25 bin ailede yaklaşık 100 bin insan etkilenecek.

Yasa büyük cezalar getiriyor

3 bin kişi pankartlarla yürüdü

Meclise getirilen Torba yasadaki Adıyamanlı üreticileri ilgilendiren maddeye Genel kuruldan geçerse sarmalık kıyılmış tütün üretenler ile satan, satışa arz eden, nakleden veya bulunduranlara 5 bin liradan 50 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

Vergi gelirlerini artıracak düzenlemeleri de içeren 130 maddelik torba kanun tasarısı TBMM´ye sunulmasının ardından Adıyamanlılar ayağa kalktı. Torba yasada Tütün yasaklarına ilişkin maddeye her kesimden tepkiler yükselirken binlerce kişi yasağa karşı protesto yürüyüşü yaptı.

Dün Sabah saatlerinde, yaklaşık 3 bin kişi ellerinde pankart ve tütünlerle Demokrasi Parkı´nda toplandı. Polis ve askerlerin katıldığı geniş güvenlik önlemlerin alındığı protestoda çiftçiler sloganlar eşliğinde Atatürk Bulvarı´na yürüdü.

Tutdere, "Adıyaman

çiftçisinin uykuları kaçtı?

Torba yasasında bulunan tütün yasasının geri çekilmesini isteyen çiftçiler, Adıyaman Valiliği önüne yürüdü. Burada toplanan çiftiler, bir süre ´tütünüme dokunma´ sloganların ile protesto etti.

Toplanan kalabalık adına konuşan Tütün Platformu Başkanı Abdurrahman Tutdere, "Bütün çiftçilerin uykuları kaçtı. Adıyaman´ı büyük bir umutsuzluk bulutu kaplamış durumdadır. Bu umutsuzluk bulutunu dağıtacak yeniden aydınlık günleri ortaya çıkartacak yine Adıyaman´ın kendisi olacaktır. Adıyaman halkının demokratik duruşu, ekmeğine sahip çıkışı, aydınlık günleri geri getirecektir. Bizler; Adıyaman Tütün platformu olarak yıllardan beri bu yasakların kaldırılması için mücadele verdik ve bundan sonrada alanlarda olacağız. Yasal düzenlemenin geri çekilmesi tütünün önündeki yasakların kaldırılması için mücadelemizi vereceğiz" diye konuştu.

Açıklamanın ardından çiftçiler, buradan valilik önüne yürüdü. Polisin izin vermemesi üzerine çiftçiler ile polis arasında tartışma çıktı. Çiftçiler çevik kuvvet bariyerini aşarak valilik önünde toplandı.

?Sizin talepleriniz, en

yüksek yere kadar ulaştı?

Bunun üzerine Valilik binasındaki balkona çıkarak çiftçilere seslenen Vali Nurullah Naci Kalkancı, "Temmuz ayında Adıyaman´da göreve başladım. Geldiğim günden beri iki tane konuyla ilgileniyorum. Bir tanesi Samsat´taki deprem İkincisi ise Adıyaman´daki tütün problemi. Bu iki önemli konuyu geldiğimiz günden beri her platformda konuştuğumuz ulaştığımız her kesime iletiyoruz" dedi.

Kalkancı, konudan Başbakanın da bilgisi olduğunu belirterek, "Bu kanun tasarısı bu şekilde çıkmayacaktır. Birilerini hedef alarak sorun çözülemez. Ben size durumu özetliyorum. Bu hak aramaya biz de hoş karşıladık. Bu talebinizle, bu mağduriyetinizden sağır sultan bile haberdar oldu. Siz elinizden geleni yaptınız, hak aramanızı yaptınız, biz de hoş karşıladık. Sizin talepleriniz, arzunuz en yüksek yere kadar ulaştı. İnşallah Adıyaman´ın mağduriyeti giderilecektir. Bu eylemden vazgeçelim. Burada da trafiği kapatmakla mağduriyet oluşuyor. Tam 5 saat oldu. Bu kanun tasarısı daha meclisin gündemine gelmedi. Sabredelim, inşallah düzelecek. Adıyaman huzur kenti, barış kenti" diye konuştu.

Vali Kalkancı´nın konuşmasının ardından çiftçiler dağıldı.

3 yıldan 6 yıla

kadar hapis cezası

2018-2020 yıllarına ait Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerine ulaşmak için hükümet yeni bir torba yasa hazırladı ve bu yasada harcamalara yönelik alınan vergi artışları ve tasarruflar dikkat çekti. 28 milyar liralık bu tedbir paketine göre Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) otomobillerde yüzde 40 artırılırken, Gelir Vergisi yüzde 30´a, finans sektöründeki Kurumlar Vergisi oranı ise yüzde 22´ye çıkartılıyor. TBMM´ye sevk edilen torba tasarıya göre, makaron veya yaprak sigara kağıdına ticari amaçla sarmalık kıyılmış tütün doldurarak satanlara, 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilecek. 

Satılması, bulundurulması ve

nakledilmesi yasaklanacak

Makaron veya yaprak sigara kağıdına ticari amaçla sarmalık kıyılmış tütün doldurulması, satılması, bulundurulması ve nakledilmesi yasaklanacak. Bunları satanlara, satışa arz edenlere, bulunduran veya nakledenlere 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilecek. Türkiye´de tütün mamulleri üretmek isteyenler büyük tesisler kuracak.

Sarmalık kıyılmış tütün üretenler ile satan, satışa arz eden, nakleden veya bulunduranlara 5 bin liradan 50 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

Makaron veya yaprak sigara kağıdı içine ticari amaçla kıyılmış tütün, parçalanmış tütün ya da tütün harici herhangi bir madde dolduranlara 20 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.

Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu

Soylu´ya Hassasiyeti Bildirmişti

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu´nun Adıyaman ziyaretinde Adıyaman Belediyesi Başkanı Hüsrev Kutlu, Soylu´ya Adıyaman tütünüyle ilgili vatandaşların rahatsız olduğunu dile getirmişti.

Başkan Kultu, konuşmasında, ?Uçakta da bahsettiğim gibi Adıyaman´ımızda şu an tütünle ilgili bir sıkıntımız var. Kısa bir süre önce yaptığınız açıklamadan sonra sıkıntı yaşayan hemşerilerimizin bu konuda bazı talepleri oldu. Çünkü tütün Adıyaman için gerçekten çok önemli bir yere sahip. İlimizde 300-500 kilo tütünle, kendi ekip kendi kıydığı tütünle yıl boyu geçinen insanlarımız bulunuyor. Daha önce konuya açıklık getirerek, ?benim derdim tütünle değil, terörle? demiştiniz. Ama sizde biliyorsunuz ki Adıyaman´daki tütünden teröre kesinlikle hisse gitmez. Adıyamanlılar teröre ne prim verir, ne de para? Adıyaman´da üretilen tütün sadece yoksul halkın bir geçim kaynağıdır. Bunun dışında huzurumuzu bozan hiçbir şey yoktur? şeklinde konuştu.

?Yasanın iptali için çalışacağız?

Ziraat Odası Başkanı Salih Şahan, yaptığı açıklamada, ?İlimizde yüz binlerce ailenin geçim kaynağı olan tütün yetiştirme ve ticaretinin yapılması koşulları ağırlaştırarak, kanunla yasak edilmek isteniyor. Bu gerekçeyi kabullenmemiz mümkün değildir. Adıyaman´da yüz binlerce ailenin geçim kaynağı olan tütüne hep beraber sahip çıkmalıyız. Bunun için Ziraat Odası Başkanlarımla Ankara´da yasanın iptali için bütün gayretlerimizi sarf edeceğiz? dedi.

Tütünün özgürleşmesi

beklenirken, yasağı geldi

Tütün Platformu Başkanı Avukat Abdurrahman Tutdere ise şöyle konuştu; ?Adıyaman Torba kanunu ile çalkalanıyor. Adıyaman çiftçisi, tütün üreticisi mevcut yasakların kalkması, tütünün özgürleşmesini beklerken bu torba yasa ile büyük bir sürpriz ile karşılaştı. Mevcut yasal teklifinde Adıyaman´da geleneksel tütün alım satımı tamamen yasaklanıyor. Bu mevcut yasa tasarısı kanunlaşması halinde Adıyaman´dan artık serbest bir şekilde tütün alım satımı kesinlikle yasak hale geliyor. Burada yapılan düzenleme ile üreticilere, izin dışı tütün üretenlere, satanlara 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Bu yasada öyle bir düzenleme var ki; tütün fidesini ekenlere dahi 20 bin liraya yakın para cezası öngörülüyor. Bu mevcut kanun tasarısının yasallaşması Adıyaman ekonomisinin, çiftçisinin tamamen bitmesi demektir. Bu konuda Adıyaman´daki bütün sivil toplum örgütlerini, duyarlı vatandaşları, tütün üreticilerini, köylüleri, çiftçileri, herkesi bir olmaya, tek yürek olmaya, tek ses olmaya davet ediyoruz. Buradaki parlamentodaki milletvekillerimize de açık çağrıda bulunuyoruz. Bu yasa teklifinin kesinlikle kanunlaşmaması gerekiyor.

Sigara şirketlerinin lobi

faaliyetlerinin baskısı

Bir takım sigara şirketlerinin lobi faaliyetlerinin baskısı nedeniyle parlamentoda böyle bir yasa çıkarması halinde Adıyaman açlığa mahkum olacaktır. Çiftçinin taleplerinin dikkate alınmasını bekliyoruz. Adıyaman halkı önümüzdeki günler içinde değişik demokratik yollarla bu konuya ilişkin tepkilerini bu konuya ilişkin taleplerini dile getirecektir. Bizde Adıyaman Tütün Platformu olarak bu yasanın çıkmaması için parlamentoda çiftçi lehine dönüşmesi için gerekli her türlü mücadeleyi vereceğiz. Sarmalık tütün, makaranın her hangi bir şekilde ticari amaçla bulundurulması da hapis cezasını öngörüyor. Ciddi idari para cezaları ön görülmüştür. Daha önce 4733 sayılı yasanın o bendinde kademeli olan para cezaları ortadan kaldırılıyor. Yeni bir düzenleme ile bir kilo tütün ticari amaçla bulunduranlara 5 bin liradan başlayan idari para cezaları ön görüyor. İdari para cezalarının boyutu bu eylemler için tütün üretmek tütün satmak, nakletmek için hapis cezalarının ön görülüyor olması çok vahim sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Adıyaman´da önümüzdeki günlerde bu yasa bu şekilde meclisten geçerse Adıyaman açık bir ceza evine dönüşecek. Yapılması gereken tek şey bu yasanın bu haliyle geçmemesidir?

Yapacak Başka Bir İşimiz Yok

Tütüncü Halil Akbağ da ?Bizim büyük insanlar zengin olmuşlar. Hiçbir fakir umurunda değil. Seçim zamanı gelip oy istemeyi biliyorlar. Seçim zamanı taleplerimizi dinleyip yapacağız demeyi biliyorlar. Ama gittiklerinde sırtlarını dönüyorlar. İş sözü veriyorlar. Seçim sonrası hiçbiri daha arkalarına bakmıyorlar. Fakir diye bir şey yoktur. Sadece kendi çocukları, yakınları için çalışıyorlar. Vatandaş umurlarında değil. Tütün yasak olsa ben yevmiyeye gidemem. Ameliyatım var. Biz 7 kişilik aileyiz. Biz 7 kardeşiz. Bizim tütün yerimiz 400 kiloluk bir tarladır. Bizim yapacak başka bir işimiz yok?dedi.

Dağa mı çıkalım?

Tütüncü Mahmut Ayaz ise ?Milletin ekmeği ile oynuyorlar. Yasası da başlarını yesin, torbası da başlarını yesin. Fakir fukaranın ekmeği ile oynuyorlar. Biz dağa mı çıkalım. Teröre mi yardımcı olalım. Bugüne kadar yapmadığımız işlerimi yapalım. Çocuklarımızın hepsi bu işle uğraşıyor? diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: Tütün Yasağına Topyek Tepki
Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024
Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024

BESNİ HAKKINDA HERŞEY...

Besni'de Kaybolan Meslekler "KARCILIK"
Besni'de Kaybolan Meslekler "KÖŞGERLİK"
BESNİ ÜZÜMÜ
Besni'de Beddualar Dualar Atasözleri
BESNİ AĞZI
BESNİ'DE AİLE YAPISI
BESNİ'DE KÖPRÜLER
BESNİ'DE DEHLİZLER
BESNİ'DE TARIM
BESNİ'DE ÇEŞMELER
BESNİ SOFRASI
BESN'NİN COĞRAFİK YAPISI
BESNİ DARPHANESİ
BESNİ'DE MEDRESELER
BESNİ'DE KİLİSELER
BESNİ'DE HAMAMLAR
BESNİ'DE CAMİLER