Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

TZOB Başkanı Bayraktar; ?Tercih yerli malı olmalı?

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye´nin tarımda her açıdan kendine yeter ülke haline gelmesi ve üretim açığı olan alanlarda yerli üretimin artırılması için yerli malı kullanılması gerektiğini belirterek; ?İthal ürü

GÜNDEM 19.12.2019 08:48:16 0
TZOB Başkanı Bayraktar; ?Tercih yerli malı olmalı?

 ?Türkiye çok sayıda tarım ürününde ilk sırada?

Bayraktar, Tutum, Yatırım ve Türk Malları haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye´nin, dünyada, sebze, meyve başta olmak üzere çok sayıda tarım ürününde ilk sıralarda yer aldığını, ürün çeşitliliğiyle de baş gösterdiğini belirtti.

Bir meyve, sebze cenneti olan Türkiye´de sofralarda yerli malı besinlerin olması gerektiğini ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti; ?Fındık, kiraz, incir, kayısı, ayva ve kavun üretiminde dünya birincisi olan Türkiye, karpuz, kestane, pırasa, haşhaş, koyun sütü, bal üretiminde ikinci sırada yer alıyor. Ülkemizin bereketli topraklarında birçok ürün yetişiyor.

Türkiye, mercimek, vişne, elma ve koyun eti üretiminde üçüncü, ceviz, salatalık, yaban mersini, zeytin, taze fasulye, Antep fıstığı, ıspanak ve patlıcan üretiminde dördüncü, nohut, şekerpancarı, badem, armut, aspir, çay, çilek, keçiboynuzu üretiminde beşinci sırada yer alıyor. Vanilya, üzüm, kuru soğan, greyfurt üretiminde altıncı, limon, ayçiçeği, şeftali üretiminde yedinci, pamuk çiğidi ve arpa üretiminde sekizinci, marul ve kivi de dokuzuncu, yeşil soğan, bezelye, havuç, portakal ve karnabahar üretiminde ise onuncu sırada yer alıyoruz.? 

 ?Tarım ve gıdada ithalat yüksek?

2018 yılında tarım ve gıdada 12 milyar 800 milyon dolarlık ithalat yapıldığını belirten Bayraktar, ithalattan kaçınmanın yolunun milli ürünleri tüketmekten geçtiğini vurguladı.

Bayraktar şöyle devam etti; ?Türkiye, hemen her ürünü üretebilen bir ülkedir. Kahve gibi kakao gibi ekolojik olarak üretemediğimiz bazı ürünlerin ithal edilmesi olağandır ancak Türkiye şartlarında üretebileceğimiz ürünlerin ithalatından kaçınmalıyız.

Tarımsal potansiyeli bu seviyede olan bir ülkenin tarım ve gıda ithalatı için bu kadar para harcamaması gerekir. Bunun önemli bir bölümünü ayçiçeği, soya fasulye gibi yağlı tohumlar ile pamuk oluşturuyor. Bu ürünlerde üretim açığımızı kapatırsak ithalatı önemli boyutlarda azaltırız. Türkiye tarımda her açıdan kendine yeter ülke haline gelmeli, üretim açığımız olan alanlarda yerli üretim artırılmalı, yerli malı kullanılmalıdır."

?Milli bilinçle hareket etmeli ürünün

Yerlisi varsa onu kullanmalıyız?

Türkiye topraklarında çok çeşitli ve lezzetli tarım ürünleri yetiştirildiğine dikkati çeken Bayraktar, vatandaşlardan yerli ürün tüketmelerini istedi.

Türk çiftçisinin gecesini gündüzüne katarak her türlü ürünü yetiştirdiğini söyleyen Bayraktar, "Öncelikle ebeveynler, çocukları yerli malı kullanmaya teşvik etmelidir. Yabancı ürünleri tercih ettiğimizde kendi çiftçimiz yerine ithalat yaptığımız ülkenin çiftçisine kazandırıyoruz. Bu konuda toplumsal bilincimizi artırmamız gerekiyor. Milli bilinç içinde hareket etmeli, bir ürünün yerlisi varsa onu kullanmalıyız.? diye konuştu. 

Bayraktar, tarımda üretim açığı bulunan ürünlerde yeterliliğin sağlanması için desteklerin hayati önemde olduğunu bildirerek, ?girdiler makul seviyede tutulmalı, destekler artarak sürdürülmelidir, aile işletmeleri mutlaka desteklenmelidir. Tarımda rekabetçiliğe, dışa bağımlı olmamaya, yerli malı tarımsal ürün tüketmeye yoğunlaşılmalıdır? dedi.


Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024
Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024

BESNİ HAKKINDA HERŞEY...

Besni'de Kaybolan Meslekler "KARCILIK"
Besni'de Kaybolan Meslekler "KÖŞGERLİK"
BESNİ ÜZÜMÜ
Besni'de Beddualar Dualar Atasözleri
BESNİ AĞZI
BESNİ'DE AİLE YAPISI
BESNİ'DE KÖPRÜLER
BESNİ'DE DEHLİZLER
BESNİ'DE TARIM
BESNİ'DE ÇEŞMELER
BESNİ SOFRASI
BESN'NİN COĞRAFİK YAPISI
BESNİ DARPHANESİ
BESNİ'DE MEDRESELER
BESNİ'DE KİLİSELER
BESNİ'DE HAMAMLAR
BESNİ'DE CAMİLER