VATANDAŞ “EV VERİLMEZ” DİYE KONUTLARINI AZ HASARLIYA ÇEVİRİYOR

.

GÜNDEM 28.04.2023 11:46:00 0
VATANDAŞ “EV VERİLMEZ” DİYE  KONUTLARINI AZ HASARLIYA ÇEVİRİYOR

6 Şubat günü meydana gelen büyük deprem felaketinin ardından Besni’de çok sayıda vatandaş, orta ve ağır hasarlı evlerinin az hasarlıya çevrilmesi için müracaat etmeye başladı. Vatandaşlar bu kararlarının en büyük sebebini ise devlet tarafından yapılacak konutlarda hak sahibi olamayacağı kaygısına bağlıyor.

HASARLI YAPILARI HASARSIZA ÇEVİRİP OTURUYORLAR

Kahramanmaraş merkezli asrın felaketi olarak nitelendirilen büyük deprem felaketinin üzerinden 80 günü aşkın zaman geçti. Bu süreçte hasarlı evlerine giremeyen vatandaşlar şimdilerde orta hasarlı evlerini dilekçe vererek az hasarlı veya hasarsız olarak çevirmeye başladı. Özellikle apartmanda oturanlar bir araya gelerek bu kararı verip toplu olarak dilekçe veriyor. 

AĞIR HASAR DİYE KAPI PENCEREYİ YOK PAHASINA SATTILAR

Peki, madem bu evler az hasarlı olarak çevrilebiliyorsa depremin ilk zamanları başlatılan hasar tespit çalışmaları neye göre yapıldı? Neye göre orta hasarlı veya ağır hasarlı verildi? Şuan neye dayanarak az hasarlıya çevriliyor? Başta verilen hasar derecesi yüzünden nasıl olsa yıkacaklar düşüncesiyle evlerindeki eşyaları yok pahasına satmak zorunda kalan vatandaşın zararını kim karşılayacak? Kamuoyu bu soruların cevabını merak ediyor.

SAMSAT DEPREMİNİ ÖRNEK GÖSTERİYORLAR

“YILLARDIR KONTEYNERLERDE YAŞAYAN VAR”

Vatandaşlar aldıkları bu kararı ise devlet tarafından yapılacak konutlara ulaşamayacakları kaygısına bağlıyor. Örnek olarak da 2017 ve 2018 yıllarında meydana gelen Samsat Depremini gösteriyorlar. Aradan geçen yıllara rağmen o ilçede hala konteynerlerde yaşayanların olduğunu dile getiren vatandaşlar; “Önümüzü göremiyoruz. Evlerin yıkılacağı söyleniyor ama ne zaman. Yıkılsa yeni konutlar ne zaman yapılacak. Herkese konut verilecek mi? Hak sahipliği konusunda çeşitli sıkıntılar var bu sıkıntılar nasıl çözülecek. Samsat depreminin üzerinden yıllar geçti, hala o bölgede konteynerlerde yaşayan insanlarımız var. Bu kaygılarla birçok kişi evlerin hasar derecesi değiştirmek için itiraz dilekçesi vermeye başladılar.”

OLASI BİNGÖL DEPREMİ..!

Kimi vatandaşlar ise bu hasar derecelerinin değiştirilmesini “intihar” olarak nitelendiriyor. Uzmanlar tarafından enerjisinin boşalmadığı belirtilen Bingöl fay hattında yakın zamanda meydana gelebilecek bir büyük depremde bu hasarlı konutların yıkılmasıyla oluşacak can kayıplarının hesabını kimin vereceğini merek ederek; “Yetkililer buna nasıl onay veriyor. Madem az hasarlı başta neden orta veya ağır hasarlı verildi. O zamanki incelemeler ile şimdiki incelemeler neye göre yapıldı. Hangisine inanacağız önceki tespite mi sonraki tespite mi” diye yetkililere serzenişte bulundular. 


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor