YİNE DOLAYLI VERGİLER...

GÜNDEM 26.11.2013 11:35:39 0
YİNE DOLAYLI VERGİLER...

Dolaylı Vergiler oranları nedeniyle vergide adaleti sağlaması gerekir. Ülkemizde ilk on ayda dolaylı vergiler yüzde 70 ‘ yaklaşan bir oranda artmıştır.

Dolaylı Vergilerin artması kayıt sisteminin yeterince disipline edilemediğini göstermektedir. Gelir izlenemiyor Gelir ile harcama arasında açıklığın fazla olması demektir.

Dolaylı vergilerin tahsili çok kolay ve maliyetsiz bir vergi türüdür. Devlet dolaysız vergileri toplarken hiçte masraf yapmamaktadır.

Ancak, Gelir ve kurumlar vergisi gibi kazanç üzerinden alınan vergilerin tahsilinde baya maliyet yapılmaktadır. Dolaylı vergilerde böyle bir külfette yok, marketler oto galerileri, benzinlikler birer vergi dairesi gibi devlete dolaylı vergiler toplamaktadır.

İstatilkler Dolaylı Vergilerin  % 2,6 artarak 186 milyar arttığı belirtilmektedir. Dolaylı vergiler vergi adaletsizliğini getiren bir vergi türüdür. Burada kişilerin gelirleri hiç de önemli dağildir. Harcama yapan herkes bu vergileri gerek farkında olsun, gerek olmasın bir şekilde dolaylı vergileri ödemekteyiz. Dolaylı vergiler adaleti sağlaması gerekirken adaletsizliğinde beraberinde getirmektedir.

Bütçede ağırlıklı bir yeri vardır. Dolaylı vergilerin zaten toplum tüketici hale getirmiştir tükettikçe bu vergilerde artmaktadır. Dolaylı vergiler adaletsiz bir vergidir. Örneğin en basit bir şekilde ekmekte KDV.%8 olup zenginde bir ekmekte aynı KDV yi öderken fakir halk kesiminde aynı vergiyi ödemektedir. Dolaylı vergiler harcama esaslı bir vergidir. Kişinin geliri ile alakalı değildir. Aldığımız benzin, motorin, oto gaz, sigara içki, ekmek, otomobil vs gibi harcamalarda dolaylı vergileri ödemekteyiz. Dolaylı vergiler aynı zamanda siyasi iktidarlar için oy hesabına yapılan bir vergi türüdür. Siyasi iktidar kazanca tabi vergilerden gelir üzerinden alınan gelir ve kurumlar vergisini artırdığı zaman oy kaybına sebep olan vergilerdir. Dolaylı vergiler artırıldığı zaman örtülü bir harekettir. Dolaylı vergilerin mükellefi geniş halk kitleleridir. Gelir ve kurumlar vergisi ise vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişilerden (şirketlerden) alınan vergilerdir. Bu vergilerin artırılması iktidarlara ters düşer oy kaybına sebep olur diye bu vergileri artırmazlar artır salarda dolaylı vergiler kadar olmaz Çünkü dolaylı vergilerde oy hesabı yoktur. Tahsili daha da kolay ve hem de masrafsız bir tahsilât tır. 

Vergide asıl adalet kazanç üzerinden tahsil edilen vergilerdir. Çok kazanan çok az kazanandan az kazanç beyanı ile az vergi ödenmektedir. Yoksa toplumu tüketici hale getirilerek bu insanların harcamaları içinde vergi tahsili vergide adaleti sağlamaz.


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor