YÖK´ten Çifte standart!

Besni´deki Mühendislik Mimarlık Fakültesine 2018´de öğrenci alınacakken, Kahta´ya kurulan Tarım bilimleri fakültesine hem de Yüksek Öğretim Kurulu´nun özel bursu ile bu yıl öğrenci alınacak olması YÖK´ün çifte standardını ortaya koydu.

GÜNDEM 7.07.2017 11:16:43 0
YÖK´ten Çifte standart!

Besni´deki Mühendislik Mimarlık Fakültesine 2018´de öğrenci alınacakken, Kahta´ya kurulan Tarım bilimleri fakültesine hem de Yüksek Öğretim Kurulu´nun özel bursu ile bu yıl öğrenci alınacak olması YÖK´ün çifte standardını ortaya koydu.

YÖK´ün özel bursu da verilecek

Kahta´ya YÖK onayıyla kurulan Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesine bu Eylül ayında öğrenci alımları başlayacak. Hemde Yüksek Öğretim Kurulu´nun özel bursu ile alınacak. Besni´ye öğrenci almamak için her türlü zorluğu çıkaran YÖK ve Adıyaman Üniversitesi´nin bu kararı çifte standart değilse nedir? diye soruyoruz.

Öte yandan hem Adıyaman Üniversitesinin hem de YÖK´ün Kahta ve Besni´deki iki Fakülte arasında farklı tutumları Adıyaman´ın da gündemine geldi. Adıyaman Basını birkaç ay önce Besni´ye yapılan haksızlık gündeme geldiğinde sessiz iken, Adıyaman yerel gazetelerinden Yeniyol önceki günkü manşet haberinde Rektör Gönüllü´yü ve Adıyaman Üniversitesinin bu tutumunu eleştirdi.

Besni´ye 2018´de öğrenci alınacak!

Adıyaman´ın günlük yayın yapan önemli gazetelerinden Yeniyol, Kahta´ya açılan Tarım Bilimleri Fakültesine bu yıl öğrenci alınıp Besni´deki Mühendislik Mimarlık Fakültesine ise gelecek yıl öğrenci alınacak olmasını konu aldığı haberinde sorumlu olarak Rektör Gönüllü´yü gösterdi.

Bilindiği gibi birkaç ay önce Gazetemizin gündeme getirdiği bu sene öğrenci alınıp alınmayacağı konusuna Rektör sessiz kalmış daha sonra Erdemoğlu ailesiyle yapılan görüşmeler sonucunda, 1 yıl sonra öğrenci alımı yapılacağı, Fakültenin adının Mühendislik Mimarlık olarak değiştirilip öğrenci alımına kadar Fakülte alanının tüm alt yapı üst yapı eksiklerinin Üniversite tarafından tamamlanması karara bağlanmıştı.

/resimler/2017-7/7/1155182348560.jpg

YÖK´ün tarafsızlığına gölge düşürdü

Kahta´ya kurulan Tarım Bilimleri Fakültesinin kurulmasının ardında bu yıl öğrenci de alacak olması, hem Üniversitenin hem de YÖK´ün tarafsızlığına gölge düşürdü. Kahta´ya Devlet kaynaklarıyla Fakülte binası yapılmışken, Besni´de ise Erdemoğlu ailesi tarafından milyonlarca lira harcanarak yapılan binanın inşaatı devam ediyor.

Yeniyol Gazetesi, Rektör Gönüllünün ilçelerde Fakülte açılmasına karşı olan tutumunu eleştirirken,

Kahta´ya açılan Fakülte´nin Rektör´ün istememesine rağmen YÖK tarafından alınan karar ile kurulup öğrenci alınmasının gerekçesini ise yine Gönüllünün Üniversite de yaptığı uygulamalara bağlıyor.

Kahta ve Besni arasındaki farklı tutumun gözler önüne serildiği o haber şöyle:

/resimler/2017-7/7/1153290002604.jpg

Kahta´ya Öğrenci Alımları Başlıyor?

Rektörün Besni İnadı İse Sürüyor!

ERDEMOĞLU MİLYON DOLARLARI VERİYOR,

REKTÖR GÖNÜLLÜ EĞİTİME BALTA VURUYOR

Üniversiteler hiç şüphesiz kentlerin eğitim alanın da en önemli kilometre taşlarından biri olmasının yanı sıra sosyal, kültürel ve bölgesel kalkınmada da önemli rol üstlenirler. Bu saiklerin gerçekleşeceği umudu ve heyecanı ile 2006 yılında kurulan Adıyaman Üniversitesi, her ne kadar kurucu rektörle birlikte ilk dönemin de mucizevi denebilecek nitelikte bir başarı gösterip kısa sürede Türkiye sıralamalarında ilk sıralarda yer alsa da, sonra ki dönemlerde yönetim değişikliği ile üniversite adeta dibe vurmuş başarılı öğrencilere pek cazip gelmediği gibi öğretim üyelerine yönelik türlü baskı ve mobbing iddiaları ile oldukça sarsılmış ve bugün itibariye istatistiklerde sıradan Üniversitelerin bile gerisinde kalmasına neden olduğu bilimsel verilere yansıdığı apaçık bir şekilde görülmekte. Bilhassa eğitim camiası ve Adıyaman kamuoyunda rahatsızlığa yol açan bu tablonun oluşmasının tek müsebbibi olarak, iki dönemdir üniversiteyi yöneten Rektör Talha Gönüllü ve yönetimi gösterilmekte. Öyle ki bu durum Yükseköğretim Kurulu´nu (YÖK) rahatsız etmiş ki;  Adıyaman Üniversitesini dolayısıyla Rektör Gönüllü´yü saf dışı bırakarak kararlar almaya başladı.  Bunun ilk örneği Kahta ilçesine kurulan Tarım Bilimleri Ve Teknolojileri Fakültesi´n de yaşandı.

Bilindiği gibi Kahta´ya Tarım Bilimleri Ve Teknolojileri Fakültesi´nin kurulması için yoğun uğraşların verildiği süreçte Rektör Talha Gönüllü´nün bu işe gönülsüz kalması sürecin yavaşlamasına neden olmuş kamuoyundan da büyük tepkisini almıştı. Her defasında akıl almaz gerekçelerle Kahta´ya kazandırılması düşünülen fakülte ile ilgili yan çizen Rektör Gönüllü´ye rağmen YÖK, Kahta Tarım Bilimleri Ve Teknolojileri Fakültesi´ne bu yıl öğrenci alacağını duyurması ilçede büyük heyecana neden olurken özellikle üniversite Rektörünün bu gelişme ile ilgili pasifize edilmesi büyük yankı uyandırdı. YÖK tercih kılavuzunda Kahta Tarım Bilimleri Ve Teknolojileri Fakültesine öğrenci alımına yer verirken özellikle öğrenci alımlarının da Yüksek Öğretim Kurulu´nun özel bursu ile alınacak olması Rektör Talha Gönüllü´ye ültimatom olarak değerlendiriliyor.

/resimler/2017-7/7/1154202816169.jpg

Rektör Gönüllü´nün adeta saf dışı bırakılarak Kahta´ya öğrenci alacak olması kamuoyunda olumlu bir gelişme olarak değerlendirilirken öte yandan yine Rektör GÖNÜLLÜ´nün engel çıkardığı bir diğer ilçe fakültesi olan Besni Mehmet Erdemoğlu Mimarlık Fakültesi´ne bu yıl da öğrenci alınmayacak olması daha önce kamuoyuna yansırken ilçe halkı, YÖK´ün bu konuyla ilgili de harekete geçmesi gerektiğini söylüyor. Zira Türkiye´nin köklü şirketlerinden biri olan Erdemoğlu Holding tarafından 25 Milyon Dolar harcanarak yapılan Mimarlık Fakültesi alt yapısı ve üst yapısıyla belki de öğrenci alımına en hazır fakülte olmasına rağmen,  Rektör Gönüllü´nün öğrenci alımı ile ilgili bugüne kadar hiç bir adım atmaması hem Erdemoğlu ailesini,  hem de Besni halkını çileden çıkardı.  İş dünyasında ki başarılarının yanı sıra hayırseverliliği ile de tüm Türkiye´nin gönlünde taht kuran Besnili Erdemoğlu ailesinin böylesine dev bir bütçe ile, dev bir eseri eğitim camiasına kazandırması büyük bir heyecana neden olurken Rektör Gönüllü´nün takındığı tavır heyecanı adeta kursakta bıraktı.  Başka illerde hayırseverlerin bırakın bir fakülte yapılmasını  normal bir ortaöğretim binasını yapan hayırseverler el üstünde tutulurken Erdemoğlu ailesinin  belki de Adıyaman üniversitesinin  bozulan prestijine katkılar sağlayacak ve estetik mimari yapısıyla Mimarlık Fakültesi´ne yakışır bir eser kazandırması Rektör eli ile kaderine terkedildi. Bugüne kadar yapılan haberlere hiçbir şekilde cevap vermeyen Rektör Gönüllü´nün Mehmet Erdemoğlu Mimarlık Fakültesi ile ilgili henüz akademik personeli alımına çıkmamış olması bile kısa vade de fakültenin eğitime başlamayacağını gösteriyor. Dünyada eğitim bayramının kutlandığı tek yer olarak bilinen Besni ilçesinde yaşanan bu gelişmeler bardağı taşırırken Rektör Gönüllü´nün  fakültenin açılışına dair adım atmaması halinde Kahta örneğinde olduğu gibi YÖK´ün Besni Mehmet Erdemoğlu Mimarlık Fakültesi ile ilgilide öğrenci alımına başlaması gerektiğini belirten Besnili vatandaşlar ? Rektör GÖNÜLLÜ´nün akıl almaz tavırları nedeni ile maalesef Erdemoğlu ailesine mahcup olduk. Belki de bu fakülteden sonra eğitime katkı sağlamak için başka başka yatırımları da olacaktı. Ancak Adıyaman Üniversitesi Rektörü GÖNÜLLÜ´nün Mimarlık Fakültesi´ne olan kini ve nefreti anlamış değiliz. Fakültenin açılmamış olması eğitim camiasına olduğu kadar tüm Besni halkına yapılmış bir darbedir. Fakültemiz her haliyle hazır olmasına rağmen bir türlü eğitim-öğretim sezonuna açılmaması tamamen Rektör Gönüllü´nün vurdumduymazlığından kaynaklanıyor. YÖK´ün Besni Mehmet Erdemoğlu Mimarlık Fakültesi ile ilgili bir takım adımlar atması gerekiyor? şeklinde konuştular.

Rektör Gönüllü´nün ilçelerde kurulan fakültelere takındığı tavır göreve geldiği ilk günlerde yaptığı açıklamaları akla getirdi. Rektör GÖNÜLLÜ o dönemlerde ilçelerde fakülte kurulmasına karşı olduğunu bunun için hiçbir çaba göstermeyeceğini ifade etmesi şok etkisine neden olmuştu. Rektör Gönüllü´nün ilçelere kurulan fakültelere takındığı akıl almaz tavrını ne kadar daha sürdüreceği tam olarak bilinmezken üniversitenin yanlış uygulamalar karşısında daha da geriye gideceği üzerinde duruluyor?

/resimler/2017-7/7/1156141099612.jpg

 


Anahtar Kelimeler: Çifte standart

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor