Zeynel Koca; ?Mağduriyetlerin Giderilmemesi kabul edilemez?

Eğitim-Sen Besni Şube Başkanı Zeynel Koca, son günlerde hızla yayılan koronavirüs dolayısıyla yaşanan mağduriyetleri dile getirdi. Koca yaptığı açıklamada; ?ücretli öğretmenlerin ve usta öğreticilerin mağduriyetinin giderilmemesi kabul edilemez bir tutumd

GÜNDEM 31.03.2020 10:05:08 0
Zeynel Koca; ?Mağduriyetlerin Giderilmemesi kabul edilemez?

Eğitim-Sen Besni Şube Başkanı Zeynel Koca konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; ?Salgının artık iyiden iyiye kendine hissettirdiği günlerden geçiyoruz. Bir tarafta bilim insanlarının ısrarla ve inatla yaptığı çağrılara, önerilere ve uyarılara tanıklık ediyoruz. Sağlık emekçilerinin, yaşamları pahasına yaşatmak için verdikleri mücadeleyi tarihin en güzel sayfalarına not ediyor, diğer taraftan da siyasi iktidarın, vatandaşa sadece ?evde kal? çağrısı yaptığı ama çalışmak durumunda olan milyonlarca insanın, hem çalışıp hem de evde nasıl kalacağı sorusunu yanıtsız bıraktığı bu zamanı hafızalarımıza kazıyoruz.
Eğitim Sen olarak, yaşamın asgari düzeyde devamını sağlayacak şekilde bir planlama ile tüm çalışanlara ücretli izin verilmesi gerektiği düşünüyoruz.
25 Mart 2020 yapılan ?Bilim Kurulu? toplantısı sonrasında, okulların kapalı kalacağı sürenin 30 Nisan 2020 tarihine kadar uzatıldığı Milli Eğitim Bakanı ve Sağlık Bakanı tarafından açıklandı. Ancak, yapılan açıklamanın sadece okulların kapalı kalacağı sürenin duyurulması ile sınırlı olması ve bu süre için ilave önlemler alınmamış olması, Eğitim Sen olarak ciddi eksiklik olarak değerlendiriyoruz. Eğitim Sen, MEB´e acilen sendikalar ve ilgili diğer kesimlerin temsilcileri ile bir araya gelerek, alınacak ilave önlemleri belirleme çağrısında bulunuyoruz.
Yaşanan bu kriz ortamından dayanışma ve birlikte mücadele ile çıkacağız. Ancak, bu durum tüm yurttaşların kendini eşit ve değerli hissetmesi ile mümkündür. Eşitlik ve adalet gözetilmeden alınan önlemler, toplumun bazı kesimlerini tehlikeden korurken, bazı kesimlerini de mağdur etmektedir. Eşit olmadığımız halde, sanki eşitmişiz gibi kararların alınmasını doğru bulmadığımızın bilinmesini isteriz.
Kadrolu ve sözleşmeli öğretmenler, usta öğreticilerle eşit değil. Usta öğreticilere ek ders ücreti ödenmiyor. Ücretli öğretmenler ise eşitsizliği en derinden yaşayan kesim, çünkü hiç ücret alamıyorlar ve yaşamlarını nasıl sürdürecekleri belirsiz. Mevzuat gerekçesinin arkasına sığınarak 80.000 öğretmeni açlığa mahkum etmenin anlaşılabilir ve kabul edilebilir bir tarafının olmadığının altını çizeriz. Eğitim Sen olarak bu konuda tüm kesimleri ortak ses çıkarmaya ve bu sorunun çözümü için MEB´e çağrı yapmaya davet ediyoruz.
Özel Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezleri çalışanları ise bu eşitsizliği daha da derinden yaşamaktadır. Arkadaşlarımız iş güvencesi olmadan ve düşük ücretle çalışmaktayken, yaşadığımız kriz ortamında, ya işten çıkarılmakta ya da yarım ücret dayatması ile karşılaşmaktadırlar. Eğitim Sen, MEB´in bu konuda adım atması gerektiği görüşünü bir kez daha yenilemektedir.
30 Nisan tarihine kadar okullar kapalı olacağı için, MEB´in sorunlu başlayan ve devam eden uzaktan eğitimle ilgili yeniden bir değerlendirme yapması gerektiğini düşünmekteyiz. Şu ana kadar yaşanan sorunların ortadan kaldırılması ve uzaktan eğitimin amacına uygun olarak kullanılması gerektiği açıktır.
Okulların en iyimser tahminle Mayıs ayı başında açılacağı düşünüldüğünde, LGS´nin 7 Haziran 2020 tarihinde yapılmasının hedeflenmesinde kimi sorunlu yanlar olduğu açıktır. Öncelikle, okulların ne zaman açılacağı belli değildir ve bunu bugünden öngörmek de mümkün görünmemektedir. Belirlenen sınav tarihinin ertelenmesi de güçlü bir olasılıktır. Okulların Mayıs ayı başında açıldığı düşünülse dahi, uzun süre okuldan ayrı, evde kapalı kalmış olan o yaş grubundaki çocukların, okula ve derse yeniden uyum sağlaması belirli bir süre alacaktır. Bu durumda da, LGS için belirlenen 07 Haziran tarihi oldukça yakın bir tarihtir. Sürekli bir belirsizlik yaşanmaması için MEB´in sınav tarihlerini ve farklı seçenekleri bilim insanları ve ilgili kesimlerin temsilcileri ile değerlendirmesini bir zorunluluk olarak gördüğümüzü kamuoyu ile paylaşırız.
Salgına karşı vereceğimiz mücadelenin başarılı ve etkili olabilmesi için bilginin eşit ve şeffaf olarak paylaşılması ve kamuoyunun sorularının zamanında sorumluluğu olanlar tarafından yanıtlanması gerekmektedir. 25 Mart 2020 yapılan basın toplantısında, basın mensuplarının virüs tanısı konusu olan öğretmen ve öğrenci bulunup, bulunmadığı sorusunu yanıtsız bırakılmıştır. Bir kere de biz MEB´in yanıtlaması istemiyle aynı soruyu sormak istiyoruz: 1- Virüs tanısı konulmuş öğretmen ve öğrenci sayısı kaçtır? 2- Virüs tanısı konulmuş eğitim ve bilim emekçisi sayısı kaçtır?? dedi.


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 15.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 11.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor