Bugün, 19 Mart 2024 Salı

ŞABAN ÇAĞIRAN


BESNİLİ OLMANIN ORTAK DEĞERLERİ NEDİR?


Besni; Adıyaman, Gaziantep ve Şanlıurfa üçgeninin hemen hemen ortasında, 1050 rakımlı bir dağın yamacında kurulu şirin bir ilçemizdir. Adıyaman´a bağlı olan Besni´nin MÖ 5000´li yıllara dayanan bir tarihi vardır. Eski Besni ve çevresindeki kalıntılar bunu net bir şekilde ortaya koymaktadır. Tarihçilerimiz, özellikle Kültür Bakanlığı ve İl-İlçe Müdürlüklerimizin daha yeni yeni keşfetme aşamasına geldikleri anlaşılan Eski Besni Yerleşim Yeri, Besni Kalesi, Kızılin Köprüsü, Sofraz Anıtları, Dikilitaş Anıt Mezarı gibi tarihsel yerler, özellikle bu köklü tarihi yansıtmaktadır.

Tarihi bu kadar zengin olan Besni´de, doğal olarak uygarlık da aynı şekilde çok eskilere dayanmaktadır. Hal böyle olunca, Türkü, Kürdü, Ermenisi, Alevisi, Sunnisiyle Türkiyemize örnek bir şekilde bütünleşmiş bir halk ve bunun getirdiği müthiş bir kültürel-sanatsal, mesleki zenginlik ortaya çıkmıştır. Bugün ülkemiz sınırlarını aşarak bizleri gururlandıran ve ayakkabıcılık, dericilik, halıcılık, dokuma, tekstil vs. sektörlerinde faaliyet gösteren şirketler, köklerini bu zenginliğe borçludurlar.

Besni´de ticari yaşamda başarı çok yüksektir. Bunun nedeni, yukarıda anlatılan zenginliğin - çeşitliliğin yanında, Besni´nin gururu, Merinos´un kurucusu Mehmet Erdemoğlu´na atfen yazılan ?Besni´li Bilge? kitabından anlaşıldığı kadarıyla, Besni esnafının ahilik kültürüne dayalı bir anlayışa sahip olması da bir başka nedendir. Ahilik ahlakı,

* Doğru sözlü olmayı,
* Emanete hiyanet etmemeyi,
* Cömert olmayı,
* Gözünü kötü şeylerden sakınmayı,
* İkiyüzlü, yiyiciler ve kötülerden uzak durmayı,
* Öfkelenmemeyi

gerektiren önemli değerlerden oluşmaktadır. Bu değerlere ek olarak, zanaatkarlık, çalışkanlık, hırs, başarılı olma zorunluluğu, dışa ve yeniliklere açıklık, ortama uyum gibi pek çok özellik Besni´lileri hep farklı kılmış, onları gerek özel yaşam ve gerekse ticari yaşamda hep ileriye taşımıştır.

Besni insanının gelişimi için eğitimin yeri de her zaman önemli olmuştur. İnsanı, eğitime daima sıcak bakmış, aileleri çocuklarını okutmak için elinden gelen tüm çabayı sarf etmiştir, etmektedir. Eğitimin önemli göstergelerinden biri olan okuryazarlık oranı Besni merkezde %95, belde ve köylerinde ise %87´dir. Üniversitelileşme oranı ve kariyer yakalayan Besnililer küçümsenmeyecek boyuttadır. Ek olarak, Besni Eğitim Vakfı vesilesiyle, Dünya´da Eğitim Bayramı kutlanan tek yer olma özelliği de en önemli ayırt edici özelliklerinden biridir.

Besni insanının gerek ticari yaşam ve gerekse eğitimde bu kadar başarılı olması tesadüflerle açıklanamaz. Besni´de hayata atılan herkes başarıya kilitlenmiştir, başarı adeta genlerinde vardır. Başarı, zanaatkarlık, usta-kalfa-çırak, öğrenci-öğretmen ilişkileriyle nesiller boyu süre gelmiştir.
Besni´nin nüfusu son yıllarda genellikle 35000 civarındadır. Köylerden Besni´ye, Besni´den Dünya´ya doğru bir nüfus akışı vardır. Mevcut şehir nüfusunun, ağırlıklı İstanbul olmak üzere yaklaşık 8-10 katı da Besni dışında yaşamaktadır. Dışarıdaki Besnililer, diğer memleketlere örnek olacak şekilde dayanışma içindedir. Sayıları 15-20´yi bulan dernek ve vakıflar bunun en güzel göstergesidir.

Ancak son yıllarda, aşırı şehirleşme ve teknolojik olanaklarla ihtiyacı azalma eğilimine girmiş olan hemşericilik anlayışının giderek kaybolmaya yüz tuttuğu da bir gerçektir. Bu durumun, tarihlerden bu yana süzülüp gelmiş olan bir takım ortak değerlerin yerleşmesi bir yana, belki de tükenmesi sonucunu ortaya çıkaracağı kanaatindeyim.

Bu görüşten hareketle, kanımca, tarihlerden bu yana süzüle süzüle oluşan ve evrensel değerleri de göz ardı etmeyen ?Besni´lilerin Ortak Değerleri? nin oluşturularak yazılı hale getirilmesi gerektiği düşüncesindeyim. Böyle bir çalışma, geçmişten gelen değerlerin kaybolmaması yanında, gelecek nesillere taşımanın da bir aracı olacak, aynı zamanda insanımızın ?Örnek Vatandaş? olma bilincinin oluşturulmasına büyük katkı sağlayacaktır.

?Besni´lilerin Ortak Değerleri? adı verilecek olan böyle bir çalışma, Besni Belediyesi öncülüğünde, sivil toplum örgütleri ve Adıyaman Üniversitesinden de (Sosyoloji-Tarih-İktisat Bölümleri olabilir) yararlanılarak oluşturulabilecektir. Elbette kastedilen çalışma, sıradan, oturup arka arkaya üç beş kelime yazmak şeklinde değil, gerçek anlamda Besni insanının özünü ortaya çıkaracak, bilimsel bir çalışma olmalıdır.

Ey Besnililer, var mısınız nesiller boyu ortak değerler üretmeye...

SAĞLIK

Besni Nöbetçi Eczane 19.03.2024 Salı

Bu sayfada, Besni konumunda bulunan, 19 Mart 2024 Salı günü mesai bitiminden, 20 Mart 2024 Çarşamba sabahına kadar Besni Nöbetçi Eczaneler listesi yer alıyor.

GÜNDEM

Besni Devlet Hastanesi'nde 18 Mart şehitleri anıldı

esni Devlet Hastanesi'nde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109.yıldönümü anma programı düzenlendi.

GÜNDEM

Ulusal Ses Sanatçısı hemşerimiz Latif Doğan’ın Besni’de anne ve babası Ayşe-Seydi Vakkas Doğan adına yaptırdığı camii ibadete kapılarını açtı.

GÜNDEM

Besni'de Çanakkale Zaferinin 109. yılı kutlandı

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma günü programı kapsamında Besni'de etkinlik düzenlendi.