CELAL TOPKAN


EĞİTİMİN TOPLUMUN GELİŞMESİ VE KALKINMASINDAKİ YERİ VE ÖNEMİ


Mehmanlı (Kesmetepe) köyü doğumluyum. İlk okulu köyümde okudum. 1965 yılında Besni Orta Okulu´na kayıt oldu. 1968 yılında Besni Orta Okulu´nda Mezun oldum.
Keysun´lu (Çakırhüyük) Ormancı Mehmet Önder´in oğlu lise mezunu Şekip Önder, 5 Nisan 1967 yılında Besni´de, Kahveci Nedim Güleken´in kahvesinin yan girişinde bir matbaa kurdu. Besni Ekspres Gazetesi´ni çıkarmaya başladı.
Gazeteci Şekip Önder Gazetesinde, ülkenin, Besni´nin, Adıyaman´ın toplumsal, ekonomik, siyasal ve kültürel sorunlarını ve çözüm önerilerini yazıyordu. Besni halkı ve köylerde yaşayanlar, gazeteyi büyük bir dikkatle okuyorlar ve büyük bir ilgiyle takip ediyorlar.
O yıllarda, köylerden yaşayanlar Besni´ye kamyonlarla gelip gidiyorlardı. Her köyün kamyonu yoktu. Kamyonlar köyleri dolaşarak yolcuları alıp, Besni´ye taşıyorlardı. Köy yolları stabilize idi. Gelip gitmek zaman alıyordu. Kamyonlar, sabah erkenden Besni´ye geliyorlardı. Saat 1,5-2 arasında Besni´den köylere hareket ediyorlardı.
Ben orta okulda okuyan köy çocuklarını örgütledim. Öğlen tatilinde, Besni Ekspres Gazetesi´ne gidiyorduk. Şekip Önder Abimizden gazete alıyorduk. Köylere yolcu taşıyan Kamyonlara teslim ediyorduk. Gazeteleri köylere dağıtmalarını istiyorduk. O yıllarda Köy kahveleri, aynı zamanda kütüphane gibiydiler. Kahveye gelenler gazete ve kitap okuyorlardı.
Ülkenin, Besni´nin, Adıyaman´ın toplumsal, ekonomik, siyasal ve kültürel sorunlarını ve çözüm önerilerini Besni Ekspres Gazetesi´nde yazan gazeteci Şekip Önder, toplumun ilgi duyduğu ve takip ettiği bir kişi oldu. Toplumdan gelen istek üzerine, 1969 seçimlerinde İşçi Parti´nden milletvekili adayı oldu.
Seçimler öncesi iktidarda olan Adalet Partisi Milletvekili, 1969 seçimlerinde yeniden Adalet Partisi´nde milletvekili adayı olan Besni´li toprak ağası olan Halil Ağar, seçimlerde, Besni Hacı Halil Köyünde, çevre köylerin toplantısında konuşurken, Köylüler, Halil Ağar´ın kahyasına, ?Sen ağaya yakın olan birisisin. Bize yakın olan köylerden Keysun´da, Mehamanlı´da okul var. Bizim köyde okul yok. Bizde okul istiyoruz. Ağaya söyle bizim köye de okul yaptırsın? derler.
Kahya toplantıda söz alır. Halil Ağar´a, Ağam köyüler, köylerine okul istiyorlar der.
Halil Ağar, bana bir sopa getirin der. Sopa getirilir. Okul isteyen köylülere, ?Ulan Keysun´da bir lise mezunu çıktı. Karşıma geçti aday oldu. Sizin köylere okul yapalım da, çocuklarınız okusun, karşıma geçsin aday olsun öylemi? der. Köylülerin isteklerini ilen Kahyasını, köylülerin huzurunda sopayla döver. Kahya akşam eşyalarını toplan Gaziantep´e göç eder. Buna hayatta olan Hacı Halil Köylüleri ve çevresinde köylüler tanıktırlar.
Egemen güçler tarih boyunca, eğitime karşı olmuşlardır. Eğitimi ve eğitimli insanı, gelecekleri için tehlike görmüşlerdir. Yoksul ailelerin çocuklarının okumasına karşı olmuşlardır. 1969 Seçimleri öncesi, Hacı Halil Köyünde yaşananlar bu duruma somut örnektir.
Cumhuriyet kurulduğunda nüfusun yüzde 80´ni köylerde yaşıyordu. Köylerde okul yoktu. okur yazar yoktu.
Atatürk, köylerde yaşayanların eğitim sorunlarını çözmek, köyleri değiştirip dönüştürmek, egemen güçlerin baskı, zulüm ve sömürüsünden kurtarmak için, 1935 yılında Köy Enstitülerini planladı. Eskişehir Mahmudiye´de Eğitmen Kursu açıldı. İlköğretim öğretmeni yetiştirmek için öğretmen okulu açıldı. Eğitmen Kurslarını bitirenler ve İlk Öğretmen Okulunu bitirenler hızla köylere atandılar.
18 Nisan 1940 yılında, köy çocuklarını eğitmeyi, köyü ve köylüyü değiştirip dönüştürmeyi hedefleyen Köy Enstitüleri yasası çıkarıldı. Köy Enstitüleri kuruldu. Okullarda mezun olan öğretmenler, köylerinde atandılar. Köyler eğitilmeye başlandı.
Dünya ilk ve tek olan Besni Eğitim Vakfı, yılda bir defa Eğitim Bayramı Yapıyor. Eğitimin sorunlarını tartışıyor. Planlama, yönetim, örgütlenme ve finansmanı ile nitelikli ve bilimsel eğitimin nasıl olması gerektiğini tartışıyor. Tartışmadan çıkan sonuçları, yetkililerle ve karar vericilerle paylaşıyor.
Bu yıl Pandemi engeli nedeniyle Eğitim Bayramı yapılamadı. ZOOM üzerinde 25 ve 26 Eylül tarihlerinde Eğitim alanında uzman olan kişilerin katılımı ile eğitim paneli yapıldı.
26 Eylül 2020 günü, Besni Eğitim Vakfı kurucu üyesi, eğitimci Mehmet Kaban´ın modoratörlüğünde yapılan panelde, Mehmet Kaban, açılışta eğitimin önemini anlatırken, 1969 seçimleri öncesi, Besni´de Hacı Halil Köyünde yaşananlara atıf yaptı.
Eğitimin, toplumsal, ekonomik, siyasal ve kültürel yaşamdaki önemini vurguladı.

GÜNDEM

Geçtiğimiz eğitim bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Besni'nin Kalkınması İçin Yapılması Gerekenler" başlıklı çalıştay sonucunda hazırlanan rapor Besni Eğitim Vakfı tarafından kamuoyuyla paylaşıldı.

SAĞLIK

Parmağı kopan genç ambulans helikopter ile hastaneye sevk edildi

Parmağı kopan genç ambulans helikopter ile hastaneye sevk edildi

BÖLGE HABERLERİ

Adliye çıkarılan şüphelilere bıçaklı saldırı girişimi güvenlik kamerasına yansıdı

Adliye çıkarılan şüphelilere bıçaklı saldırı girişimi güvenlik kamerasına yansıdı

BÖLGE HABERLERİ

Görevi başında kalp krizi geçiren uzman çavuş son yolcuğuna uğurlandı

Görevi başında kalp krizi geçiren uzman çavuş son yolcuğuna uğurlandı