Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

UZM.DR. MUSTAFA TORUN


HEKİM-HASTA VE HASTA YAKINI ARASINDAKİ ÖNEMLİ SORUNLAR


Son 10-15 yıldır gitgide artan sağlıkçılara yönelik şiddet bizi bu konudaki düşüncelerimizi, fazla ayrıntıya girip okuyucunun kafasaını karıştırmadan yazmaya soktu. Acaba neden bu ilişki sorun çıkarmaya başladı? Problem nerede? Zincir nerede ve nasıl kırıldı? Gelin bu soruları sırayla yanıtlayalım. Bilindiği gibi son onbeş yılda sağlığın giderek artan şekilde piyasaya sunulması süreci, hastaları müşteri yani alıcı, sağlık çalışanlarını da sağlığı piyasaya sunan birer satıcı, reklamcı, girişimci amiyane tabirle aracı tefeci durumuna soktu, Dolayısı ile malını iyi sunamayan veya  reklamını iyi yapamayan, daha doğrusu iyi pazarlayamayan sağlıkçı ne yaparsa yapsın bundan zarar görmeye başladı.

Son onbeş yıla kadar genellikle hekimler usta çırak ilişkisi içerisinde hocaları veya kıdemli ağabeylerinden, yani ustalarından ne aldılarsa onu uyguluyorlardı. Hastalarda bu durumu az çok bildiklerinden fazla sorun olmuyor veya olsada ses çıkarılmıyordu. Sistem adeta kendini idare ediyordu.

Hekimler halihazırda hastalarla olan sorunlarını, çatışmalarını, anlaşmazlıklarını genellikle var olan sağlık yapısı içerisinde, her hekim(genel anlamı ile sağlıkcı) kendi çözümünü üreterek, bu konuda nasıl daha fazla mesafe alacağının derdine düşmüş, adeta kendi bireysel meselesi olarak kabul et(tiril)miştir.

Ülkemizde bu kangren olmuş önemli sorunu çözmek için neler yapılmalı derseniz,

her şeyden önce doğal olarak piyasaya sürülmüş ve piyasa koşullarında işleyen bu anamalcı ilkel,yoz  sistemden vazgeçilmeli, daha insan odaklı toplum eksenli bir yapılanmaya gidilmeli derim.Belirsizlik ve günü birlik ranta dayalı sağlık uygulamalarından en kısa zamanda vazgeçilmeli, tedavi hekimliği yerine koruyucu hekimliği ön plana alan bir yapılanmaya gidilmelidir. Bu yapılanmada tedavi hekimliği ikinci plana inerek hastanelerdeki kalabalıklar azalacak, hastaların sıra bekleme, muayene edilmeden, iyi değerlendirilmeden reçete verilme durumu azalacak, fiziki koşulların düzelmesi sağlanacak, kısaca hastalar insanca muamele görerek tam anlamı ile bilimsel olarak değerlendirilecektir.

Hekim yetiştirme eğitiminde  sorunlar varmı diye aklınıza bir soru takılırsa yüksek sesle var diye bağırırım. Hemde çok fazla derim. Daha insani odaklı, toplumcu, iletişim tekniklerini iyi bilen evrensel anlamda hekim yetiştirme programı oluşturulmalı, böylece hasta-doktor ilişkisi daha sağlıklı bir zemine kaydırılmalıdır.

HASTA ?HEKİM ilişkisinin sağlıklı olması, hastanın tedavisinde başarıyı arttırıp, sosyal, fiziksel ve ruhsal iyilik yaratırmı derseniz, elbette yaratır derim. Aynı zamanda çalışma barışını sağlayıp, hekimleride içe dönük yaşamdan kurtarıp, daha sosyal bir temele kaydırır.

Ortalama bir hasta genellikle hekiminden neler ister diye aklınızdaki soruyu bana  sorabilirsiniz.Bende size şöyle cevap veririm.

*Hekimlerin kendilerine yeterince zaman ayırmalarını,dinlemelerini ve anlamalarını,

*Samimi ve içten olmalarını, göz teması kurmalarını,

*Ayakta değil oturtularak  dinlemelerini,

*Gizli kapaklı değil açık ve anlaşılır konuşmalarını,

*Hekimlerini aradıklarında herzaman hatta 24 saat ulaşabilmeyi, isterler.

Hasta yakınlarının ise en önemli  dile getirdikleri yakınma; kendi kültür ve toplumsal statülerine doktorlarca değer verilmemesi, sadece getir- götür, şunu yap, bunu yap şeklinde talimat alan bir emir eri gibi görülmesidir. Çözüm çok basit olup, onlarla samimi,dostca ve sağlıklı bir iletişimdir. Onlarında bir görüş, öneri,düşünce ve yorumlarının olduklarını bilerek, tedavi yaklaşımlarında bu noktaları göz önüne alırsak iyi olur derim.

Yorum ve çözüm önerilerimiz:

Sağlığın alınır satılır,piyasaya sürülecek bir mal olmadığını, doğuştan kazanılan bir hak olduğunun bilincinde olarak bu anamalcı anlayıştan vazgeçerek koruyucu hekimlik ekseninde bir sağlık yapılanmasına gidilmelidir, Hastaların ve hekimlerin ve tim sağlık çalışanlarının bu gerçekten hareketle insani ilişkiler kurması konunun özü,can alıcı noktasıdır. Yukarıda saydığım çok basit ve anlaşılır kuralları yerine getirerek, daha barışçıl bir iletişimin kurulması en önemli noktalardan biridir. .Burada ne hasta veya yakınını nede hekimi ve sağlıkcıyı suçlamadan elele verip bu sağlıksız yapılanmayı ve yoz sistemi (piyasacı sağlık sistemini) değiştirmek gerekir diye düşünüyorum.. Ne dersiniz?

 

GÜNDEM

EPDK'dan deprem bölgesi için yeni karar

EPDK, 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremden etkilenen şehirlerdeki 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerini erteledi. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

BÖLGE HABERLERİ

Artan kakao fiyatları çikolata ihracatçılarının gündeminde

Artan kakao fiyatları çikolata ihracatçılarının gündeminde

BÖLGE HABERLERİ

Şahin: "Türkiye Yüzyılı’nın en büyük çevre hareketi sıfır atık"

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Uluslararası Sıfır Atık Günü” dolayısıyla mesaj yayımladı.

BÖLGE HABERLERİ

Yaşlı adamın öldüğü feci kaza saniye saniye kamerada

Yaşlı adamın öldüğü feci kaza saniye saniye kamerada