UZM.DR. MUSTAFA TORUN


SİGARA VE GRİP


Hâlihazırdaki bilgilerimiz sigara içimi ile grip enfeksiyonu arasındaki bağlantı konusunda yetersiz olup daha çok gözlem ve duyuma bağlı olduğunu düşünüyorum. Daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi içinde bulunduğumuz ?Kış Mevsimi? ve maalesef ?Grip aşısı Olmama Eğilimi? yüzünden özellikle risk gruplarında grip enfeksiyonunun yan etkilerinin çok büyük olacağını söyleyebilirim. Yapılan çok yönlü araştırmalarda ?DEVAMLI SİGARA İÇİMİNİN GRİP OLMA RİSKİNİ ENAZ 5 DEFA DAHA FAZLA ARTTIRDIĞI? gösterilmiş olup, o zaman sigara içenlerinde bu riskli gruba eklenmesi doğrudur derim. Hemen eklersek iyi olur.
GRİP AŞISI OLMASI GEREKEN RİSKLİ GRUBU TEKRARLAMAKTA YARAR VAR. BUNLAR NELERDİ HATIRLAYALIM.
? 65 yaş ve üzerindekiler
? Süreğen kalp ve akciğer hastalığı olan yetişkinler ve çocuklar (astımlı çocuklar da dahil).
? Böbrek hastalığı olanlar
? Diyabet (Şeker hastalığı olanlar)
? Bağışıklık sisteminde yetersizlik veya baskılanma durumları (kanser hastaları, AIDS enfeksiyonu olanlar, organ nakli yapılmış olanlar, steroid ilaç alanlar, kemoterapi ya da radyoterapi uygulananlar)
? Kan hastalıkları tedavisi görmüş veya hastanede görmekte olanlar
? Sağlık ve hastane çalışanları
? Okul, fabrika kışla gibi topluluklarda bulunanlar
? Bakımevlerinde kalan ve sürekli hastalığı olanların hepsi,
? Devamlı grip riski altında olanlar
? Devamlı sigara içenler
YORUM VE ÖNERİ:
Yapılan çalışmalarda özetle; ?Mevcut sigara içenler sigara içmeyenlere göre daha fazla grip gelişme riskine sahiptir.? Denmektedir. Ülkemizde Maalesef sigara içim oranları giderek azalacağına artmaktadır. Dolayısı ile grip ve komplikasyonları da artmaktadır. Sigaraya bağlı hastalıklar(özellikle kanser ve solunum yolu hastalıkları) ve buna paralel olarak ölümlerde doğal olarak giderek çoğalmaktadır. Maalesef sigarasız günler dilemekten başka elimizden bir şey gelmiyor.
Sistematik derleme. Lawrence H1, Avcı A2, Murray R2, Lim WS3, McKeever T4. Yazar bilgileri soyut
AMAÇ: Mevcut sigaranın influenza enfeksiyonu ile ilişkisi yaygın olarak bilinmemektedir. Bu sistematik derlemenin amacı, yayınlanan kanıtları özetlemek ve sigara içmeyenlere kıyasla tütün içicilerinde influenza enfeksiyonu riskini ölçmektir.
YÖNTEMLER: İlgili randomize kontrol denemeleri, kohort ve vaka kontrol çalışmalarını belirlemek için sistematik olarak MEDLINE, EMBASE, CINAHL, LILACS ve Bilim Ağı´nı, 7 Kasım 2017 tarihine kadar araştırdık. Çalışma kalitesi Newcastle-Ottawa Ölçeği kullanılarak değerlendirildi. İnfluenza´yı klinik bir sendrom olarak tanımlayan ve doğrulayıcı mikrobiyolojik testler kullanan çalışmaları dahil ettik. Birleştirilmiş oran oranları (OR´ler) rastgele etkiler modeli kullanılarak tahmin edildi.
SONUÇLAR: Dokuz çalışmadaki ortalama kalite puanı (n = 40,685 katılımcı) 9/5 (SD 1.07) idi. Mevcut sigara içenlerin sigara içmeyenlere göre laboratuarda doğrulanmış influenza gelişme olasılığı 5 kattan daha fazlaydı (havuzlanmış OR 5.69 (% 95 CI 2.79-11.60), 3 çalışma). İnfluenza benzeri bir hastalığın (ILI) ortaya çıktığını bildiren çalışmalar için, mevcut sigara içenlerin sigara içmeyenlere göre ILI gelişme olasılığı% 34 idi (havuzlanmış OR 1.34 (% 95 CI 1.13-1.59), 6 çalışma).
SONUÇ: Mevcut sigara içenler sigara içmeyenlere göre daha fazla grip gelişme riskine sahiptir. Laboratuvar onaylı influenza vakalarını inceleyen çalışmalarda dernek en güçlüydü.

BÖLGE HABERLERİ

Amca ve yeğen yapay gölette boğuldu

Amca ve yeğen yapay gölette boğuldu

GÜNDEM

1.Uluslararası KOMMAGENE fotoğraf zirvesi başlıyor

Adıyaman’ın eşsiz güzellikleri ulusal ve uluslararası fotoğrafçıların objektifleriyle buluşuyor.

GÜNDEM

Depremin merkezinde vatandaşlar konutlara yerleşmeye başladı

Depremin merkezinde vatandaşlar konutlara yerleşmeye başladı

SAĞLIK

Genç nüfusta obezite ve diyabet hastalığı artıyor

Genç nüfusta obezite ve diyabet hastalığı artıyor