Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Şanlıurfa’da anız yakılmadan ekilen mısır ve pamukta yüksek verim

Şanlıurfa’da tarımda çevreci ve sürdürülebilir uygulamalar giderek yaygınlaşıyor. Anız yakmadan ve tarlayı sürmeden yapılan doğrudan ekim yöntemi, toprağın verimliliğini korurken çevreye zarar vermeden çiftçilere maliyet tasarrufu sağlıyor. GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü, bu yenilikçi çalışmalarla çiftçilerin daha fazla kazanmasına katkıda bulunuyor. Yeni nesil ekim mibzerleri sayesinde anız yakmadan tohumlama yapılabiliyor, bu da verimi artırıyor. GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner, anız yakmadan ekilen toprağın gelecek nesillere büyük bir değer olduğunu belirtiyor. Bu çevreci ekim yöntemi ile toprağın yapısı zenginleşirken çiftçilerin maliyetleri azalıyor. GAPTAEM Ziraat Yüksek Mühendisi Halil Çıkman ise, toprağı koruyan bu ekim yöntemi ile anız yangınlarının önüne geçmeyi hedeflediklerini vurguluyor.

Şanlıurfa'da tarımda çevreci ve sürdürülebilir uygulamalar giderek yaygınlaşıyor. Anız yakmadan

Şanlıurfa, Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip olan ve sulanabilir tarım alanlarıyla öne çıkan Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) başkenti, tarımda çevreci ve sürdürülebilir uygulamalara ev sahipliği yapıyor. GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen inovatif çalışmalar sayesinde anız yakmadan ve tarlayı sürmeden ekim tekniği giderek yaygınlaşıyor. Doğrudan ekim yöntemi, toprağın verimliliğini korurken çevreye verilen zararı minimuma indiriyor ve çiftçilere yakıt, zaman ve iş gücü tasarrufu sağlıyor.

Yeni nesil doğrudan ekim mibzerleri, tarla sürülmeden ve anız yakılmadan tohumlama yapılmasını mümkün kılıyor. Bu yöntemle, anız örtüsü tarlada bırakılarak tohumlar doğrudan toprağa ekiliyor. Geleneksel tarım yöntemlerine alternatif olan bu modern ekim tekniği, çiftçilere maliyet tasarrufu sağlarken toprak sağlığını da olumlu yönde etkiliyor. Anız yakmadan ve tarlayı sürmeden ekim yöntemi, toprağın verimini artırırken çevreye verilen zararı en aza indiriyor.

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü, çiftçilere doğrudan ekim yöntemini benimsetmek ve yaygınlaştırmak amacıyla demonstrasyon çalışmalarını sürdürüyor. Anız yakmadan mısır ve pamuk tarımı yapan çiftçiler, yüksek verimle büyük bir memnuniyet yaşıyor.

GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner, anız yakmadan ekilen toprağın, gelecek nesillere bırakılacak önemli bir değer olduğunu belirterek, toprağın yapısını zenginleştirdiğini ve organik maddeyi artırdığını vurguladı. GAPTAEM Ziraat Yüksek Mühendisi Halil Çıkman ise, çevreyle uyumlu bir şekilde toprağı koruyan bu ekim yönteminin, ülkedeki anız yangınlarının önüne geçilmesine katkı sağlayacağını ifade etti.