Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır’da yüz milyonlarca yıl önceye ait fosiller bulundu

Kocaköy ilçesinin zemininin, Tetis Denizi’nin zemini olduğu düşünülmektedir ve burada binlerce yıl boyunca oluşan fay kırıkları ve çeşitli canlı türlerine ait fosiller bulunmaktadır. Zemindeki kayaçlardaki fosiller ve fay kırıkları dikkat çekicidir. Bu jeolojik kalıntılar, Afrika-Arabistan plakasının hareketleri sonucu oluşmuştur. Jeolojik hareketlerin devam ettiği düşünülmekte ve bölgedeki depremlerin bu hareketlerden kaynaklandığı belirtilmektedir. Zeminin yıllık hızla kuzeye doğru hareket ettiği ve Akdeniz’in kapanma eğiliminde olduğu ifade edilmektedir.

Kocaköy ilçesinin zemininin, Tetis Denizi'nin zemini olduğu düşünülmektedir ve burada

Diyarbakır’ın Kocaköy ilçesinde bulunan zeminin, Tetis Denizinin zemini olduğu belirlendi. Milyonlarca yıl boyunca oluşan fay kırıklarından çeşitli canlı türlerine ait fosillerin yer aldığı zeminde, birçok jeolojik ve paleontolojik kalıntı bulunuyor.
İlçe merkezine 4 kilometre uzaklıkta bulunan kayaçlardaki fosiller ve fay kırıkları dikkat çekici bir şekilde sergileniyor. Antropolog Naci Akdemir, buranın Tetis Denizinde meydana gelen sediment tortulu çökellerin bulunduğu bir alan olduğunu belirtti. Afrika-Arabistan plakasının zorlaması ve Avrasya’nın buna direnmesi sonucunda yükselme-dalma olayının gerçekleştiğini aktaran Akdemir, çatlakların meydana gelmesine ve kırılmaların oluşmasına neden olan hareketleri detaylarıyla açıkladı.
Hareketin yaklaşık 250 ila 300 milyon yıl önce başladığını belirten Antropolog Akdemir, depremlerin bu hareketten kaynaklandığını vurguladı. Bölgenin, Antarktika ile Orta Doğu’yu birleştiren bir hattın üzerinde yer aldığını, arazinin kuzeye doğru yılda 10-15 milimetre hızla hareket ettiğini ifade etti.
Ayrıca, Akdeniz’in zemininde bulunan türler arası farklı hayvan fosillerine dikkat çekildi. Akdemir, deniz yumuşakçalarından balıklara kadar birçok türün fosillerinin bulunduğunu belirtti. Akdeniz’in, zamanla daralmaya devam ederek günümüzdeki Kocaköy arazisine benzeyeceği öngörüsünde bulundu.

Reklam