Eylül ayı, Dünya Alzheimer Ayı olarak kabul edilmekte ve bu vesileyle Gaziantep Medical Point Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Figen Şensoy, Alzheimer hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Şensoy, Alzheimer hastalığının en önemli risk faktörünün yaş olduğunu ve 65 yaş üstü bireylerde daha yaygın görüldüğünü belirtti. Alzheimer, hafızayı, davranışları, düşünmeyi ve sosyal yetenekleri etkileyerek, kişinin günlük yaşam aktivitelerinde belirgin bir gerilemeye yol açıyor.
Alzheimer hastalığının en sık görülen bunama türü olduğunu, ancak tek bir nedeni olmadığını vurgulayan Dr. Şensoy, beyin damar hastalıkları, Parkinson hastalığı, enfeksiyonlar ve sistemik hastalıkların da demansa neden olabileceğini ifade etti.
Dr. Şensoy, Alzheimer hastalığının belirtilerini zihinsel işlevlerde bozulma, davranışsal değişiklikler ve günlük yaşam işlevlerinde bozulma olarak özetledi. Zihinsel işlevlerde bozulma; belirgin unutkanlık, eski olayları sıkça tekrar etme, kelime bulma güçlüğü, anlama ve dikkat problemleri gibi durumları içeriyor. Davranışsal belirtiler arasında kişilik değişiklikleri, içe kapanma, ilgi azalması, sinirlilik, olayları yanlış yorumlama ve halüsinasyonlar bulunuyor. Günlük yaşam işlevlerinde ise para hesaplama güçlükleri, kişisel bakımda zorlanma ve yemek yapma gibi temel işlevlerde bozulmalar öne çıkıyor.
Alzheimer hastalığının teşhisinde, hasta ve hasta yakınlarından detaylı bir öykü alınmasının önemine dikkat çeken Dr. Şensoy, teşhis sürecinde beynin görüntüleme yöntemleri, ilgili tetkikler ve nöropsikolojik testlerin kullanıldığını belirtti. Erken tanının, tedavinin etkinliğini artırmada kritik bir rol oynadığını ve tedaviye erken dönemde başlanmasının hastalığın ilerlemesini yavaşlatabileceğini ifade etti. Erken tanı sayesinde tedavi sürecinin etkinliği daha uzun süre korunabiliyor.