Batman’da Üzüm Pekmezi Üretimi Başladı

Batman’ın Sason ilçesinde, bağ bozumu ile birlikte üzüm pekmezi üretim süreci başladı. Üzümlerin toplanmasının ardından köylerde pekmez yapımına yönelik hazırlıklar tamamlandı.

İlçede yetiştirilen üzümler, ilk olarak kapalı odalarda en az iki gün dinlendirilerek suyunun rahatça çıkması sağlanıyor. Ardından, üzümler sıkılarak şıra elde ediliyor. Elde edilen şıra büyük kazanlarda odun ateşinde 24 saat kaynatılarak pekmeze dönüştürülüyor. Şıranın bu süreçte belirli bir kıvama gelmesi pekmezin kalitesini belirliyor; aksi takdirde pekmez ekşime ve bozulma riski taşıyor.

Üzüm yetiştiricisi Murat Demir, bu yıl bağ bozumu ile birlikte üzümlerinin hasadına başladıklarını ve topladıkları üzümleri pekmez, pestil ve cevizli sucuk yapımında kullandıklarını belirtti. Demir, “Üzümleri topladıktan sonra iki gün evde dinlendiriyoruz, ardından sıkarak suyunu çıkarıyoruz. Elde ettiğimiz şıra, meşe odunu ateşinde iki gün kaynatılıyor. Pekmezin olması için en az 24 saat kaynaması gerekiyor. Bu süre zarfında pekmez ekşimez ve bozulmaz. Pekmez, mideye çok faydalıdır ve bu süreç yaklaşık bir ay sürer” dedi.

Naciye Demir de, üzümlerden elde ettikleri şıraya ceviz içi bandırarak cevizli sucuk yaptıklarını, ayrıca şırayı un ile karıştırarak bulamaç haline getirip pekmez ve pestil yaptıklarını belirtti.

Sason’da, pekmez yapımında kullanılan siyah üzüm pekmezi, kış aylarında soğuklardan koruyucu ve kansızlığa iyi geldiği belirtiliyor. Üzüm pekmezi, ilçe genelinde kilosu 200 ile 300 lira arasında alıcı buluyor.

Exit mobile version