‘Beyaz Altın’ Hasadı Başladı

Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde, 'beyaz altın' olarak bilinen pamuk hasadı başladı. Şanlıurfa'nın Ceylanpınar bölgesi, Türkiye'nin pamuk üretiminde önemli bir yere sahip ve bu yıl yüksek rekolte beklentisiyle hasat süreci başladı.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) çerçevesinde sulu tarımın yaygınlaşmasıyla birlikte pamuk ekim alanları arttı. Pamuk, lifiyle tekstil sektörüne, çiğidiyle yağ sanayisine ve küspesiyle hayvancılığa hammadde sağladığı için stratejik bir ürün olarak öne çıkıyor. Bölgedeki sulanabilir alanların artması, çiftçilerin pamuk üretimine olan ilgisini artırıyor.

Çiftçi Enes Bayluğ, bu yıl rekoltenin yüksek olduğunu belirterek, “2024 yılının ilk pamuk hasadına başladık. Yaklaşık bir haftadır burada biçim yapıyoruz ve verim beklediğimizden çok daha yüksek. Ancak fiyatlar düşük olduğu için bizi tatmin etmiyor. Dönüm başına 12 TL masraf yapıyoruz, ama bu yıl pamuk fiyatı 24 TL olarak açıklandı. Fiyatların biraz daha yüksek olması çiftçiyi memnun eder ve pamuk ekimini teşvik eder” dedi.

Exit mobile version