Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çocukluk Çağı Obezitesine Dikkat: Öneriler ve Önlemler

SANKO Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Uzm. Diyetisyen Tuğba Demirkıran, 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası kapsamında çocukluk çağı obezitesine dikkat çekti.

SANKO Üniversitesi Hastanesi Beslenme

Obezitenin, çocukluk döneminde sağlık sorunlarına yol açan önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayan Demirkıran, bu konuda atılacak adımların kritik önem taşıdığını belirtti.

Çocukluk Çağı Obezitesinin Artışı

Uzm. Diyetisyen Tuğba Demirkıran, çocukluk çağının doğumdan itibaren ilk iki yıl boyunca hızlı bir büyüme ve gelişme dönemi olduğunu belirtti. Bu dönemde erken çocukluk obezitesinin görülme sıklığının artmasının, bulaşıcı olmayan hastalıklara yakalanma riskini artırabileceğine dikkat çekti. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2020 verilerine göre, küresel çapta 144 milyon çocuktan 38,3 milyonunun aşırı kilolu olduğunu ve 2021 verilerine göre ise 5 yaş altı 39 milyon çocuğun aşırı kilolu olduğunu açıkladı. Ayrıca, 2030 yılına kadar çocukluk çağı obezitesinin yaklaşık yüzde 60 artarak 250 milyona ulaşacağı öngörülmektedir.

2023 Dünya Obezite Atlası’na göre, obezite oranlarının dünya çapında geniş bir popülasyonu etkilediğini ve 2035 yılına kadar obezite oranlarının yüzde 14’ten yüzde 24’e çıkması beklendiğini belirten Demirkıran, erkek çocuklarında obezite oranlarının yüzde 10’dan yüzde 20’ye, kız çocuklarında ise yüzde 8’den yüzde 18’e çıkmasının öngörüldüğünü ifade etti.

Çocukluk çağı obezitesini önlemek için sağlıklı yaşam alışkanlıklarının benimsenmesi gerektiğini vurgulayan Demirkıran, fiziksel aktivitenin teşvik edilmesi, ekran süresinin sınırlandırılması, yeterli uyku sağlanması ve dengeli beslenme gibi önlemlerin önemine dikkat çekti. Bu adımların atılmasıyla çocukluk çağı obezitesinin önüne geçilmesi ve sağlıklı bir nesil yetiştirilmesi hedeflenmektedir.