Doya Doya Su İçti

Diyarbakır’da tedavi gören Meryem Akkurt, uzun yıllar süren yutma güçlüğü sorununu ameliyatsız bir yöntemle aşıp, yıllar sonra rahatça su içmenin mutluluğunu yaşıyor.

Şanlıurfa’da yaşayan 17 yaşındaki Meryem Akkurt, yıllarca süren yutma güçlüğü nedeniyle pek çok doktor ve hastaneye başvurdu. Ancak hastalığına doğru bir tanı konulamadı. Yemek yeme konusunda yaşadığı zorluklar sonucunda 44 kiloya düşen Akkurt, gittiği hastanelerde durumunun psikolojik olduğu düşünülerek psikoloğa yönlendirildi. Bu süreçte su içerken de ciddi zorluklar yaşamaya başlayan Akkurt, hem fiziksel hem de psikolojik olarak zor bir dönem geçirdi. Yuttuğu gıdaları geri çıkarmaya ve göğüs bölgesinde baskı hissine başladı.

Memorial Diyarbakır Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Nurettin Tunç’a başvuran Akkurt’a yapılan endoskopik muayene sonucunda mide borusunda bulunan kaslardan kaynaklanan akalazya rahatsızlığı teşhisi kondu. Akkurt’a, ameliyatsız bir yöntem olan Peroral Endoskopik Myotomi (POEM) uygulandı. İşlem sonrası Akkurt, su içmekte ve yemek yemekte büyük rahatlık yaşadı.

Akkurt, “Yıllardır bu sorunu yaşıyorum ve tedaviler sonuçsuz kaldı. 56 kilodan 44 kiloya düştüm. Yemek yiyemediğim için vücudum vitaminsiz ve mineralsiz kaldı. Ameliyat sonrası su içerken rahatsızlık hissetmedim. İçtiğim su beni hiç rahatsız etmedi. Bu mutluluğu tarif etmek zor” dedi.

Doç. Dr. Nurettin Tunç, başarılı geçen işlemin ardından Meryem Akkurt’un su içmesine yardımcı oldu. Tunç, “Hastamızın yıllarca doğru tanı konamamıştı ve mevcut tedavilerle şikayetleri artmıştı. Yemek yiyememe ve göğüste rahatsızlık hissi, okul hayatını da olumsuz etkilemişti. POEM yöntemiyle mide borusundaki kaslara müdahale ettik ve sağlıklı bir şekilde taburcu ettik. Şu anda mutlu ve sağlıklı olması bizleri de sevindiriyor” şeklinde konuştu.

“Yutma Güçlüğü ve Sıvı İçerken Tıkanma İhmal Edilmemeli”

Tunç, bazı kişilerin bu durumu fark edemediğini belirterek, “Akalazya yavaş ilerleyen belirtileri nedeniyle uzun yıllar fark edilmeden devam edebilir. Kilo ve sıvı kaybına yol açabilir. Hastalar yemeklerini sindiremediği için geri çıkarabilir. Bu durum ciddi sonuçlara neden olabilir. Hastalığın geçmişine bakıldığında 2-3 yıl öncesine dayandığını söyleyebiliriz. Yutma güçlüğü ve yemek yiyememe, vücudun gerekli gıdaları alamamasına yol açarak çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle ihmal edilmemelidir” dedi.

Tunç, sağlık sorunları nedeniyle okul hayatı olumsuz etkilenen Meryem Akkurt’un artık avukatlık hayaline daha sıkı hazırlanabileceğini ve kaygı ve stresinin sona erdiğini belirtti. Akkurt’un sağlıklı bir şekilde taburcu edilmesiyle birlikte doya doya su içmenin mutluluğunu yaşadığını ifade etti.

Exit mobile version