Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi SMA Merkezi, Tedavi ve Takip Hizmetlerine Devam Ediyor

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalarına yönelik tedavi ve takip hizmetlerini sürdürüyor. Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, SMA tanısı konan çocuklar, hastanenin Çocuk Nörolojisi Bölümü’nde tedavi ediliyor.

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nöroloji Uzmanı Dr. Olgay Bildik, SMA hastalığının doğuştan gelen bir sinir-kas hastalığı olduğunu belirtti. Dr. Bildik, “SMA hastalığında, SMN geni yeterli miktarda protein üretemez. Bu durum, motor sinir hücrelerinin hasar görmesine ve istemli kasların zamanla işlevini yitirmesine neden olur. SMA’nın çeşitli tipleri vardır ve bunlar ciddiyet açısından farklılık gösterir. Hastalığın bulguları doğum öncesi dönemden yetişkinliğe kadar geniş bir yelpazede görülebilir” şeklinde konuştu.

Dr. Bildik, SMA’nın tamamen tedavi edilemeyen bir hastalık olduğunu ancak mevcut tedavi yöntemleri ile hastalığın ilerlemesinin durdurulabildiğini belirtti. “SMA, giderek şiddetlenen bir rahatsızlıktır. Tedavi ile hastalığın şiddetlenmesini durdurabiliyor ve hastanın oturma, yürüme gibi becerilerini korumasını sağlıyoruz. Erken tedavi ile sonuçlar daha olumlu olabiliyor” dedi.

Hastanenin tedavi seçenekleri arasında, SGK tarafından 2017 yılından itibaren geri ödeme kapsamına alınan Spinraza (Nusinersen) ilacı da bulunuyor. Bu ilaç, vücudun daha fazla SMN proteini üretmesini teşvik ederek hastaların tedavisinde kullanılmakta. Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, hem ilimizden hem de il dışından başvuran SMA hastalarının tedavi ve takip süreçlerini başarıyla yürütüyor.

 

 

Exit mobile version