Prof. Dr. Maralcan, halk arasında “zehirli guatr” olarak bilinen hipertiroidinin, kanda tiroit hormonlarının yüksek seviyede olmasıyla ortaya çıktığını belirtti. Hipertiroidinin başlıca belirtileri arasında çarpıntı, artmış terleme, sinirlilik, saç dökülmesi, titreme, kilo kaybı, sıcağa tahammülsüzlük, kas zayıflığı, yorgunluk, artmış bağırsak hareketliliği, sık idrara çıkma, menstrual düzensizlikler ve gebe kalmada zorluk yer alıyor.
Prof. Dr. Maralcan, hipertiroidinin klinik bulgularını da sıralayarak, “Guatr, taşikardi, atriyal fibrilasyon, sıcak ve nemli cilt, tiroit üzerinde üfürüm ve uğultu şeklinde sesler, kardiyak üfürüm, jinekomasti (erkeklerde aşırı meme gelişimi), sabit bakış, gözün aşağıya bakışını üst göz kapağının takip edememesi ve egzoftalmus (gözlerin ileriye doğru çıkması)” gibi belirtilerin görülebileceğini ifade etti.
Hipertiroidinin nedenleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Maralcan, hastalığın tiroit bezinden kaynaklanabilecek nedenlerini şu şekilde açıkladı: Graves Hastalığı, toksik adenoma, toksik multinodüler guatr. Tiroit bezi dışındaki nedenler arasında ise Amiodarone isimli ilaç kullanımı, gebelik, TSH sekrete eden hipofiz tümörleri, human chorionic gonadotropin sekrete eden tümörler ve Jod-Basedow etkisi yer alıyor.
Prof. Dr. Maralcan, hipertiroidinin tedavisinde antitiroit ilaçlar, radyoaktif iyot ve cerrahi yöntemlerin kullanıldığını belirtti. Tedavi edilmediğinde hipertiroidinin vücutta ilerleyici ve yoğun yıkıcı rahatsızlıklara yol açabileceğini vurguladı.
Hipertiroidi cerrahisinin özellikle Graves Hastalığı, toksik adenoma, toksik multinodüler guatr ve malignite şüphesi olan hastalarda uygulandığını belirten Prof. Dr. Maralcan, cerrahinin genellikle başarılı sonuçlar verdiğini ve hastaların kısa sürede iyileştiğini söyledi. Ayrıca, ileri derecede egzoftalmus gelişmiş hastalarda cerrahi tedavinin tercih edilmesinin önemli olduğunu, bazı hastalarda göz bulgularının ameliyat sonrası gerileyebileceğini de ekledi. Hipertiroidiye neden olan nodüler guatr hastalarında tiroit kanseri görülme oranının ise yüzde 2-4 civarında olduğunu ifade etti.