Musabeyli ilçesinde, çiftçilerin önemli bir geçim kaynağı olan acı biberler, havaların sıcaklığına bağlı olarak 7 ila 10 gün arasında kurutuluyor. Kurutma işlemi tamamlandıktan sonra, biberler pul ve toz biber haline getirilerek paketleniyor. Paketlenen biberler, Türkiye’nin dört bir yanına ve çeşitli ülkelere ihraç edilerek sofralarda lezzet katıyor.
“7 Ay Süren Zorlu Mesainin Sonuna Geldik”
Biberlerin kurutma işleminin başladığını belirten üretici Halil Bozkurt, “Yaklaşık 7 ay önce fidelerini ektiğimiz biberlerin hasadını gerçekleştirdik. Türkiye genelinde birçok ile gönderiyoruz, yurtdışına da birçok ülkeye ihracat yapıyoruz. İlçemizin en büyük köyünde üretim, kurutma ve ayıklama aşamasında birçok kişinin emeği var. Piyasada sahte ürünlere karşı mücadele ediyoruz. Hasat edilen biberlerin kurutma süreciyle tarlalar kırmızıya büründü. Üreticiler olarak fiyat ve verim noktasında yüksek beklentilerimiz var” dedi.
“Kurutma İşlemlerinde Katkı Maddelerine Dikkat Edilmelidir”
Geçtiğimiz yıla göre verimin düşük olduğunu ve fiyatların üreticilerin beklentisinin altında kaldığını ifade eden Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, “Türkiye’de kırmızı baharatlı biber kurutma işlemi başladı. Tarlalardan hasat edilen biberler, kurutma alanlarına getirilip güneş altında yaklaşık bir hafta ile 10 gün arasında bekletiliyor. Kuruyan biberler, fabrikalarda ayıklanarak pul ve toz biber haline getiriliyor. Bu sezon rekolte ve fiyatlar düşük kaldı. Kurutma işlemi biberin kalitesini belirleyen kritik aşamalardan biridir. Aflatoksin oluşumuna karşı çiftçilerimize uyarılarda bulunduk. Biberlerin doğru şekilde kurutulup fabrikalara ulaştırılması gerekiyor. Toprakta ve uygun olmayan şartlarda kurutma aflatoksin riskini artırıyor” dedi.