Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Okula Yeni Başlayan Çocuklarda ‘Okul Fobisi’ne Dikkat: Uzmanlardan Öneriler

Kilis İl Sağlık Müdürü Dr. Kadir Söylemez, 2024-2025 eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte okula yeni başlayan çocuklarda görülebilen okul fobisi hakkında uyarılarda bulundu.Söylemez, uyum haftası sürecinde çocukların enerji kaybı, isteksizlik, iştahsızlık, mide bulantısı ve baş ağrısı gibi belirtiler göstermesinin okul fobisinin işaretleri olabileceğini belirtti.

Kilis İl Sağlık

Okul fobisi, çocukların okula başlamasıyla yaşadıkları kaygı ve endişelerin bir sonucu olarak ortaya çıkabiliyor. Kilis İl Sağlık Müdürü, bu sürecin aileler ve öğrenciler için stresli bir dönem olabileceğini ifade ederek, çocukların okul alışverişi ve eğitim sürecinde nasıl desteklenmeleri gerektiği konusunda bilgi verdi.

Dr. Söylemez, okul fobisinin çocukların annelerinden ayrılmak istememesi, evden uzaklaşmakta zorlanması ve okula gittiklerinde kendilerini gergin ve huzursuz hissetmeleri şeklinde kendini gösterebileceğini söyledi. Ayrıca, okulun çocuklar için yeni bir çevre ve sosyal etkileşimler sunarak, alışılması gereken kuralları ve öğrenim süreçlerini içerdiğini vurguladı.

Çocukların okul başlangıcı sırasında yaşadıkları fiziksel belirtiler hakkında bilgi veren Söylemez, “Okula başlama döneminde çocuklarda karın ağrısı, baş dönmesi, iştahsızlık ve ani sinirlenmeler gibi şikayetler sıkça görülmektedir. Bu durum, çocukların ailelerinden ayrılmak zorunda kaldıkları ve yeni bir çevreye alışmaları gerektiği dönemde ortaya çıkar” dedi.

Ailelerin bu süreçte çocuklarına nasıl yaklaşmaları gerektiğine dair önerilerde bulunan Söylemez, “Anne ve babalar, çocuklarının okula uyum sürecini desteklemek için öğretmenleriyle sürekli iletişimde olmalı ve süreci birlikte yürütmelidir. Çocuğun okula başlama fikrini aile önce kendi içinde sindirmeli ve çocuğun hislerini paylaşmasına izin vermelidir. Duygusal destek, çocuğun uyum sürecini kolaylaştıracaktır” şeklinde konuştu.

İlkokul 1’inci sınıfa başlayan Umay Alkan ise heyecanını şu sözlerle dile getirdi: “Okula gitmek için çok heyecanlıyım. Yeni arkadaşlarım olacak, öğretmenimle tanışıp güzel zaman geçireceğim. Teneffüslerde arkadaşlarımla eğlenmeyi, diğer zamanlarda ise okuma ve yazma öğrenmeyi dört gözle bekliyorum.”