Kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olan salçayı temin etmek isteyen vatandaşların taleplerini karşılamak amacıyla üreticiler, çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da Gaziantepliler, kışlık salça ihtiyaçlarını karşılamak için salça imalathanelerine akın etti. Üretim tesisleri, günlük 20 tona kadar biber salçası üretirken, biberlerin tarlalardan toplanıp imalathanelere getirilmesiyle başlayan süreç, çeşitli aşamalardan geçirilerek salçaya dönüştürülüyor. Biberler temizlendikten sonra eziliyor ve yaklaşık 5 gün boyunca güneş altında bekletilerek son şeklini alıyor.
Salça işletmecisi Mehmet Kaya, fiyatların geçen yıla oranla bu yıl daha düşük olduğunu belirterek, “Çiftçiler tarafından üretilen biberler tarladan toplanıp, genelde çevre illerden geliyor. Biberleri tartıp yıkıyoruz, ardından kadınlarımız tarafından işleniyor. Bu yıl fiyatlar düşüş gösterdi ve vatandaşlar bu durumdan memnun. Fiyatlar düştüğü için talep arttı” dedi.
Gaziantepli vatandaşların salçaya olan ilgisinin her zaman yüksek olduğunu vurgulayan Kaya, “Gaziantep gastronomi şehri olduğu için salça, yemeklerde sıkça kullanılıyor. Gaziantepliler salçadan vazgeçmez. Fiyatlar ne olursa olsun, salça alımını sürdürüyorlar. Yurt dışından da taleplerimiz var” ifadelerini kullandı.
Kaya, salçanın üretim süreci hakkında da bilgi verdi. “Şu an 1 kilogram biberin fiyatı 18 TL. Geçen yıla göre fiyatlar düşük. Ortalama bir aile 100 kilogram salça alıyor, bunu güneşe serip 5 gün bekletiyor. 100 kilogram salça, yaklaşık 14 kilogram kuru salça olarak kalıyor. 100 kilogram kuru salçanın maliyeti 1,800 TL oluyor. 1 kilogram kuru salça elde etmek için 8.5 kilogram yaş salçaya ihtiyaç var ve 1 kilogram hazır salça fiyatı ise 300 TL” diye konuştu.
Salça satın alan müşteri Döne Kalkan, “Gaziantepliler için salça bir ihtiyaçtır. Salça olmazsa yemek de olmaz. Fiyat ne olursa olsun, salça alımını sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.