Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sebze Kurutmalıkları Dünya Mutfaklarının Tercihi Oldu

UNESCO Gastronomi Kenti Gaziantep, geleneksel yemeklerinin vazgeçilmezi olan sebze kurutmalıkları ile dünya mutfaklarında dikkat çekiyor. Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, kış ayları için imece usulü ile hazırlanan bu ürünlerin hem kültürel miras hem de ekonomik değer açısından büyük öneme sahip olduğunu belirtti.

UNESCO Gastronomi Kenti Gaziantep,

Akıncı, geleneksel Türk mutfağında sebze kurutmalıklarının önemli bir yer tuttuğunu vurgulayarak, yaz aylarında taze sebzelerin güneş altında kurutulmasıyla elde edilen ürünlerin, çeşitli ülkelerin mutfaklarında lezzetleri ve besleyici özellikleri ile öne çıktığını ifade etti.

“Eşsiz lezzetleriyle evrensel bir değer haline dönüştü” diyen Akıncı, biber, patlıcan, kabak ve acur gibi sebzelerin iç ve dış pazarlarda daha fazla ilgi gördüğünü söyledi. Eskiden sadece kış için evlerde hazırlanan bu ürünlerin artık Türklerin yoğun yaşadığı Avrupa ülkeleri ve dünyanın farklı bölgelerinden talep gördüğünü aktardı.

Kurutmalık üretiminin, yerel ekonomiyi desteklediğini ve aynı zamanda zengin bir kültürel mirası yaşatmaya katkı sağladığını belirten Akıncı, bu sürecin toplumsal bağı güçlendirdiğini de dile getirdi. Kurutmalıkların hazırlanışının zorluğu nedeniyle yardımlaşmayı gerektirdiğini vurguladı.

Gaziantep’in coğrafi konumunun sebze kurutmalıklarının kalitesinde belirleyici rol oynadığını belirten Akıncı, yaz aylarında sıcaklıkların 40 dereceyi aşmasının ve düşük nem oranının, kurutma süreci için son derece elverişli bir ortam sunduğunu ifade etti. Bu doğal şartlar, Gaziantep kurutmalıklarının lezzetini ve doğallığını korumasını sağlıyor.

GTB Başkanı Akıncı, Gaziantep Ticaret Borsasında 2023 yılında ortalama 17 milyon TL değerinde yaklaşık 15 milyon adet sebze kurutmalığının işlem gördüğünü açıkladı. Ayrıca, hediyelik veya özel olarak yapılan ürünlerin kayıt altına alınamadığını göz önünde bulundurarak, gerçek rakamın çok daha yüksek olduğunu belirtti.

Son olarak, Akıncı, Gaziantep’in sebze kurutmalıkları için coğrafi işaret tescil çalışmaları yürüttüklerini ve şu ana kadar Antep Dolmalık Biber Kurusu, Antep Haylan Kabağı Kurusu ve Antep Kuruluk Patlıcanı için tescil aldıklarını da sözlerine ekledi.