Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Unutulmaya Yüz Tutmuş El Sanatları Yaşatılıyor

Gaziantep, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış zengin kültürel mirasını Helvacıkara-Kıymık Geleneksel El Sanatları Merkezi’nde yaşatmaya devam ediyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan merkez, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını koruma ve tanıtma amacıyla faaliyet gösteriyor.

Gaziantep, tarih boyunca birçok

2020 yılında Şahinbey ilçesindeki tarihi Antep evinde sedef kakma sanatı için Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alınmasının ardından, merkezde yemenicilik, kilim dokumacılığı, Antep işi el işlemeciliği, tespih işlemeciliği, çini sanatı, cam boncuk yapımı gibi 10 farklı alanda üretim gerçekleştiriliyor.

Helvacıkara-Kıymık Geleneksel El Sanatları Merkezi, geleneksel el sanatlarını yaşatmanın yanı sıra yeni ustalar yetiştiriyor. Merkezdeki 10 farklı atölyede çalışan usta öğreticiler, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı kurslarda eğitimler vererek, kursiyerlerin el emeklerini esere dönüştürmelerine yardımcı oluyor.

Merkez, özellikle kadınların ve gençlerin sosyalleşmelerine, aile ekonomilerine destek olmalarına ve sanatsal bilgilerini geliştirmelerine katkı sağlamayı hedefliyor. Merkez birim sorumlusu Yelda Kına, “Bu merkez, geleneksel sanatları yaşatmak ve genç nesillere aktarmak amacıyla kuruldu. Atölyelerimizde sedef kakma, Antep işi el işlemeciliği ve Türk-İslam sanatları gibi birçok alanda üretim yapıyoruz” dedi.

Kına, “Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel sanatlarımızı tekrar gün yüzüne çıkarmak istiyoruz” ifadesinde bulundu. Ayrıca, “Antep işi nakışı”nın 2025 yılında UNESCO’ya aday gösterildiğini ve bu sanatın dünya genelinde tanıtılması hedefinin olduğunu belirtti.

Merkezde görev yapan Hacer Bozsuyu, Antep işi nakışının 18. yüzyıldan günümüze kadar geldiğini ve 108 tekniği bulunduğunu ifade ederek, bu sanatın zorlu ama zevkli bir süreç olduğunu vurguladı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımlarıyla, bölgenin kültürel mirası korunarak gelecek nesillere aktarılması amaçlanıyor.