26 YILDIR SÖNMEYEN EĞİTİM MEŞALESİ

Yüksekokula kavuşma hayaliyle başlayan bir hikaye 26 yıldır bayram olarak kutlanıyor. Her yıl Eylül ayı sonunda yapılan Adıyaman’ın Besni İlçesindeki “Besni Eğitim Bayramı” bu yıl 27-29 Eylül 2024 tarihlerinde yapılacak.

Her şey 1950’li yıllarda Adıyaman’ın Besni ilçesinin il olma hayalini bir kenara koyup başka bir hayalin peşine düşmesiyle başladı. Besnililer çocuklarının eğitim seviyesinin yükselmesini, ilçelerinde bir yüksekokul açılmasını istedi. Müjdeli haber 1997’de geldi. Gaziantep Üniversitesi’ne bağlı bir meslek yüksekokulu Besni’de açıldı ama öğretmeni yoktu. Sorun öğretmenlerin ulaşım sıkıntısıydı. Tek amacı “eğitim” olan Besni Eğitim Vakfı hemen harekete geçti ve taşın altına elini koydu. Besnili kanaat önderleri ve iş insanlarının bir araya gelmesiyle kurulan vakıf, öğretmenlerin ulaşım ihtiyacı için seferber oldu, sorun çözüldü. Besni’ye ilk yüksekokul açıldı, öğrenciler öğretmenlerine kavuştu. Yüksekokul açılışı o kadar coşkuyla kutlandı ki; Besnililer eğitim hasretini adeta bayrama dönüştürdü. Besni Eğitim Bayramı işte böyle ortaya çıktı. Bir yüksekokul hayaliyle başlayan hikaye, bugüne kadar desteklenen binlerce öğrenci, vakıf ve gönüllülerce tamamlanan 12 okul binası ve her yıl yüzlerce yakın öğrenciye verilen bursla yazılmaya devam ediliyor.

EĞİTİM BAYRAMI’NDA KATILIMCILARI NELER BEKLİYOR?

Besni Eğitim Bayramı, Besni Eğitim Vakfı’nın koordinatörlüğünde; Besni Kaymakamlığı, Besni Belediyesi ve Mehmet Erdemoğlu Vakfı tarafından düzenleniyor. Bayramın bu yıl ana teması; “Tarımda Verimlilik ve Kooperatifçilik” olarak belirlendi. Bu yıl 26.’sı düzenlenen bayram 27 Eylül Cuma günü “Eğitim Bayramı Yürüyüşü” ile başlayacak.  Temaya uygun çalıştaylar, bilim şenlikleri, paneller, konferanslar, açılışlar ve temel atma törenleri düzenlenecek. Latif Doğan, Aynur Polat, Haydar Öztürk, Burhan Onur, Özgür Nurşani ve Besni Öğretmenler Korosu müzik resitali sunacak. Namıdiğer Mandıra Filozofu Müfit Can Saçıntı’nın “İtiraz Ediyorum” adlı tek kişilik oyunu sergilenecek.

Besni Eğitim Vakfı Başkanı Şaban Çağıran, herkesi Güneydoğu’nun bu küçük ve şirin ilçesindeki Eğitim Bayramı’na davet ediyor ve ekliyor “Eğitim deyince aklımıza yalnızca öğretmenden öğrenciye bilgi aktarımı gelmemeli. Biz, eğitimin hayatın her alanında gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle bu yıl ana temamızı “Tarımda Verimlilik ve Kooperatifçilik” olarak belirledik. Son 20 yılda Türkiye genelinde 2,6 milyon hektar tarım arazimizi kaybettik, aynı şekilde çiftçi sayımızda ciddi bir azalma var. Bu nedenle bu bayramda elimizden geldiğince çiftçilerimize eğitim vermek, toprağımızı iyileştirmek istedik.  Çünkü biliyoruz ki; tarım geleceğimizdir. Çiftçilerimize verilecek eğitimler hem üretim kalitesini artıracak hem de sürdürülebilir tarım uygulamalarını yaygınlaştıracaktır. Her bir eğitim, daha verimli ve bilinçli bir tarım için atılan önemli bir adım olacak. Böylece hem yöre halkımız ekonomik kazanç elde edecek hem de doğaya dost bir yaklaşım sergileyeceğiz. Umut ediyorum; çeyrek asırdır devam ettirdiğimiz bu eğitim bayramı diğer il ve ilçelere de örnek teşkil edecek ve Besni’den yaktığımız bu meşale tüm Türkiye’yi aydınlatacak.

DEPREMİN İZLERİ SİLİNİYOR

Adıyaman 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde en çok hasar alan illerin başında geliyor. Depremin hemen ardından ortaya çıkan eğitim tablosunda; kent genelinde 16 okul yıkıldı, 7 okul için acil yıkım kararı alındı, 56 okul da ağır hasarlı olarak belirlendi. Besni de Adıyaman’ın en çok zarar gören ilçelerinden biri. Günlerce eğitim hayatından uzak kalan çocuklar okulların açılmasıyla bir süre çadır kentlerde zor şartlarda derslerini dinleyebildiler. Besni Eğitim Vakfı şartların hızla düzelmesi için çalışmalarını arttırdı. Bu yıl 26.’sı düzenlenen Besni Eğitim Bayramı’nda bayramın paydaşlarından Erdemoğlu Holding tarafından Besni ve Adıyaman’da lojman, okul, öğretmen evi, kütüphane olmak üzere toplam 10 temel atma töreni gerçekleştirilecek.

Exit mobile version