Toplantının ilk oturumunda söz alan Bakan Yardımcısı Macit, özellikle çatışmaların hüküm sürdüğü bölgelerde eğitimin önemine vurgu yaparak Filistin’deki Gazze Şeridi’ndeki çocukların eğitimden mahrum kaldığını ve okulların savaş nedeniyle yok olduğunu belirtti. Küresel barışın sağlanması adına eğitimde hoşgörü, empati, adalet gibi sosyal becerilerin kazandırılması gerektiğini ifade eden Macit, Türkiye’nin “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” kapsamında bu değerlerin öğrencilere kazandırılmasındaki önemine değindi.
Türkiye’nin eğitim alanındaki başarılı projelerini de paylaşan Macit, Fatih Projesi, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ve Halk Eğitimi Merkezleri Bilişim Ağı (HEMBA) gibi projeleri katılımcılara tanıttı. İkinci oturumda ayrıca, Türkiye’nin mesleki eğitim alanındaki yaklaşımları ve teknik eğitim politikasındaki yeni adımlar hakkında bilgi verdi.
Toplantı kapsamında, Brezilya, İtalya ve Singapur gibi ülkelerin eğitim bakanlıklarıyla ikili görüşmeler gerçekleştiren Macit, Türkiye’nin Brezilya’da Yunus Emre Enstitüsü Türk Kültür Merkezi kurma niyetini de Brezilyalı yetkililere iletti. Macit, İtalya Eğitim Bakanı ile yaptığı görüşmede Türkçe ve Türk kültürü derslerinin İtalya’da geliştirilmesi ve mesleki eğitimde iş birliği alanlarını ele aldı. OECD Eğitim ve Beceriler Direktörü Andreas Schleicher ile yapılan görüşmede ise Türkiye’nin eğitimdeki başarılı yatırımlarının diğer ülkelere örnek teşkil edebileceği belirtilerek Türkiye’de bir etkinlik düzenlenmesi arzusu dile getirildi.
Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Bilal Macit’e temaslarında Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Tuba Korkmaz da eşlik etti.