Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde faaliyet gösteren bir grup iş yerine ait, ızgaralarla gizlenmiş kaçak trafo, yapay zeka destekli sistem sayesinde tespit edildi. Dicle Elektrik tarafından gerçekleştirilen fiziki kontrolde, 100 kVA gücündeki kaçak trafo ortaya çıkarıldı. Kaçak trafo tespit edildikten sonra şirket, savcılığa başvurarak trafoya el koyma işlemi için adım attı.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde hizmet veren Dicle Elektrik, kayıpsız, kesintisiz ve kaliteli enerji dağıtımı hedefiyle kırsal ve şehir bölgelerinde kaçak elektrikle mücadelesini sürdürüyor. Şirketin gelişmiş teknolojik imkanları kullandığı bu süreçte, Viranşehir’e bağlı Teke Mahallesindeki bir kaçak trafo vakası ortaya çıkarıldı. Mahalledeki ticarethanelerin enerji tüketimindeki uygunsuzluk, yapay zeka destekli sistem sayesinde keşfedildi.
100 kVA gücündeki kaçak trafo tespit edildi
Yapılan fiziki kontroller sonucunda, mahallede bulunan işyerleri arasında gizlenmiş, duvarlarla çevrili ve üstü delikli ızgarayla örtülmüş 100 kVA gücünde kaçak trafo bulundu. İş yerlerinin bu trafo aracılığıyla kaçak elektrik kullandığı belirlendi. Dicle Elektrik ekipleri, trafoya bağlı dış hatların ve besleme noktalarının belirlenmesi için çalışmalarına devam etmektedir.
Dicle Elektrik Şanlıurfa İl Müdürü Naci Obut, “Enerji kayıplarını sıfırlama hedefimize kararlılıkla ilerliyoruz,” diyerek yapay zeka destekli sistemlerin kaçak tüketimi engellemede ne kadar etkili olduğunu vurguladı. Obut, “Kaçak elektrik temin etmek ciddi kamu zararına yol açmakla kalmıyor, aynı zamanda can güvenliğini de tehlikeye atıyor. Yapay zeka destekli sistemlerimiz sayesinde en gizli kaçakları bile tespit edebiliyoruz. Mücadelemiz kararlılıkla devam edecek,” şeklinde konuştu.
Dicle Elektrik, trafoya el konulması için Cumhuriyet Savcılığına başvuruda bulunurken görevliler, trafoların verilerini yapay destekli sisteme yükleyerek kaçak kullanım olup olmadığını belirliyor.
KAÇAK TRAFO YAPAY ZEKA DESTEKLİ SİSTEMDEN KAÇAMADI