Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Merkez Bankası Faiz Oranını Yüzde 50’de Sabit Tuttu: Enflasyon Riski Yakından İzleniyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 50’de sabit bıraktı. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, Yaşar Fatih Karahan başkanlığında toplanan Kurul’un, politika faizini değiştirmeme kararı aldığı duyuruldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

Temmuz ayında enflasyonun ana eğiliminde sınırlı bir artış gözlenirken, ikinci çeyrek ortalamasının altında kalındığı belirtilen açıklamada, üçüncü çeyrek verilerinin yurt içi talebin yavaşlamaya devam ettiğini ve enflasyonist etkilerin azaldığını gösterdiği ifade edildi. Mal enflasyonundaki düşüşün sürdüğü, ancak hizmet enflasyonunda iyileşmenin gecikeceği öngörülüyor.

Kurul, hizmet enflasyonundaki yüksek seyir, enflasyon beklentileri ve jeopolitik gelişmelerin enflasyonist riskleri canlı tuttuğunu belirterek, dezenflasyon süreci açısından enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının önemine dikkat çekti.

Para Politikası Sıkılaştırma ve Sterilizasyon Adımları Devam Edecek

Açıklamada, TCMB’nin para politikasındaki kararlı duruşunu sürdüreceği vurgulandı. Bu duruşun, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasının reel değerlenmesi ve enflasyon beklentilerindeki düzelme yoluyla enflasyonun ana eğilimini düşürmeye ve dezenflasyon sürecini güçlendirmeye yönelik olduğu ifade edildi. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini dikkate alarak, politika faizini sabit tutma kararı aldı; ancak enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu korudu.

Sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılmaya devam edileceği belirtilen açıklamada, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikasının daha da sıkılaştırılabileceği ifade edildi. Kredi ve mevduat piyasalarında beklenmedik gelişmeler yaşanması durumunda ise parasal aktarım mekanizmasının ilave makroihtiyati adımlarla destekleneceği belirtildi.

Ayrıca, enflasyon göstergelerinin yakından takip edileceği ve fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm araçların kararlılıkla kullanılacağı vurgulandı. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti’nin 5 iş günü içinde yayımlanacağı da duyuruldu.