Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Yeşil altın” Güneşte Kurutuluyor

Gastronomi kenti Gaziantep’te, fıstık hasatları devam ederken “kırmızı ben” fıstıkları güneş altında kurutulmaya başlandı. Kentin en değerli tarım ürünlerinden biri olan Antep fıstığı, her yıl büyük bir özenle toplanıyor.

Gastronomi kenti Gaziantep’te, fıstık

Ağustos ortasında başlayan hasat, Eylül ayı boyunca sürüyor. Çiftçiler, ağaçların altına serilen yaygılarla fıstıkları topladıktan sonra, eleklerden geçirerek ayıklama işlemi gerçekleştiriyor. Tane tane ayıklanan fıstıklar, traktörlerle geniş kurutma alanlarına taşınarak Gaziantep’in sıcak güneşi altında 3 ila 5 gün kurutuluyor.

Kurutma işleminin tamamlanmasının ardından fıstıklar, baklava ve diğer tatlılarda, yemeklerde ve çerez olarak sofralarda yer alıyor. Tarlada 180 TL’den satılan fıstıklar, marketlerde 550-600 TL arasında alıcı buluyor.

Tokdemir Mahallesi Muhtarı Adem Yeşilbağ, “Fıstık hasadında baklavalık iç dediğimiz boz fıstık, Ağustos’un başında hasat edilir. Kırmızı ben fıstığı ise Eylül ayının ilk haftasında toplanmaya başlanır. Tarlada ağaçtan toplanan fıstıklar, eleme işleminin ardından güneşe bırakılır. Kurutma işlemi sonrası tüccarlara 180 TL’den satıyoruz; marketlerde ise fiyatlar 400 ila 500 TL arasında değişiyor,” dedi.

Yeşilbağ, fıstığın 20 yılda olgunlaşıp mahsul verdiğini vurgulayarak, işçilik maliyetlerinin yüzde 100 artarak bin 500 TL’ye çıktığını belirtti. “Bir fıstık ekildiğinde, tam 20 yıl sonra mahsul verir. Bu süreçte işçilik fiyatlarının artması ve işçi bulma zorluğu, fıstık fiyatlarını olumsuz etkiliyor. 70 yaşındaki amcalar bile fıstık eleme işi yapar hale geldi,” diye ekledi.

Bu durum, Gaziantep’in fıstık üretiminde hem zorluklar hem de fırsatlar sunan bir süreci işaret ediyor.