Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk´unda katıldığı 21. Besni Eğitim bayramı zengin bir içerikle Besnilierin karşısına çıktı. 2 gün süren boyunca vatandaşlar Panellere katıldı akşam konserlerinde ise doyasıya eğlendi. Bakan Selçuk´un sabah programının ardından Bayram Kortej yürüyüşüyle devam etti. Atatürk Caddesi Mehmet Erdemoğlu Parkı önündeki açılış törenine Besni Kaymakamı Bedirhan İmamoğlu, Ak Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Eski devlet Bakanı Zeki Sezer, Besni Belediye Başkanı E. Mehmet Emre, BEV başkanı İbrahim Bağış, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Hemşerimiz Prof. Dr. Sait Bilgiç, Kıbrıs Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Erhan Arıklı, Partinin Genel Sekreteri Turan Büyükyılmaz, Doç. Dr. Barış Metin, Siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri Besni dışından Adana Besnililer Derneği Başkanı A. Neşet Aytekin, Ankara Besnililer derneği Başkanı İbrahim Bircan, İstanbul Besnililer derneği Başkanı Ahmet Bozmaz, Aşağı Çöplü derneği başkanı Memet Karakuş; muhtarlar, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Bayrama Besni dışından da Besnililer otobüslerle geldi. İstanbul´dan 3 otobüs dolusu Besnili bayrama katıldı.
EĞİTİM 1.SIRADA VE EN ÖNEMLİ ÖNCELİĞİMİZ
Burada ilk konuşmayı yapan Besni Eğitim Vakfı Başkanı İbrahim Bağış, bu güne kadar Besni Eğitim Vakfı ve Eğitim Bayramı olarak Besni neler kazandırdıklarını özetle sıraladı. Bağış konuşmasında şunları söyledi.
?Sayın Milli Eğitim Bakanımız Prof Dr. Ziya Selçuk bey´ in teşrifleri ile Besni Eğitim Bayramı gerçek bir Bayram havasına kavuştu. Kendilerine katılımlarımdan dolayı sonsuz teşekkür. Ediyoruz.
Bev- Besni Eğitim Vakfı, 21 yıldır Besni Eğitim Bayramını Kutluyor. Ülkemizde ve Dünya´da Eğitim bayramı kutlayan ilk ve tek ilçe Besni?Niçin Eğitimi bayram olarak kutluyoruz? Çünkü Eğitimi 1. Sıraya koyduk. Çünkü Eğitim olmadan, ne bilimde, ne sanatta ne de ekonomide bir ilerleme olmaz. Siyasetin kalitesi de yine eğitimle ölçülür.
Eğitim 1.sırada ve en önemli önceliğimiz? Eğitim´de neler yapıldı, neler yapılabilir?
Tüm Besni dernekleri ve STK´ların desteği ile 21.Eğitim Bayramını kutluyor hepsine gönülden teşekkür ediyoruz. Eğitimin amacı doğru bilgiyi öğrenmek ve toplum yararına kullanmaktır.
Doğru bilgi nedir diye sorduğumuzda evrensel değerlere sahip tüm insanlığı, daha yukarılara taşıyan bilgidir. Bilgiyi almak için çaba harcamak gerek. ?Bilgi verilmez, Bilgi alınır ?derler.
Ezbere eğitim sisteminde sadece bilgi verilir, öğrencinin zihni, bilinci göz önüne alınmaz. Dünya´da uygulanan Başarılı eğitim sistemi modellerinde ise öğrencinin zihni ve bilincini geliştirmek için çeşitli uygulamalar vardır. Spora, müziğe, oyuna, zihinsel etkinliklere, grup etkinliklerine, takım bilincine yönelik pek çok metot vardır. Sanatsal etkinliklerde çok önemli rol oynar.
Yapılan bilimsel araştırmalarda beynimizi sadece %5 ile %10´nu kullanıyoruz. Sadece ezber ile bilgi yüklediğimizde bu bilgiler bir süre sonra uçup gidiyor. Beynimizin daha fazla kapasitesini geliştirmek için ezberden vazgeçip, deneysel pratik, yaşama yönelik aktivite, oyun, spor ve müzik, zihin egzersizlerini birinci sıraya koyabiliriz.
Mesela satranç turnuvası, Sportif etkinlikler, Müzik etkinlikleri, Görsel ders anlatımı ve deneysel uygulamalar, Kendi zihnimizin, bilincimizin derinliklerine inmek için çeşitli uygulamalar mevcuttur.
Önce kendimizi bilmeli, tanımalı ve geliştirmeliyiz. Sonra bilgi daha akıcı olacak.
Öğrenci ancak bir bayram coşkusu ve heyecanı içinde kendi potansiyelini geliştirebilir.
?Bilgi Bilinçte Yapılanmıştır? derler. Eğer biz öğrencinin zihnini, beynini geliştirmeden sadece ezbere dayalı bilgiler verirsek, sonuca varamayız. Doğal olarak öncelikle Öğretmenlerimizin de zihnini ve bilincini geliştirmeliyiz. Bilimsel ve bilimsel düşünmenin önemini yaklaşık100 yıl önce bizlere miras bırakan büyük yol gösterici Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ e teşekkür ediyoruz. Büyük önderimiz Atatürk eğitim, bir milleti ya hür ve bağımsız şanlı yüce bir toplum halinde yaşatır, yada bir milleti esarete ve sefalete terk eder.
Çağdaşlaşmanın, kalkınmanın demokratik bir toplum olmanın altın anahtarı eğitimdir.
21.Düzenlediğimiz Besni Eğitim Bayramına katkısı olan başta Besni Kaymakamlığı, Besni Belediyesi ve Adıyaman Üniversitesi ve Tüm STK´lara teşekkür ederiz.
Besni Eğitim Bayramı´nı düzenleyen BEV sevdalılarına ve Besni´li derneklerimize sonsuz teşekkürler.
Besni´mizin mimarı Erdemoğlu ailesine ve bilge kişi Mehmet Erdemoğlu´ na sonsuz minnet ve şükran borçluyuz. Erdemoğlu ailesine borcumuzu nasıl öderiz doğrusu ben bilmiyorum. BEV Başkanlarından aramızdan ayrılan Sn. Bedir Sabak, Zübeyir Özbay ve Mustafa Işıklı´yı saygı ile anıyoruz. Besni Eğitim Bayramının düzenlenmesinde emeği geçen Sn. Adıyaman Millet Vekili Ahmet Aydın, Gaziantep Milletvekilimiz Sn. Mehmet Erdoğan, ve Belediye başkanımız Sn. Eyyup Mehmet Emre´ ye ve tüm paydaşlarımıza sonsuz teşekkürler.
Bu bizim bayramımız, coşkulu, verimli ve tadında bir bayram geçirmemiz dileğiyle Saygılarımı ve sevgilerimi sunuyorum.?
BESNİLİLER TÜRKİYE´NİN HER NOKTASINDA İSTİHDAM SAĞLIYOR
Daha sonra kürsüye gelen Gaziantep Milletvekili hemşerimiz Mehmet Erdoğan ise, Besnili olmaktan gurur duyduğunu söyledi. Kendisi de BEV mütevelli heyeti üyesi olan Erdoğan, BEV´in çalışmalarının Besni´ye örnek olduğun ifade etti. Erdoğan şöyle konuştu. ?Biz Besni eğitim Vakfı´nı kurarken yanılmıyorsam yirmi üç yıl oldu. Yirmi bir yıldan beri bayram kutluyoruz. Kurucuları arasında acizane bende varım mütevellisi oluyorum.
Her yıl bizden bir tane de Cumhuriyet altını alıyorlar. Benim biraz borcun birikti son birkaç yıldır vermeden ister ver ister verme yazılıyor orada sonra toplu alıyorlar.
Allah razı olsun kurucularımızdan, Allah razı olsun İstanbul´da bu işi takip her yıl bu heyecanı bu bayramı burada bu meydanda bize yaşatanlara. Bu yaşatanlardan 3 değerli kardeşimizi de toprağa verdik.
Mustafa Işıklı benim ilkokul sınıf arkadaşım. Onunla beraber okuduğumuz sınıfa bugün sayın bakanımı tesadüfen o sınıfa girdi. Öğretmenimiz Bedir Subaşı idi. Mustafa Işıklı´nın biriktirdiği ansiklopediler vardı. O günün ansiklopedileri çok önemliydi. Biliyorsunuz televizyon falan yoktu. Işıklının babasının nedimin kahvesinin yanında dükkanı vardı, orda bunları biriktirirmiş. Bedir Subaşı hocamız bana dedi ki git onları iste vermezse ucuz bir fiyata satın al. O zaman ucuz bir fiyata Mustafa´dan almıştım ve onları okumuştum. O gün biz dünyaya açılmıştık. O gün Besni´nin hepsi okuyordu. Besni bu bölgenin eğitimde en yüksek en ivmeli şehriydi. Besni 1933 yılında Gaziantep´in bir ilçesiydi. Nüfus 50 binin üzerinde? O günkü Türkiye nüfusunu bir düşünerek 13 14 milyon Türkiye´de Besni 54.000 ve o BesniBugün sadece Gaziantep´te 120.000 nüfusa sahip olmuş. Uşak, Mersin, İstanbul Türkiye´nin her tarafında ve her tarafındaki kardeşlerimizler mutlaka orada ya istihdam sağlıyor ya eğitimin başında ya ülkenin bir üretim noktasında.
BAKANA DEDİM BESNİLİLER KENDİSİNİ SAHİPSİZ HİSSEDİYOR
Sayın bakanımız Ziya Selçuk ona da teşekkür etmek istiyorum. ben Nusaybindeydim Pazartesi günü bir baktım Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk arıyor açtım telefonu, Sayın bakanım dedi ki benim için not bırakmışsın dedi sayın bakanım dedim bizim başka arkadaşlar da sizi aramış başka arkadaşlar Besnililer kendisini sahipsiz hissediyor lütfen Besni´yi sahipsiz bırakmayın, eğitim bayramının başı sizsiniz bugüne kadar gelen geçen bakanlarımız en üst düzeyden temsil ettirmeye çalıştılar ya bir müsteşar gönderdiler ya bir genel müdür amenna hiç olmazsa gelmeyecekseniz olduğu gibi anlatıyorum eğer gelmeyecekseniz ya bir bakan yardımcısı gönderin sizler de anlamışsınız ondan çok teşekkür ediyorum. Ben en son noktayı koydum aradım notu bıraktım bakan bey bizi aradı evet şimdi konuşuluyor.
BU KÜRSÜ BESNİLİLERİN KÜRSÜSÜ
Ben siyasetçiyim milletvekiliyim beş dönemdir milletvekiliyim ama önce Besni gelir. Bu kürsü Besnililerin kürsüsü önce Besni´ye hizmet edeceksin ondan sonra baştacı ama yine de siyaset yapma. Çünkü ben şöyle inanıyorum, biz burada onu öğrendik önce ailene çalışacaksın çevrene çalış paranı kazan iş adamı ol sanayici ol ama bir şeyi unutma sen ait olduğun topraklara da hizmet etmeye mükellefsin borçlusun bugün Cuma namazında mutlaka hoca aynen şunu söyledi akrabalarınıza yardım edin akrabalarınızı ziyaret edin bilin ki en hayırlısı o dinen de böyle sosyal yönden de böyle hümanistlikde de böyle insancılıkta da böyle önce topluma hizmet edeceksin ben Adıyaman milletvekili değilim Besni milletvekili de değilim ben Gaziantep milletvekiliyim ama oraya hizmetin ne kadar esas biliyorsam buraya da o kadar tutmak zorunlu hissediyorum.
Biz toplum olarak Besni´de sağladığımız şu kürsü kültürünü Türkiye´ye oturttuğumuz gün Türkiye kalkınmış demektir. Yani şunu söylemek istiyorum Besnili olmak hakikaten bize gurur veriyor.?
BESNİ´DE YİRMİ ÜÇ TANE MEDRESE VARDI
Besni Belediye Başkanı E. Mehmet Emre´de Besni´nin kültürel zenginliklerinden bahsetti. Besni´yi dışarıda arzu ettikleri şekilde tanıtamadıklarını belirten Emre, şöyle konuştu.
?Gerek Besni Eğitim Vakfı başkanı İbrahim Bey´in de konuşmalarına, gerekse de sayın milletvekilimiz Mehmet Erdoğan´ın konuşmalarına sonuna kadar katılıyorum. Kalbinizden geçen şeyleri burada terennüm ettiler onlara buradan teşekkür ediyorum.
Tabii Besni denince dışarı da belki biz arzu ettiğimiz şekilde ilçemizi tanıtamıyoruz. Ama inşallah layıkıyla tanıtmak gayreti içerisinde olarak ilçemizin de tanıtımını ve reklamını inşallah daha güzel yapacağız. Besni denince sadece üzüm akla gelmemeli, sadece Oyratlı biberi akla gelmemeli, sadece kavun ve karpuzumuz akla gelmemeli. Beş bin yıllık bir kültürün semeresidir Besni. Besni böyle bir şehirdir ki bundan yaklaşık iki yüz sene kadar önce yirmi üç tane medresenin bulunduğu bir şehirdir. Hep beraber bir Kültür sorumluluğunu üzerimize almış bulunmaktayız. Dolayısıyla gerek vakıf olarak gerek kaymakamlık olarak gerekse Belediye olarak bu kültürel değerlerimize hep beraber sahip çıkmak zorundayız.
BESNİ´DEN AYRILAN HEMŞERİLERİMİZLE GURUR DUYUYORUM
Besni Eğitim Vakfı´na çok teşekkür ediyorum, 21 yıldan beri ilçemizde güzel bir organizasyona imza atıyorlar, çok güzel bir okul kazandırdılar bununla beraber bizi biraraya getirip dışarıdaki hemşerilerimizle, Besni´de yaşayan hemşerilerimizi bir araya getirip bir hatıra canlandırma, geçmişi anma ve geleceğe yön verme adına güzel istişarelerde bulunuyoruz bundan sonraki süreçte de inşallah bu paylaşımlarımız daha verimli olacak şekilde devam edecek. Bununla beraber Besni geçmişinde anlattığım bir şehir olması hasebiyle sadece ilmi bir merkez değil aynı zamanda ticari merkezdi. Bu gün özellikle Besni dışındaki hemşerilerimizin gerek halı, gerek kilim gerek deri sanayinde üst seviyede yer almalarının kültürel bir sebebi var. Oda nedir, çünkü onların dedeleri bundan 200 sene, 300 sene önce de Besni´de halı, kilim dokuyorlardı ve deri işi ile uğraşıyorlardı.
Biz hemşerilerimizle iftihar ediyoruz. Besni´den zamanında ayrılıpta gerek Gaziantep´e, gerek Uşak´a, gerek İstanbul´a, Türkiye´nin dört bir tarafına dağılan hemşerilerimizle iftihar ediyoruz, gurur duyuyoruz.
Özellikle burada altını çizerek ifade ifade etmek istiyorum, Besni´ye güzel hizmet ve emekleri bulunan Erdemoğlu ailesine de buradan şükranlarımı sunuyorum. Eğitim anlamında, kültürel anlamda Besnimize ciddi emek ve hizmet veriyorlar. Bunun yanında diğer hayırsever ailelerimize de daha önceki yaptığım konuşmada kısmen andım hepsine şükranlarımı sunuyorum teşekkür ediyorum.
Tabi biz altı aydan beri yaklaşık ortalama altı aydan beri Belediye başkanı olarak ilçemize hizmet etmeye çalışıyoruz. Elbette insan olmamız hasebiyle hatamız, eksiğimiz mutlaka olacak. Mümkün olduğu kadar hemşerilerimizin talebine yetişmeye çalışıyoruz ama imkan dahilinde. İnşallah önümüzdeki süreçte imkanlarımızı daha da geliştirerek ilçemize ve halkımıza daha güzel hizmetler sunmaya çalışacağız.?
EĞİTİM BAYRAMI KUTLANMASINDAN ETKİLENDİM
KKTC Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Erhan Arıklı da Türkiye´deki eğitim sorununa parmak bastı. Her ile Üniversite açıldığını. Sayı yerine kaliteye önem verilmesi gerektiğin söyleyen Arıklı, buna karşılık Dünya´daki en iyi bin Üniversite arasında sadece 13 Türk Üniversitesi olduğunu ifade etti. Böyle bir Bayram yaptıkları için Besnilileri tebrik eden Arıklı şunları söyledi.
?Şunu konuşmama başlamadan önce açıkça ifade etmeliyim ve itiraf etmeliyim ki yapıyoruz.
Besni ilçesi benim için Türkiye´nin beş yüz on dokuz ilçesinden bir tanesidir. Hakkında çok da fazla bilgim yoktu. Ne zamanki bundan birkaç ay önce değerli dostum Bekir kardeşim Kıbrıs´a geldi ve partimizi ziyaret etti Besni´den bahsetti. Ve özellikle eğitim Bayramı´ndan bahsetti gerçekten çok etkilendim. Çünkü bende bir eğitimciyim. Netice itibariyle Kıbrıs´a Anadolu´dan gitmiş bir isim kardeşinizim. Dünyada ilk ve tek eğitim bayramının Besni´de kutlanıyor olmasından son derece etkilendim. Beni davet etti arkadaşlarımla birlikte katılmaktan Onur duyacağımı söyledim aranızda olmaktan Onur duyuyorum, mutluluk duyuyorum.
Değerli kardeşlerim Besni ilçesi gerçekten beni çok etkiledi. Eğitimin Türkiye´de bu kadar yerlerde sürünüyor olmasına rağmen. Eğitimin uzun yıllardan beri gündelik politikalara alet olarak Dünyanın en geri sıralarında yer almasına rağmen Türkiye´de bir İlçe Anadolu´nun bir ilçesi kalkıyor bundan yirmi yıl önce eğitim Bayramı ilan ediyor. Sayın Belediye Başkanım az önce çok güzel şeyler söyledi.
Özellikle Besni ilçesinde Anadolu´daki medreselerden bahsetti. Dünyaya ışık saçan medreselerimiz vardı bir zamanlar, filozoflarımız vardı, din adamlarımız vardı, ilim adamlarımız vardı. Ama şuanda maalesef dünyadaki sekiz bin yüz üniversitenin içerisinde ilk bin üniversite içerisinde sadece on üç tane Türk Üniversitesi var. Seksen iki milyonluk bir ülkeye yakışmayan bir durum.
Her ile her ilçeye üniversite açmışız ama üniversitelerin altyapısını hazırlamıyoruz ve açmaya da devam ediyoruz. Hedefimiz adeta herkesi Üniversite mezunu yapmak. Bu doğru değil doğru bir politika değil. Kaliteye önem vermemiz lazım, araştırmaya önem vermemiz lazım, üretime önem vermemiz lazım, bilim ve teknolojiye önem vermemiz lazım.
Ama sayı önemli bizim için. Kaliteye önem vermiyoruz. Aynı şeyi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde de yaşıyoruz, orada da aynı şeyleri ifade ediyorum. Her önümüze gelen her yetiştirdiğimiz çocuğun eline anlamı olmayan kullanamayacağı bir diploma veriyoruz. Bu diploma ne işe yarayacağını düşünmüyoruz daha ilkokul çağından itibaren çocuklarımızı bir yarış atı gibi bir yarışın içine koşuyoruz. Koşarak günün sonunda yirmi iki yirmi beş yaşlarında çocukluklarını yaşamadan gençliklerini yaşamadan ellerinde kullanamayacakları bir diplomanın sahibi oluyorlar.
Sonra da odacılığa sekreterliğe talim ediyorlar. Böyle bir eğitim sistemimiz var.
Niçin bozuldu eğitim sistemimiz. Değerli kardeşlerim çünkü eğitimin ne manaya geldiğini İdrak etmekten çok uzak noktadayız. Birimiz Yüce dinimiz bize ve oku diyor oku, üret, araştır.
Kuranıkerim´de tam kırk yedi yerde okuyun ve akledin diyor. Akletmiyoruz! dinimizden uzaklaştık, indirilen İslam´a değil, bize öğretilen İslam´a inanmaya başladık.
Bizim yerlerimize birileri düşünüyoruz. Tarikat şeyhleri düşünüyor artık. Gerek yok, okumamıza gerek yok, düşünmenize gerek yok, üretmemize gerek yok.
Değerli kardeşlerim gerçekten eğitim meselesini halletmeden Türkiye´nin sorunlarını halledemeyiz.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde şuanda yirminin üzerinde üniversite var yetişen her çocuğun eline bir diploma vermekle meşgulüz.İki bin otuz yılında da şuanda kullanılan mesleklerin şu anda gündemde olan mesleklerin, yüzde yetmişi tarihe karışacak arkadaşlar.Ama biz o on üç on beş yıl sonra tarihe karışacak meslekler için çocuklarımızın gençliği heba ediyoruz.
Sayın İl Milli eğitim Bakanımız Ziya Bey´in eğitimin içinden gelen birisi. Eğitimin sorunlarını en az bizim kadar iyi biliyorsun. Umuyorum ki Sayın Bakan görev süresinin sonuna kadar eğitim sorunlarını bir nebze çözer. Çözmesini canıgönülden diliyorum dua ediyorum. Ama bu şartlar altında bunun olamayacağına maalesef inanmak durumundayım. Sorunlarımız gerçekten çok büyük.?
Konuşmasının ardından Arıklı´ya katılımlarından dolayı Besni Eğitim Vakfı tarafından plaket verildi. Arıklı da KKTC meclisi adına Kaymakam Bedirhan İmamoğlu, Belediye Başkanı Mehmet Emre, BEV Başkanı İbrahim Bağış ve İşadamı Bekir Güneşhan´a plaket verdi.
EĞİTİM BAYRAMINDA EĞİTİM SORUNLARI MASAYA YATIRILMALI
?Geçmişteki tarihiyle bugünü kıyasladığımızda Besni´de gerçekten eğitimde hak ettiği yerde midir.? Diye soran CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere Eğitim Bayramının, Besni´nin, Adıyaman´ın, Türkiye´nin eğitim sorunlarının tartışıldığı bir platforma dönüştürmemiz gerektiğini söyledi. Tutdere, ?Değerli Hemşehrilerim benden önceki konuşmacılar da söyledi mi tabi Besni anlatmakla bitirmek imkansız Besni´ye tarihi bir kent. Evliya Çelebi´nin hayran kaldım dediği biri kent tarihiyle kültürüyle, insanıyla gerçekten Adıyamanmızın incisi. Biz Adıyamanlılar olarak Besni´yi her zaman Adıyaman´ın aydınlık yüz olarak görürüz ve Besni Adıyamanımız için çok kıymetli çok değerli. Bugün Adıyaman´da Adıyaman´ımızın Besni ilçesinde eğitim bayramının kutluyor olması bizim için çok büyük bir Onur kaynağı böyle bir kentin böyle bir ilçenin ve sizin gibi değerli hemşerilerimin Milletvekili olmaktan da büyük Onur duyuyoruz.
Geçmişteki tarihiyle bugünü kıyasladığımızda Besni´de gerçekten eğitimde hak ettiği yerde midir. Değerli hemşerilerim tabii ki eğitim sistemimizin sorunlarını burada tartışmaya ve siz vaktinizi almaya gerek yok ancak. Besni eğitim bayramının Hem Adıyaman´ın eğitim sorunlarının tartışıldığı hem de yerelde Besni´nin eğitim sorunların tartışıldığı bir platforma da dönüştürmek zorundayız yani olaya biraz realist yaklaşmak zorundayız.Besnimiz eğitimde nerede Adıyamanımız nerede değerli hemşehrilerim Adıyaman liseye yerleştirme sınavlarından Türkiye altmış birinci sırada.Üniversite sınavlarında aynı noktalarda bu kentin Milletvekili olarak beni üzüyor ki bu kentte eğitim bayramını kutlayan bir Adıyaman olarak beni üzüyor dolayısıyla hepimiz şapkamızı önüne koyacağız.
Besniyi de Adıyamanı da Türkiye´de Çağdaş bilime dayalı eğitimle buluşturmak zorundayız ve eğitim olmadan hiçbir şey olmaz eğitim olmadan tarım olmaz eğitim olmadan Sanayi olmaz eğitim olmadan.Ülkenin kalkınması gelişmesi söz konusu olmaz bu konuda hepimiz hem fikiriz. O zaman gerçekçi yaklaşacağız.
ERDEMOĞLU´NUN BULUNMAYIŞI BÜYÜK BİR ÜZÜNTÜ KAYNAĞI
Sayın milletvekilim Sayın Belediye Başkanı yaptıklarını anlattı yaptıkları için teşekkür ediyoruz ancak.
Burada yapılması gerekenler de var. Bugün bu toplantıda Sayın Erdemoğlu ailesinden Ali Erdemoğlu´nun burada bulunmayışı büyük bir üzüntü kaynağı. Hepiniz çok iyi biliyorsunuz Erdemoğlu ailesi hem Besnimize hem Adıyamanımıza çok büyük hizmetler kazandıran kendileriyle gurur duyduğumuz iftihar ettiğimiz hemşerilerimiz. Besni´ye bir Mühendislik Fakültesi kazandırdılar. Besni´ye çok sayıda okul kazandırdılar Peki bizler Adıyamanlılar olarak Besnililer olarak bu ailenin bize kazandırdığı bu fakültelere sahip çıkabiliyor muyuz. Bunların gelişmesi için bunların büyümesi içinkentimize ışık tutması için üzerimize düşeni yapabiliyor muyuz? Bizim siyasiler ben de dahil olmak üzere yerel yöneticilerimiz ile üniversitemiz Rektörümüz hepimizin düşeni yapıyor muyuz.
Maalesef değerli arkadaşlar yirmi üç Medresesi olan bir İlçede bugün yüksek okullarından öğrenciler kaçıyor üç bin dört bin olan öğrenci sayımız iki yüz´lere üç´lere düştü.
Bunu düşünmek zorundayız neden böyle oluyor neden öğrencilerimiz eğitim Bayramı kutlandığı Besni´den göç ediyor.
Burada hepimize iş düşüyor bu sorunu tartışarak çözmek zorundayız Sayın Belediye Başkanım. Evet Besni´yi inşallah önümüzdeki dönemde Eğitim bayramlarını kutlayacağı çok güzel bir konferans salonuna çok amaçlı bir salona inşallah kavuşur. Çünkü böyle kadim bir şehirde böyle anlamlı bir Bayramı bizim Sokak ortasında kutluyor olmamız da üzücü bunun için mutlaka giderilmesi lazım.
Besniye böyle bir eseri mutlaka kazandırması gerekiyor.?
BESNİ EĞİTİMDE ANADOLUNUN AYDINLIK YÜZÜ
Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Metin ise yaptığı konuşmada 1937 Cumhuriyet Bayramı fotoğrafı üzerinden Atatürk´ün eğitime verdiği değere vurgu yaptı. Metin, ?20. Besni eğitim Bayramına katılmış ve bir konuşma yapmıştım. Eğitim Bayramına tekrar katılmak nasip oldu. Davetiniz için başta uşağın güneşi Besni´yi bana tanıtan dolayısıyla Besni´deki Eğitim Bayramından beni haberdar eden bir yer ve Bekir Güneşhan´a onun nezdinde bütün Güneşhan ailesine teşekkür etmek istiyorum. Kusura bakmayın o protokolde bir konuşma olduğunu bilmediğim için böyle karşımıza geldim. Öncelikle özürlerimi beyan ederim. Ben tema Vakfı İl temsilcisiyim ama aslında akademik çalışmaları eğitim tarihi üzerine. Besni´de eğitim tarihi ile ilgili geçen yıldan itibaren bazı çalışmalar da yaptım yazılanları okudum biraz bilgilendim. Ama bu fotoğraf hepsinden daha fazla duygulandırdı. 1937 sanırım bu fotoğrafın çekildiği dönem. Hemen biraz birkaç yıl öncesine gittim. Ve Atatürk´ün tabiriyle o yıllar henüz daha Milli mücadele yeni bitmiş ya da bitmek üzere on 16-21 Temmuz 1921 yer Ankara´ya birkaç kilometre ötede Sakarya´da Türk milletinin Anadolu insanlarının var olma yok olma Savaşı var Sakarya Savaşı devam ediyor.
Başkumandan savaştan geliyor Ankara´ya Maarif kongresine katılıyor. Savaştan daha önemli ve Sakarya Savaşı devam ediyor diyor ki açılış konuşmasında ?Bir millet ya eğitimle Yüce değerlere yüksek değerlere ulaşır ya da yok olur ve mahvolur.
Bu felsefenin 1937´den günümüze yirmi bir yıldır da Anadolu´nun Adıyaman´ın güzel İlçesi tanıdığım kadarıyla aydınlık yüzü Besni´de vücut bulması beni son derece bahtiyar etti. Bir kez daha aranızda bulunmaktan son derece mutluyum bu vesileyle yirmi bir yıldır Besni´de bu eğitim Bayramını düzenleyen Vakfın gelmiş geçmiş bütün yöneticilerine, şu anki hazırundaki yöneticilerine bir kez daha teşekkür ediyorum. Umarım daha nice yirmi bir yılları yüz yirmi bir yıllar biz veya bizden sonrakiler gelirler ve eğitimin önemini ifade ederler, ülkemizin eğitim sorunları konuşulur.
Yani fırsat olsa keşke o konuya girsek. Ben bir kelimeyle daha doğrusu bir cümle ile çok da fazla vaktinizi almadan huzurlarınızdan ayrılmak istiyorum. Çinli bir düşünür belki Tema Vakfı´yla da ilgili olduğu için bunu seçtim. Bir yıl sonrasını düşünüyorsanız tohum Ekin, on yıl sonrasını düşünüyorsanız ağaç dikin, yüzyıl sonrasını düşünüyorsanız insanlarınızı eğitin der.?
BU KADİM ŞEHİRDE GÖREV YAPMAK ŞEREFTİR
Törenin sonu konuşmasını yapan Kaymakam Bedirhan İmamoğlu ise şunları söyledi. ?Ben hepinizi saygıyla selamlıyorum. 21. Besni Eğitim bayramına hoş geldiniz diyorum.Ben öncelikle hepinizden özür diliyorum. Yürüyüş vardı. Yürüyüş olunca biz de Ardahan Çıldır´da geldik, eksi kırk derece, şimdi takım elbiseyle koştur koştur çok terledim.
Dedim yürüyüşte varsa sivil gelelim dedim, bunun üzerine de bir Protokol konuşması varmış. Sizlerin affına sığınıyorum. Bakanımızda sivil gelmiş o yüzden bilmediğimiz için affımızı istiyorum. Yani size karşı protokol ve sizlere karşı bir saygısızlık olarak algılanmasın.
Biraz önce Belediye Başkanımızın belirttiği gibi en son kararname buraya başladık on beş gündür buradayız.
Ama şunu ben gerçekten canıgönülden size söylemek istiyorum Besnililer daha güzelini istiyorlar, gerçekten Besni´de görev yapmaya geldim, böyle bir kadim şehirde görev yapmak şereftir.
Biraz önce sizlerin de belirttiği gibi beş bin yıllık tarihe sahip kültürü Edebiyatı medeniyeti yaşayan bu ilçede görev yapmak bizim gibi bir Devlet memuru için büyük bir şereftir ve bu Şerefe de nail olmak için biraz önce Başkanımızın dediği gibi gecemizi gündüzümüze katıp çok çalışacağız.
Bu çalışmada da baştan Sayın vekillerimizin, belediyelerimizin ve siz sivil toplum kuruluşlarımızın desteğini her zaman arkamızda hissedeceğimizden bugünkü toplantıda görüyorum.
İnşallah Besni her zaman her türlü rengiyle bu şekilde birlik olursa aşamayacağı hiçbir şey yoktur, ben daha güzel günlere geleceğine inanıyorum inşallah yeter ki bu gayretimiz olsun.
Şimdi bizim orda Karapapak Terekeme derler Sayın vekilimiz Kıbrıs´tan gelmiş oda tabii görüşlerini dile getirdi. Yani biz de Devlet görevlisi olduğumuz için Türkiye´de Ardahan´dan Kars´tan Edirne´ye derler ya en sınır uçlarda da görev yaptım. Ama orada şunu gördük, hakkıda hakka teslim etmemiz gerekiyor. Devletimiz gerçekten büyük Devlet her yerde en modern okulların sahibiz. Bina olarak ten modern binaların öğretmen olarak son çalışmalarla da öğretmen kadrolarımızı Besni´de de görüyoruz, Ardahan Çıldır´da da eğitim vurgusu görüyoruz.
Eğitim her şekilde, bina olarak donanım olarak, kitap olarak z kütüphane olarak devletin bütün imkanları her yerde seferber.
Bazı iş yaparken görevini yaparken hizmet ederken bazı aksaklıklar bazen belki eksiklikler olabilir bardağın baktığımızda tarafına göre değişir boş tarafına bakarsak boş görünür.
Ama şunu kesinlikle biliyoruz devletimiz güzel hizmetler ediyor güzel faaliyetler yapıyor.
Bu faaliyetlere siz değerli sivil toplum kuruşları destek olursa devletimiz daha güzel yerlere gelecektir.?