Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

5084 için ortak çağrı

  49 ilde küçük

 

49 ilde küçük esnafa 2004 yılından bu yana SSK işveren desteği sağlayan 5084 sayılı Teşvik Yasası 31 Aralık’ta son buluyor. Yüz binlerce işveren ve işçiyi doğrudan ilgilendiren yasanın yürürlük süresinin uzatılması için daha önce hükümete çağrı yapan TOBB başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’na bölgemizdeki 7 Ticaret ve Sanayi Odası da eklendi.
Adıyaman, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Elazığ, Malatya, Bingöl, Elbistan Ticaret ve Sanayi Odaları ortak bir açıklama yaparak Hükümetten yasanın yürürlük süresinin 5 yıl daha uzatılmasını talep ettiler.
Yoğun işsiz potansiyelinin var olduğu bölgemizde, mevcut yasasının uygulamadan kalkması sonrasında, işverenlerin telafisi mümkün olmayan zararlar ile karşı karşıya kalacaklarını ifade eden Ticaret ve Sanayi odası başkanları, 31 Aralık’tan sonra yeniden kayıt dışılık artacağından endişe ettiklerini belirtip, sosyal güvenlik sisteminde derinlemesine yeni sorunları da beraberinde getireceğinin altını çizdiler.
Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada Ticaret ve Sanayi Odası başkanları şunları söylediler. “Ülkemizde son dönemde büyük bir atılım yakalayan ekonomimiz, daha da büyüyerek Dünya’nın en büyük ekonomileri arasında yer alacak seviyeye önümüzdeki dönemlerde ulaşacaktır. Bu başarının temel yapı taşlarından biriside, şüphesiz ki işverenlerimizdir. Sanayicilerimizin en büyük, üretim maliyetini istihdam oluşturmaktadır.
Bu maliyetleri düşürmek adına, 16.02.2004 tarih ve 25365 sayılı resmi gazetede yayınlanan “5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile 49 İl’de Enerji, Stopaj ve Gelir desteği, SSK işveren desteği gibi konularda destekler sağlanmış; bu sayede sanayicilerimiz hem de ekonominin büyümesine hem de istihdam artmasına büyük destek olmuşlardır. 2004 yılından itibaren sırayla; Enerji, Stopaj ve Gelir desteği teşvikleri kaldırılmış, bu teşviklerden sadece SSK İşveren Payı Desteği devam etmekte ve 31.12.2012 tarihinde bu teşvik de yasal olarak sona erecektir.
31.12.2012 tarihinden sonra, yatırım yönünden sıkıntı çeken bölgemizin ekonomik sorunları devam edecek ve bu destekten yararlanan iller, âdeta kendi kaderlerine bırakılmış olacaktır.
2009 yılında 5615 sayılı yasa ile süresi uzatılan kanun kapsamında, bugün itibariyle teşvikten yararlanan işletme sayısı bölgede 100 binin üzerindedir. Yoğun işsiz potansiyelinin var olduğu bölgelerimizde, mevcut yasasının uygulamadan kalması sonrasında, işverenler telafisi mümkün olmayan zararlar ile karşı karşıya kalacaktır.
Halen ülkemizin, terör sonrasındaki en büyük sorununun, sosyal güvenlik açığı olduğu da bilinmektedir. Yaklaşık15 yıl önce 7 çalışanın 1 emekliye baktığı ülkemizde, bugün 2 çalışan1 emekliye bakar duruma gelmiştir. Sosyal güvenlik açığının kapanması adına devlet, mutlak suretle Sosyal güvenlik sistemine yeni kayıtlar ve dolayısıyla, yeni istihdam yaratmak zorundadır. 5084 sayılı yasasının sona ermesi ile yeniden kayıt dışılık artacağından, sosyal güvenlik sisteminde de derinlemesine yeni sorunları da beraberinde getirmiş olacaktır. 
Bizler iş dünyasının temsilcileri olarak, acil bir düzenlemeyle 5084 sayılı yasanın uygulama süresinin önümüzdeki 5 yıl daha uzatılmasını talep ediyoruz.”