Kurt, bu yeni kararlarla birlikte bitkisel üretimde üretim planlamasının önemli bir aşamasının hayata geçirileceğini belirtti. Tarım desteklerinin kaldırıldığı yönündeki iddiaların muhalefetin konuyu yeterince anlamadığını ve konunun gerçekliğini kavrayamadığını ifade etti. Kurt, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki AK Parti hükümetlerinin tarımsal üretime yönelik destekleri her zaman güçlü bir şekilde sürdürdüğünü vurguladı. Mazot ve gübre desteğinin kaldırıldığına dair haberlerin asılsız olduğunu, bu desteklerin “Temel Destek” adı altında nakdi olarak devam edeceğini duyurdu.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından açıklanan yeni modelde şu yenilikler öne çıkıyor:
- Bitkisel üretim destekleri ilk kez 3 yıllık dönemi kapsayacak şekilde duyuruldu.
- Destek ödemeleri üretim döneminden önce açıklanacak.
- Destek kalemleri sadeleştirildi.
- ÇKS’ye kayıtlı tüm bitkisel üreticilere destek sağlanacak.
- Stratejik ürünlere ilave destek verilecek.
- Su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretime ek destek sunulacak.
- Kamu kuruluşları tarafından ıslah edilen milli tohumlarla yapılan üretim desteklenecek.
- Destek tutarları, girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre her yıl güncellenecek.
Bu düzenleme ile çiftçilerin üretim yapmadan önce hangi havzada, hangi ürüne ve ne kadar destek alacaklarını bilmesi sağlanacak. Bu, çiftçileri planlı üretime yönlendirecek ve plansız üretimden kaynaklanan olumsuzlukları azaltacak.
2024-2025 üretim sezonuyla başlayacak olan 3 yıllık Bitkisel Üretim Planlaması ve 2025-2026-2027 yıllarını kapsayan desteklerin çiftçilere hayırlı olması temennisinde bulunan Kurt, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya teşekkür etti. Ayrıca, Yumaklı’yı Adıyaman’a davet ederek, şehrin tarım potansiyelinin daha yakından incelenmesini önerdi.